Over de opleiding
Meedraaien in het onderzoek van topwetenschappers? Bestuderen van de werking van scheikundige processen in het lab? Nadenken over de ontwikkeling van duurzame toepassingen? Wil jij dit doen, dan is Molecular Science and Technology (MST) een studie voor jou.
Molecular Science and Technology is een brede Nederlandstalige opleiding waar je verschillende kanten mee op kunt. Bij de opleiding MST ontwikkel je je tot een eigentijdse scheikundige met kennis van technologie.
Je leert niet alleen over moleculaire aspecten van scheikunde, maar je stippelt je studieloopbaan uit door zelf je specialisatie, minor, afstudeeronderzoek en masteropleiding te kiezen. Dankzij de Leids-Delftse samenwerking profiteer je van een gevarieerd onderwijsaanbod en uitgebreide keuzemogelijkheden, waardoor je kunt doen wat het best bij je past.
Studielast
180 EC, 36 maanden
Indeling studieweek
Colleges/zelfstudie
30 uur
Projecten en practica
10 uur
Vakgebied
Scheikundigen en scheikundig technologen zijn breed inzetbaar en hun vakgebied heeft vele raakvlakken met andere vakgebieden (denk bijvoorbeeld aan fysica, wiskunde, biologie, materiaalkunde, werktuigbouwkunde, aardwetenschappen,
lucht- en ruimtevaart, elektrotechniek).
Binnen de bacheloropleiding Molecular Science and Technology zijn deze richtingen ook zichtbaar. De een richt zich op scheikundige processen en producten, de ander op het maken van nieuwe moleculen voor o.a. geneesmiddelen. Voor de ontwikkeling van vele nieuwe innovaties spelen nieuw ontwikkelde materialen een belangrijke rol.
-
Bij de vertaling van laboratoriumschaal naar een echte fabriek maken we gebruik van wiskundige modellen, waarbij kennis van meerfasen reactoren, gefluïdiseerde bedden, fermentoren en stromings- en warmteleer een belangrijke rol spelen. Dit geeft al aan dat dit vakgebied diverse disciplines combineert zoals chemie, natuurkunde en wiskunde maar ook biotechnologie om fermentatieprocessen te ontwerpen.
-
Bij dit vakgebied gaat het om het maken (de synthese) van nieuwe verbindingen, het analyseren van stoffen en het begrijpen hoe een verbinding tot stand is gekomen. Fundamenteel onderzoek is van belang om nieuwe moleculen te maken, die nieuwe functionele eigenschappen hebben, die we kunnen toepassen op het gebied van de geneeskunde of gebruiken in het dagelijks leven.
-
Kennis van de structuur en eigenschappen van materialen speelt in het hele vakgebied van de Molecular Science and Technology een belangrijke rol. Zowel bij het maken van nieuwe materialen voor bijvoorbeeld de opslag van nieuwe energie, halfgeleiders voor zonnecellen, katalysatoren (voor het versnellen van reacties) maar ook voor biomedische toepassingen.
Onderwijsprogramma
De bacheloropleiding Molecular Science and Technology is een veelzijdige, multidisciplinaire opleiding aan twee universiteiten: de Universiteit Leiden en de TU Delft. In Leiden krijg je onderwijs in de meer fundamenteel-gerichte vakken, terwijl technologisch gerelateerde vakken worden gedoceerd in Delft. Het studieprogramma is de eerste anderhalf jaar voor iedereen hetzelfde. Daarna kies je pas definitief een major materialen, synthese of technologie.
Naast theoretische kennis doe je praktische ervaring op in het laboratorium onder leiding van een promovendus of wetenschappelijk medewerker. Zowel in Leiden als Delft zijn onderzoekers en docenten die internationaal in aanzien staan. Elk met eigen expertise, identiteit en cultuur, die samen jouw onderwijsprogramma verzorgen. Kortom, “The Best of Both Worlds”.
Houd er rekening mee dat je als MST-student zo’n 40 uur per week kwijt bent aan de studie, een volle werkweek dus. In die 40 uur zijn colleges, practica, projecten en zelfstudie inbegrepen. Het rooster voor MST is zo gemaakt dat je, per dag in één stad je studie volgt.
Bindend Studieadvies
De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.
Feiten en cijfers
Colleges
75% Nederlands | 25% Engels
Boeken in het Engels
Studentenpopulatie
150 studenten (eerstejaars)
Doorstuderen na de BSc
97% stroomt door naar een master
Studievereniging
De opleiding Molecular Science and Technology kent twee studieverenigingen, te weten "Het Technologisch Gezelschap (TG)" in Delft en het "Chemisch Dispuut Leiden (CDL)". Beide verenigingen werken nauw samen en organiseren jaarlijks vele activiteiten, variërend van excursies, lezingen en symposia, tot buitenlandreizen. Een ander belangrijk doel van de studieverenigingen is het evalueren van het studieprogramma en meedenken hoe het onderwijs kan worden vernieuwd.