Hoe kies je een studie die bij je past?
Het maken van de juiste studiekeuze is niet altijd even makkelijk. Er zijn veel mogelijkheden, want waar ben je nou echt goed in en wat vind je leuk? Of nog belangrijker, wat is voor jou de juiste keuze? Wil je in de buurt blijven waar je bent opgegroeid of juist niet? Wil je een studie die aansluit bij wat je goed kan of wil je juist een studie die je enorm aanspreekt, maar waarvan je niet zeker weet of je het kan? De studenten hieronder hebben voor dezelfde lastige keuze gestaan.
Simone heeft veel gehad aan proefstuderen en meeloopdagen
"Ik ben al vroeg naar open dagen gegaan van verschillende universiteiten. Hierdoor kreeg ik een goed beeld van alle studies waar je uit kunt kiezen. Ook ben ik naar studies gaan kijken die mij in eerste instantie iets minder leken aan te spreken. Ik ben erg blij dat ik dit heb gedaan, want de studie die ik heel lang op het oog had (Geneeskunde) bleek het uiteindelijk toch niet voor mij te zijn. Zo had ik een lijstje achter de hand met andere studies die me aanspraken. Ik had op de middelbare een erg brede interesse, waarbij natuurkunde, wiskunde en economie mijn favoriete vakken waren. Echter wilde ik me niet op één discipline gaan focussen, maar zocht ik een studie waarin deze werden gecombineerd. Om die reden sprak Technische Bestuurskunde mij aan, ook omdat ik het interessant vind oplossingsgericht te kijken naar actuele, maatschappelijke problemen. Verder ben ik gaan proefstuderen en heb ik meeloopdagen gevolgd voor diverse studies. Dit soort activiteiten hebben mij goed geholpen bij het maken van de juiste keuze, omdat je echt ervaart hoe het is om de studie te volgen en rond te lopen op de faculteit."
Ik ben vanaf begin vijfde erg actief gaan zoeken naar welke studie bij mij zou passen. Via school moest ik een heleboel verplichte vragenlijsten invullen om te kijken wat het beste bij je past dus hier ben ik mee begonnen. Vervolgens ben ik gaan kijken naar de studies die hieruit kwamen en heb ik veel open dagen bezocht.
Toen ik voor het eerst over de campus van de TU liep voelde ik me zo thuis, dat ik zeker wist dat ik hier wilde studeren. Ik moest alleen nog even kiezen welke bachelor het zou worden. Op de middelbare school vond ik zowel economische vakken als natuurkunde en wiskunde erg leuk. Dit zorgde ervoor dat ik het erg moeilijk vond om een studie te kiezen. Universitaire studies zijn immers erg specifiek op één onderwerp gericht. Een studie als Technische Bestuurskunde heeft veel variatie en sluit bovendien precies aan op al mijn interesses, vandaar dat dit voor mij perfect was!
Ilse bezocht veel open dagen
Twan bezocht verschillende opleidingsmarkten
"In het begin vond ik het moeilijk om een studie te vinden waar ik mezelf echt minstens de komende 3 jaar zag zitten. Ik vond veel beta-achtige studies veel te gefocust op een enkel ‘domein’ van kennis. Ik was bang dat ik daar te snel op zou zijn uitgekeken en bij de meer sociale studie miste ik toch wel weer meer de techniek en de wiskunde. Ik ben naar verschillende opleidingsmarkten geweest die in Almere plaats vonden. Zo kon ik verschillende opleidingen van mijn lijstje afhalen of juist erbij zetten. Toen ik bij een presentatie van Technische Bestuurskunde was geweest werd ik enthousiast. Ik vond het heel leuk dat ik zou leren van heel veel verschillende onderwerpen die gecombineerd zouden worden met de technische vakken. Daarna ben ik met één meeloopdag mee geweest en heb ik drie keer een open dag bezocht op de TU Delft. TB is in Nederland een unieke opleiding. Hierdoor was de keuze snel gemaakt."
Niels volgde een meeloopdag om zijn keuze te maken
"Tot aan de zesde heb ik altijd in mijn hoofd gehad dat ik later iets technisch-wiskundigs wilde gaan doen. Ik hield van wiskunde op de middelbare school, en had al wat ervaring met programmeren. Tegelijkertijd raakte ik steeds meer geïnteresseerd en betrokken in politiek, economie en maatschappelijke onderwerpen in het algemeen. Ik heb eerst online gekeken naar alle studies die me wat leken, en ben toen naar zo veel mogelijk voorlichtingen gegaan van die studies. Vooral meeloopdagen hielpen me om een beetje een beeld te krijgen van wat de studies inhielden. Toen ik tenslotte bij een meeloopdag van Technische Informatica was viel het kwartje. Ik besefte dat ik vast wel plezier zou halen uit een technische studie als informatica, maar dat ik altijd een stukje maatschappelijke interesse zou missen. Bij de studies waar ik eerst naar keek zat TB er nog niet tussen, dat was pas toen ik al wat meer andere studies had bekeken. Toen kwam ik al snel uit op Technische Bestuurskunde en na een meeloopdag wist ik het al snel zeker."
Lisa wist al vroeg dat ze naar een TU wilde
"Ik wist vanaf jongs af aan dat ik later naar een technische universiteit wilde. De rest van de universiteiten (en hbo’s) vielen dus af en daar heb ik ook vrijwel niet naar gekeken. Vervolgens vielen ook Wageningen en Twente af omdat die twee steden voor mij te afgelegen liggen en ik totaal geen affiniteit met deze steden heb. Voor mij lag de keuze tussen Technische Bestuurskunde in Delft en Technische Bedrijfskunde in Eindhoven. De uiteindelijke doorslag kwam toen ik de toelatingstoets voor Technische Bedrijfskunde aan het maken was en erachter kwam dat ik de stof in de toets super oninteressant vond. Hoewel de namen van deze twee studies op elkaar lijken, verschillen ze in werkelijkheid veel van elkaar!
Na de toelatingstoets heb ik (opnieuw) een meeloopdag gedaan bij Technische Bestuurskunde en wist ik zeker dat ik dat wilde studeren. De combinatie tussen techniek en maatschappij sprak mij het meest aan. Zo ben ik bijvoorbeeld graag met computers en wiskunde bezig, maar wil ik hier ook weer niet mijn hele studie aan wijden. Dat er dan vakken als probleemanalyse, recht en systeemmodelleren worden gegeven, vind ik een leuke en frisse afwisseling. Zo vond ik dat Technische Bestuurskunde het best bij mij past!"