Veelgestelde vragen
Toelating
-
Je moet de profielen N&T of N&G met wiskunde B hebben. Aankomende studenten met een internationaal diploma kunnen meer informatie vinden over de toelating tot de opleiding MST op: toelating MST
Ontbrekende certificaten kunnen behaald worden bij: Boswell Beta en Instituut Wismon. Zij bereiden voor op de CCVX-examens, die ook door TU Delft en Universiteit Leiden worden erkend.
-
Doe je een hbo-opleiding en ga je je P halen, dan gelden er misschien extra eisen. Neem in dat geval contact op met de studieadviseur via studieadviseur-mst@tudelft.nl.
Doe je een hbo-opleiding en ga je je P niet halen en heb je een HAVO-diploma, dan ben je NIET toelaatbaar als je GEEN 21 jaar of ouder bent als de studie begint. Ben je WEL 21 jaar of ouder als de studie begint, dan moet je de VWO/CCVX-certificaten voor natuurkunde, scheikunde en Wiskunde B hebben, of een colloquium doctum doen voor deze vakken bij de Universiteit Leiden. Meer info over het colloquium doctum krijg je als je je in Studielink aanmeldt. De deadline voor het aanmelden voor een colloquium doctum is 1 november van het jaar voorafgaand aan de start van je opleiding. Ben je te laat voor deze deadline, neem dan contact op met de studieadviseur van MST via studieadviseur-mst@tudelft.nl.
-
Nederlandse taaltoets
Voor mensen met een buitenlandse opleiding kan een Nederlandse taaltoets verplicht zijn (niveau NT2 II). Deze kan je in Delft doen, waarna de toets wordt geaccepteerd door de Universiteit Leiden. Meer informatie vind je hier.
Hoe weet ik of MST bij mij past?
-
Zowel de Universiteit Leiden als de TU Delft organiseren open dagen. Bij beide universiteiten zijn wij aanwezig met een stand en een presentatie over de opleiding. Ook kan je tijdens een open dag vragen stellen aan de opleidingsdirecteur, opleidingscoördinator of studieadviseur en aan huidige MST-studenten. De presentaties die gegeven worden tijdens de open dagen van beide universiteiten zijn nagenoeg gelijk.
Hier vind je alle informatie over open dagen en andere voorlichtingsactiviteiten in Leiden: Voorlichtingsactiviteiten Leiden.
En hier vind je die informatie over de TU Delft: Voorlichtingsactiviteiten Delft. -
Bij de TU Delft worden meeloopdagen georganiseerd waarbij je kan meelopen met een huidige MST- student. Je volgt dan het rooster wat die student die dag zelf ook volgt. Je kunt je opgeven voor een meeloopdag via deze pagina.
In Leiden worden enkele keren per jaar proefstudeerdagen georganiseerd. Je volgt deze dag een college van een van onze docenten en je gaat het lab in. Natuurlijk is er uitgebreid de tijd om vragen te stellen aan huidige studenten, de studieadviseur en studenten van de opleiding MST. Opgeven voor een proefstudeerdag doe je hier.Online proefstuderen kan ook, voor meer informatie en aanmelden kijk hier.
-
De opleiding vindt het belangrijk dat je voor de start van je opleiding goed nadenkt over je studiekeuze en ervaart hoe het is om MST te studeren, zodat jij kan bepalen of jij en MST wel bij elkaar passen.
Om deze reden is de 'verplichte matching' verplicht voor alle studenten die in september met de opleiding willen beginnen.Meer informatie vind je hier.
Studie
-
De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er vanaf het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd nog, maar als je direct punten laat liggen is het niet mogelijk om deze later in het jaar in te halen. Het tempo en de hoeveelheid stof per tentamen ligt op de universiteit een stuk hoger dan op het vwo, dus houd hier rekening mee. Je hebt een studieweek van ongeveer 32 uur aan contacttijd. Dit zijn practica en colleges (hoor- en werkcolleges) bij elkaar. Daarbuiten zal je ook nog wat opgaven of werkcollege opdrachten moeten maken om bij te blijven met de stof. Ook zal je practica en colleges moeten voorbereiden. De tijd die je per week aan je studie moet besteden is gemiddeld minstens 40 uur (college + practica + zelfstudie). De studie is goed te doen als je voor wiskunde B, natuurkunde en scheikunde zonder veel moeite een 7 staat.
-
De opleiding MST is een joint degree. Dat betekent dat je je slechts bij één universiteit hoeft aan te melden en vervolgens bij twee universiteiten wordt ingeschreven. Via Studielink meld je je aan bij de Universiteit Leiden voor de studie MST. De Universiteit Leiden verzorgt dan ook jouw inschrijving aan de TU Delft; daar hoef je zelf niets voor te doen. De overzetting vindt plaats vanaf half juni, vanaf die datum kan je dus informatie van de TU Delft verwachten, daarvoor niet. Uiteraard betaal je slechts één keer collegegeld, dat doe je door het afgeven van een digitale machtiging aan de Universiteit Leiden via Studielink.
Verschil in opleidingen
-
MST is een unieke studie aan de Universiteit Leiden en de TU Delft. Deze opleiding kom je dus niet elders tegen. Het unieke is, dat het fundamentele wordt gecombineerd met het technologische. Andere universiteiten kennen wel de opleiding Scheikunde of Scheikundige Technologie, maar vaak moet dan voor het eerste jaar gekozen worden voor een van deze richtingen. Bij MST kies je na anderhalf jaar waardoor je van beide richtingen al een flinke basis hebt. LST (Life Science & Technology) is een compleet andere studie die zich focust op de fysische en chemische processen in de levende cel (van mens tot micro-organisme) en de toepassing hiervan in onderzoek en het bedrijfsleven.
-
De studie MST bestaat niet op hbo-niveau.
-
Dat is eigenlijk niet te doen vanwege de vele contacturen in Delft en Leiden. Zeker in de eerste twee jaar van de bachelor zit de week behoorlijk vol met colleges, practica en werkgroepen en er is daarom weinig ruimte voor een tweede opleiding. Een combinatie met een tweede studie die weinig contacttijd kent of met name in de avond plaatsvindt, is wel mogelijk, maar wordt afgeraden voor het eerste jaar.
Verschillende locaties
-
MST wordt aangeboden in een combinatie van TU Delft en Universiteit Leiden. Beide universiteiten bevinden zich in de Randstad. Je bevindt je daarom midden in twee internationaal uitstekend aangeschreven instellingen: veel technologische kennis bij de TU Delft en het fundamentele onderzoek van de Universiteit Leiden. Beide universiteiten bieden aanvullende kennis.
-
Je hoeft niet te kiezen tussen TU Delft en Universiteit Leiden als je MST wilt gaan studeren: de studie volg je op beide plekken. Je rooster zit zo in elkaar dat je op dezelfde dag niet hoeft te reizen tussen de twee steden. Uiterlijk 1 mei moet je je hebben ingeschreven voor de studie aan Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden verzorgt jouw inschrijving aan TU Delft.
-
De eerste anderhalf jaar heb je ongeveer evenveel colleges en practica in Leiden als in Delft. Je moet dus sowieso reizen. Ga dus in de stad wonen waar jij je het prettigst voelt.
-
Dit is goed te doen. Er is een uitstekende treinverbinding tussen Leiden en Delft. Je bent binnen 20 minuten met de trein van Delft naar Leiden en andersom en de trein rijdt ieder kwartier. Vervolgens is er ook een goede aansluiting met bussen en beide faculteiten zijn ook uitstekend met de fiets of te voet te bereiken vanaf de NS stations. Het rooster voor MST is zo gemaakt dat je, als je nominaal studeert, niet op 1 dag in twee steden college hebt.
Vrouwelijke studenten
-
Rond de 35%.
-
Ja deze wordt georganiseerd door de TU Delft in juni. Je krijgt hiervoor geen uitnodiging van de TU Delft, omdat je gegevens rond die tijd nog niet van de universiteit Leiden naar de TU Delft zijn doorgegeven. Je moet je dus zelf opgeven voor deze dag via www.owee.nl.
Opleidingsprogramma
-
Op de websites van de opleiding Leiden en Delft staat een algemeen overzicht van het curriculum van de opleiding MST.
Ben je geïnteresseerd in wat er precies tijdens de verschillende vakken wordt behandeld, kijk dan in de online studiegids. (faculteit: TNW, opleidingstype: Bachelor, opleiding: MST) -
15% van de te behalen punten in het eerste jaar (dat zijn 9 van de 60 punten) is afkomstig van wiskunde (Calculus). De kennis die je op doet bij deze vakken pas je vervolgens toe bij andere (scheikundige) vakken in de opleiding.
-
De boeken die je gebruikt zijn Engelstalig. Het is misschien even wennen, maar ze zijn vaak heel duidelijk en toegankelijk geschreven, met veel afbeeldingen, waardoor het Engels niet het probleem zal zijn tijdens het studeren.
-
Bij MST worden de meeste colleges in het Nederlands gegeven. Vaak zijn de PowerPoint presentatie slides in het Engels. Af en toe kan het voorkomen dat je een Engelssprekende docent hebt. Assistenten bij practica spreken soms alleen Engels.
Het begin van de opleiding
-
Aan het begin van je studie komt er veel op je af. Je moet een hoop keuzes maken. Ga je op kamers of blijf je thuis? Hoe ga je je studie bekostigen? Je eerste colleges, tentamens en opdrachten. Word je lid van een (sport)vereniging? Een handig steuntje hierbij is de website Wegwijs op de TU Delft van de TU Delft.
Op de eerste dag is er een welkom en zijn er introductieactiviteiten van de opleiding. Je krijgt dan een introductie op de studie van de opleidingscoördinator, een rondleiding en zult vervolgens direct beginnen met het volgen van vakken en practica. Ruim van te voren krijg je hiervoor een uitnodiging per brief.
Tevens word je als eerstejaars ingedeeld in mentorgroepjes. Elk groepje heeft twee mentoren. Dit zijn tweede- of derdejaarsstudenten die je wegwijs maken in de studie en waar je ook alles aan kan vragen. Er zijn een aantal bijeenkomsten gepland per jaar, maar daarbuiten kan je natuurlijk ook bij hen terecht.
Benodigdheden
-
De standaardspullen als een collegeblok of een laptop om aantekeningen te maken en verslagen op te schrijven. Je hebt een laptop met internetaansluiting en het basis Office pakket nodig. Je hebt geen speciale reken- of tekenprogramma’s nodig voor MST. Tot slot heb je een labjas en –bril nodig, die je kan kopen in de eerste week van het collegejaar.
-
De boeken voor de eerste twee periodes (het eerste semester) kan je met korting via de studievereniging Chemisch Dispuut Leiden (CDL) kopen. De boeken uit het tweede semester koop je met korting via de studievereniging Technologisch Genootschap (TG).
Tentamens
-
De meeste vakken hebben tussentoetsen die gezamenlijk het eindcijfer geven. Mocht je een vak niet halen met de tussentoetsen dan vindt in de laatste of een-na-laatste week van dezelfde periode het hertentamen plaats. Als je het vak dan niet hebt gehaald moet je wachten tot het collegejaar erna. Het is belangrijk dat je je inschrijft voor tentamens, maar dit wordt uitvoerig uitgelegd tijdens de introductiedag. De tentamens zijn afgestemd tussen de verschillende vakken, zodat je niet meerdere tentamens tegelijk hebt. De tentamens worden vaak afgenomen in een zaal van het sportcentrum in Leiden, of in een examenzaal in Delft.
Begeleiding
-
Er is studiebegeleiding in verschillende vormen beschikbaar. Bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding van studentmentoren en studieadviseurs, training en ondersteunende software. Ook de studievereniging kan bijlessen organiseren. MST heeft een mentorensysteem waarbij de eerstejaars worden ingedeeld in mentorgroepen. Als je vragen hebt over je studie of studeren in Leiden of Delft, dan is je mentor een goed eerste aanspreekpunt. Als je andere vragen hebt, bijvoorbeeld over persoonlijke omstandigheden waardoor je studievertraging kan oplopen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de studieadviseur (studieadviseur-mst@tudelft.nl) of maak meteen een afspraak via deze link.
Je hebt op de universiteit zelf een actieve rol in het gebruik maken van de voorzieningen of bij het om hulp vragen. De beide universiteiten organiseren verschillende workshops en trainingen m.b.t. studievaardigheden, zoals stress management, constructief denken en studeren met dyslexie.
Vakantie
-
MST volgt de Delftse academische jaarkalender. Aan het eind van iedere onderwijsperiode is er een hertentamenweek. Wanneer je alle tentamens hebt gehaald, heb je dus een week vrij, mits er geen verslagen meer ingeleverd hoeven te worden. Naast deze vier weken en de reguliere feestdagen heb je in de zomer acht weken vakantie.
Buitenland
-
Je kunt, als je aan de eisen voldoet, in de eerste helft van het 3e jaar van de bachelor naar het buitenland om daar 6 maanden te studeren. Kijk op 'studeren in het buitenland' (Leiden) of 'study abroad applied sciences' (Delft) voor meer informatie.
Op kamers
-
Hoe eerder je bent ingeschreven hoe groter de kans dat je snel een kamer hebt. Schrijf je dus op tijd in bij bijvoorbeeld DUWO (de grootste verhuurder van studentenkamers in Leiden en Delft). Meer informatie over op kamers in Leiden gaan vind je hier, en informatie over op kamers gaan in Delft vind je hier. Omdat we in 2 steden studeren is het voor MST-studenten mogelijk om in 2 steden een kamer te zoeken. Dit verhoogt je kansen dus om een kamer te vinden. Het maakt niet uit in welke stad je gaat wonen. Er zijn ook veel websites en facebookpagina’s waar advertenties voor kamers worden aangeboden.
Vereniging
-
Elke universitaire opleiding heeft een eigen studievereniging. Een studievereniging behartigt de belangen van de ‘eigen’ studenten van dezelfde opleiding, organiseert studie gerelateerde activiteiten, zoals studiereizen, lezingen en excursies en zorgt voor gezelligheid. De studieverenigingen van de opleiding MST heten Chemisch Dispuut Leiden en Technologisch Gezelschap. Kijk op hun websites: Chemisch Dispuut Leiden en Technologisch Gezelschap om een indruk te krijgen van hun activiteiten.
Studentenverenigingen zijn niet verbonden aan een opleiding. Je kunt ze meer zien als externe gezelligheidsverenigingen. Je heb allerlei soorten studentenverenigingen: algemene verenigingen, maar er zijn ook verenigingen op het gebied van cultuur, sport en politiek. In verband met de zwaarte van de opleiding MST raden we je aan pas in het tweede jaar lid te worden van een studentenvereniging. -
Studieverenigingen hebben veel te bieden. Van het behartigen van je belangen, het regelen van korting voor studieboeken, veel gezelligheid en leuke studietripjes. Je bent niet verplicht lid te worden van een studievereniging, maar het is zeker aan te raden! Je krijgt korting op je studieboeken, een labjas, veiligheidsbril e.d.. Ook worden er vanuit de vereniging excursies georganiseerd naar bedrijven, waar je alleen aan kan deelnemen als je lid bent. Daarnaast organiseren ze het eerstejaars weekend. De studievereniging is het de beste manier om je medestudenten te leren kennen. En de gezelligheid wil je niet missen!
-
Nee dat hoeft niet, maar het is een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen, zeker als je nieuw bent in Leiden of Delft. In verband met het drukke rooster raden we je af om tijdens je eerste MST jaar lid te worden van een studentenvereniging.
Honours Programme
-
Voor studenten die zin hebben in een extra uitdaging en meer aankunnen dan het lesprogramma is er het Honours College. Dit is onderwijs bovenop de reguliere opleiding, met een totaal van 30 studiepunten. Het geeft je de kans om extra kennis op te doen in of buiten je vakgebied en je persoonlijk te ontwikkelen, maar ook om eens samen te werken met studenten van andere studies.
Privacy
-
Ook wij moeten ons aan de AVG houden. We communiceren alleen met de MST-studenten via een van de emailadressen die je krijgt van de Universiteit Leiden of de TU Delft. Wij communiceren niet met ouders van studenten over de resultaten of voortgang van hun kind. Algemene vragen van ouders over het programma of het bindend studie advies (BSA) mogen we wel beantwoorden.
Na de Bachelor
-
Op deze website kun je zien welke masteropleiding aansluit bij je bacheloropleiding.