Dream Team: Project MARCH


Nikki Gerritzen

One goal: MARCH

Wereldwijd staat de TU Delft bekend om haar succesvolle studententeams. Deze teams, in Delft ‘Dream Teams’ genoemd, worden volledig bestuurd door studenten zelf. Van het team management, tot het ontwerpen en produceren van hun uitvindingen, het gebeurt allemaal in de Dream Hall op de TU Campus. Ook veel TB’ers zetten zich een jaar lang in voor een Dream Team, waaronder Nikki Gerritzen. Zij is nu een jaar lang fulltime aan het werk voor Project March. In dit interview vertelt ze wat haar werkzaamheden daar zijn en hoe ze haar TB vaardigheden daarbij toepast. 

Wat is Project March en wat is jullie doel/missie?

Project March bestaat elk jaar uit een nieuw team van studenten. Ons doel is om de volledige mobiliteit terug te geven aan dwarslaesiepatiënten om zo bij te dragen aan het verbeteren van hun kwaliteit van leven. Dit doen we door het ontwerpen en ontwikkelen van een exoskelet. Met dit exoskelet doen we elk jaar mee aan de Cybathlon. Dit is een wedstrijd waarin verschillende teams met hun exoskeletons tegen elkaar strijden. Elk team legt daar een parcours af met verschillende obstakels die mensen met een rolstoel in het dagelijks leven tegen zouden kunnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan traplopen, het zitten en weer opstaan vanuit een diepe stoel en het lopen op een schuine helling. Per onderdeel van het parcours krijg je punten van een jury op snelheid en op uitvoering. Wanneer er iets fout gaat verlies je punten. Op het parcours race je dus tegen verschillende teams, zowel onderzoeksteams als commerciële teams. Vorig jaar heeft het Project March team, dat als enige studenten team meedeed aan de competitie, de Cybathlon gewonnen.

Kan je iets over jezelf vertellen en hoe je bij Project March terecht bent gekomen?

Mijn naam is Nikki en ik heb in 3 jaar de bachelor Technische Bestuurskunde (TB) afgerond waar ik het E&I domein volgde. Ik heb bij studievereniging Curius ook nog twee commissies gedaan: de P-co en de WOEJ, waarbij ik een groot TB feest en het eerstejaarsweekend heb georganiseerd. Mijn studie ging vrij snel en na het afronden van mijn bachelor wilde ik heel graag iets naast mijn studie doen wat ik zelf heel erg vet vond. Ik ben toen naar een algemene interesse borrel geweest hier in de Dream Hall, waar alle Dream Teams zijn bevinden. Toen ik Project March tegenkwam dacht ik: ja, hier wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Het maatschappelijke doel van dit team sprak mij heel erg aan.

Kan je iets vertellen over het team achter Project March? Welke rollen vullen de teamleden in en welke rol heb jij zelf?

Ons team bestaat uit 23 studenten die hier allemaal een jaar fulltime werken. Sommigen zitten nog in hun bachelor, sommigen hebben net hun bachelor afgerond en anderen doen al een master. We hebben ook iemand in het team die bewegingswetenschappen heeft gedaan in Amsterdam en iemand van de Haagse Hogeschool. Het team is eigenlijk een beetje onderverdeeld in departementen en in projectgroepen. Je hebt de mensen die zich bezighouden met het exoskelet zelf, de technische kant van het team, de mensen die het management doen en de mensen die de operations doen. Ikzelf doe operations. Bij operations verzorgen we onder andere de partnerships en de PR, de financiën en het op de kaart zetten van ons team. Waar ik dagelijks vooral mee bezig ben is veel bellen met evenementen die vragen of wij langs willen komen of waar wij zelf graag heen willen. Om onze visie goed uit te kunnen brengen is het belangrijk om zulke evenementen te bezoeken. We willen het uiteindelijk voor zo veel mogelijk mensen die dat nodig hebben mogelijk maken om een exoskelet te kunnen gebruiken, maar daar is bekendheid voor nodig.

Welke TB-skills pas je toe in het team?

Ik kan me goed vinden in de volgende quote: “TB biedt de ijzersterke combinatie in een tijd waarin vrijwel alle grote vraagstukken technologisch van aard zijn, maar niet kunnen worden opgelost met technologie alleen.” Dit is voor mij heel erg waar. Er zijn veel nieuwe ideeën die erg technisch zijn en waar je veel mee kan, maar je hebt er niets aan als het niet goed geïmplementeerd wordt. Ik merk echt dat ik de schakel ben tussen de harde techniek en de buitenwereld. Er komen ook veel typische TB vraagstukken naar voren in ons werk, bijvoorbeeld rondom rechten, belanghebbenden en economie. Denk aan de vraag aan welke eisen een medisch product moet voldoen, of het opstellen van een kosten-batenanalyse. Om te kunnen kijken wie belang hebben bij onze ontwikkelingen en wie niet, en wie wij zelf nodig hebben om ons doel te bereiken, gebruiken we een actorenanalyse en denken we veel in doelenbomen: twee typische TB technieken. Daarnaast is een belangrijk vraagstuk voor ons hoe de partners op de hoogte gehouden moeten worden. Via een power/interest-grid, een andere techniek die je bij TB leert, kunnen we identificeren welke partners we op welke manier moeten benaderen en welke het belangrijkst zijn. Ik merk dus dat ik al met al best veel TB tools gebruik in mijn bezigheden.