Charlotte Mulder


Naam: Charlotte Mulder
Studiejaar: 2

Waarom heb je voor Life Science and Technology gekozen?
Aanvankelijk was ik geïnteresseerd in een opleiding in de geneeskunde. Tijdens mijn profielwerkstuk in samenwerking met de TU Delft ontdekte ik echter hoe boeiend (medische) technologie kan zijn. Daarom ging ik op zoek naar een studie waarin alle bètavakken samenkomen, aangezien ik deze allemaal interessant vond. Na gesprekken met mensen in mijn omgeving kwam ik uit bij Life Science and Technology. De multidisciplinaire aard van de vakken, de vakgebieden en onderwijsinstituten spraken mij direct aan.

Passies?
Ik ben altijd op zoek naar uitdagingen die mijn kennis verbreden, zowel binnen mijn vakgebied als daarbuiten. Binnen LST ligt mijn passie bij het toepassen van technologie en biochemie om een positieve impact te hebben op de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan het bestrijden van ziekten, het ontwikkelen van geavanceerde detectiemethoden, of het vooruitbrengen van regeneratieve geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in de mogelijkheden om deze technologieën te gebruiken voor verduurzaming en toepassing van bio-informatica om zo complexe biologische problemen op te lossen. Buiten mijn studie ligt mijn passie vooral bij mensen. Ik haal veel energie uit de mensen om mij heen, zoals mijn familie en vrienden. Daarnaast geniet ik van lezen, muziek, dans en cultuur in het algemeen. 

Welke vakken vind je tot nu toe het leukst?
De leukste vakken tot nu toe vind ik Biotechnologie en Moleculaire Celbiologie & Immunologie, beide gegeven door enthousiaste professoren. De onderwerpen van de colleges spraken mij aan doordat ze aansloten op mijn passies. 

Biotechnologie richtte zich op het gebruik van biologische systemen en organismen voor technologische toepassingen, zoals de productie van biobrandstoffen. Moleculaire Celbiologie & Immunologie behandelde verschillende processen in cellen en het immuunsysteem, waaronder celcommunicatie en de reactie op ziekteverwekkers. Bij dit vak zat een practicum waarbij wij zelf konden observeren hoe verschillende typen cellen reageerden op stimulanten. Voor het eerst konden wij met eigen ogen zien hoe de celorganellen eruitzagen en welk effect bepaalde stoffen hadden op hun morfologie en functie.

Uitdagingen?
De practicumdagen kunnen soms behoorlijk intensief zijn en het is een contactrijke opleiding. Het goed plannen van al je activiteiten kan af en toe een uitdaging zijn, waardoor je soms andere dingen moet laten gaan. Desondanks is er nog steeds tijd voor leuke dingen en sociale activiteiten. Bovendien krijg je er mooie nieuwe ervaringen en vriendschappen voor terug, dus dat maakt het zeker de moeite waard!

Wat wil je later worden?
Wat ik precies later wil doen, weet ik nog niet. Eerst wil ik mijn bachelor afronden en daarna ga ik mij oriënteren op een geschikte masteropleiding, bij voorkeur in biotechnologie of biomedische technologie. Ik ben ook geïnteresseerd in de mogelijkheid om door te studeren voor een PhD. Na mijn studie zie ik mezelf als onderzoeker in een laboratorium, waar ik wil bijdragen aan verschillende onderzoeken. Een andere optie die mij aanspreekt is een rol in een medezeggenschapsorgaan binnen een biotechnologisch of farmaceutisch bedrijf. In zo'n functie kan ik mijn wetenschappelijke kennis combineren met beleidsmatige aspecten.

Leuk om te weten
De opleiding LST biedt veel praktijk naast de theoretische colleges, wat bijzonder is voor een universitaire opleiding. Drie van de vier kwartalen heb je een practicum waarin je zelf aan de slag gaat in het lab. Het belangrijkste doel van de practica is om de theorie die je in de hoorcolleges leert, direct uit te proberen of verder te bestuderen. Daarnaast is het essentieel om veilig en zelfverzekerd in een lab te werken om een skillset voor verschillende technieken op te bouwen.

Naast studeren is het belangrijk dat het gezellig/leuk is bij de studie. De studievereniging S.V. Life speelt hier een grote rol in. Samen met LST-studenten uit alle jaarlagen zijn er commissies opgericht die verschillende activiteiten organiseren, zoals de Lustrum Commissie (LuCo), de Buitenland Commissie (BuLaCo) en de Symposium Commissie (Sympocie). Deze commissies verzorgen zowel studie gerelateerde activiteiten, zoals lunch lectures en bedrijfsuitjes, als gezellige evenementen zoals borrels, feesten en gala’s. Op deze manier kun je je studiegenoten beter leren kennen en je tijd op de universiteit op een leuke manier invullen.