Over de opleiding
LST biedt een uniek onderwijsprogramma dat zich richt op de levende cel. Je profiteert van gecombineerde kennis en faciliteiten van de Universiteit Leiden en TU Delft, want het is een gezamenlijke opleiding (joint degree).
Om LST te kunnen studeren, moet je interesse hebben in bètavakken. Daarnaast moet je analytisch en abstract kunnen denken en eveneens van praktisch werk houden. Je moet goed kunnen samenwerken en over een flinke dosis nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen beschikken, want de studie vraagt veel van je.
Studielast
180 EC, 36 maanden
Indeling studieweek
Colleges
12 uur
Projecten en practica
16 uur
Zelfstudie
12 uur
Vakgebied
In de bacheloropleiding Life Science and Technology (LST) bestudeer je de levende cel - de bouwsteen van plant, mens, dier en micro-organisme. Dankzij fundamenteel onderzoek begrijpen we steeds beter hoe de cel is opgebouwd en hoe processen in de cel leiden tot bijvoorbeeld gezondheid of ziekte van het hele organisme. Met deze kennis kunnen we de werking van cellen beïnvloeden. Zo kunnen we virussen als medicijn laten werken, schadelijke stoffen in het milieu afbreken via bacteriën en algen biobrandstof laten produceren. Nog lang niet alles is ontdekt, dus je kunt volop pionieren.
-
Het vakgebied Biotechnologie richt zich op het sturen en beïnvloeden van processen in een cel. Kennis van micro-organismen wordt gebruikt voor het ontwerpen van biotechnologische processen en alle stappen die daarbij komen kijken. Zo kan biotechnologisch onderzoek bijdragen aan betere medicijnen, nieuwe behandelingen van ziekten, betere voedingsmiddelen, een schonere industrie en zelfs een schoner milieu. Denk maar aan het opsporen van kankergenen via DNA-chips, het produceren van insuline via gistcellen of het maken van melkzuur op industriële schaal voor bioplastics.
-
In het vakgebied Life Sciences bestudeer je hoe een cel in elkaar zit en welke scheikundige processen zich daarin afspelen. Elk onderdeel in de cel heeft een eigen unieke functie. Denk maar aan DNA waar alle informatie in zit die nodig is om de cel te laten functioneren. De bijbehorende eiwitmachine is een complex netwerk dat van alles regelt, zoals leven, dood, energiehuishouding en zelfs communicatie tussen cellen.
Onderwijsprogramma
De bacheloropleiding Life Science and Technology (LST) duurt drie jaar en sluit je af met een diploma. Je mag dan de titel Bachelor of Science voeren (BSc). De bacheloropleiding is een veelzijdige, multidisciplinaire opleiding aan twee universiteiten: de Universiteit Leiden en de TU Delft. De pijlers onder de opleiding zijn scheikunde, (cel-)biologie, natuurkunde, wiskunde, (bio-) informatica en farmacologie. Als je klaar bent heb je toegang tot diverse masteropleidingen aan de Universiteit Leiden en de TU Delft, maar ook aan andere Nederlandse of aan buitenlandse universiteiten.
Intensief programma
Houd er rekening mee dat je als LST-student zo’n 40 uur per week kwijt bent aan de studie, een volle werkweek dus. In die 40 uur zijn colleges, practica, projecten en zelfstudie inbegrepen. De voertaal is Nederlands, maar je studieboeken zijn Engelstalig. Bij practica kom je ook regelmatig Engelssprekende assistenten tegen. Ook schrijf je een aantal verslagen in het Engels.
Bindend Studieadvies
De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.
Feiten en cijfers
Colleges
90% Nederlands | 10% Engels
Studentenpopulatie
110 studenten (eerstejaars)
Doorstuderen na de BSc
91% stroomt door naar een master
Studievereniging S.V. LIFE
De studievereniging van Life Science and Technology organiseert geregeld leuke en leerzame activiteiten. Zo worden er studie gerelateerde lezingen en excursies naar bedrijven georganiseerd, studiereizen naar het buitenland, wekelijkse borrels in zowel Leiden als Delft, een tweemaandelijks verenigingsblad, de ouderdag, het jaarboek en nog veel meer. Naast deze activiteiten is LIFE verantwoordelijk voor de verkoop van studieboeken en labjassen met korting, de kwaliteit en studentvriendelijkheid van de opleiding en het verstrekken van tentamenbundels. Ook brengt LIFE gidsen uit waarin stage- en minorverslagen te lezen zijn. Al deze activiteiten worden georganiseerd door de commissies die gevormd zijn uit de ruim 600 leden die de vereniging inmiddels telt en aangestuurd door het bestuur van de studievereniging LIFE.