Alumni aan het woord
Charlotte Koster
Afgestudeerd: 2017Werkt bij: TU Delft
Functie: Promovenda
“Mijn studiekeuze vond ik lastig: ik was geïnteresseerd in de bètavakken en vond vooral scheikunde- en biologieonderwerpen zoals ziektemechanismen, celbiologie en genetica erg interessant. Life Science and Technology (LST) bleek als studie een goede match te zijn! In de studie LST ligt de focus op hoe verschillende soorten cellen werken, van menselijke- of plantcellen, tot schimmels, gisten en bacteriën. De vakken genetica en celbiologie werden afgewisseld met een flinke dosis bètavakken zoals natuurkunde, organische chemie en thermodynamica.
Door de bijzondere combinatie tussen de twee universiteiten kun je dan ook alle kanten op. Waar in Leiden de focus meer ligt op hoe cellen precies werken, en hoe dat bijvoorbeeld tot bepaalde ziekten kan leiden, leerde ik in Delft hoe je cellen kan gebruiken om de industrie groener en duurzamer te maken. Daarnaast ontwikkelt het vakgebied zich ontzettend snel, nieuwe technieken zoals de DNA-bewerkingstechniek CRISPR-Cas worden gelijk in de studie toegepast, dus je studeert ook echt op de frontlinie van de wetenschap. Een erg diverse en ‘future-proof’ studie dus!
Zelf heb ik daar dan ook volop gebruik van gemaakt. In mijn master in Delft ben ik afgestudeerd op een methode om nieuwe bierbrouw-gisten te ontwikkelen. Vervolgens ben ik naar Boston, USA verhuisd om daar een stage te doen in een nieuw vakgebied, de synthetische biologie. In deze discipline proberen we cellen te ‘herprogrammeren’ door het DNA te bewerken. Deze twee verschillende ervaringen heb ik uiteindelijk gecombineerd in mijn huidige baan, ik ben teruggekeerd naar de TU Delft om hier een promotieonderzoek te doen in synthetische biologie met gisten, waarin ik nieuwe manieren onderzoek om het DNA van gist te ‘herprogrammeren’. Naast het onderzoek geef ik ook les en houd ik me bezig met wetenschapscommunicatie, het is dus een ontzettend gevarieerde en leuke baan!”
Alessandro Brewster
Afgestudeerd: 2020Werkt bij: Delft Advanced Biorenewables
Functie: Junior Fermentation Scientist
“Op de middelbare school was ik een echte bètaleerling, al werd ik niet erg enthousiast van vakken zoals wiskunde en scheikunde an sich. Ik kwam bij de bachelor Life Science and Technology (LST) aan de Universiteit Leiden en Technische Universiteit Delft terecht na lang wikken en wegen. De studie bleek voor mij uiteindelijk ideaal, omdat er continu raakvlakken tussen verschillende disciplines worden opgezocht. Zo zie je door de studie LST dat wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie eigenlijk niet heel erg ver van elkaar af staan, zolang je deze in de context van het cellulaire leven bekijkt.
Het curriculum van de bachelor LST is door het zoeken naar raakvlakken tegelijkertijd interessant en uitdagend. Om uiteindelijk de verbinding tussen disciplines te begrijpen, word je een basale kennis van calculus, natuurkunde, moleculaire fysica en genetica aangeleerd in de eerste jaren. Dit gaat gepaard met het simultaan volgen van practica, waar studentassistenten en professoren je de kneepjes van het vak leren in een laboratoriumomgeving. Zij hebben mij uiteindelijk geënthousiasmeerd om verder te gaan in de fermentatietechnologie, waar ik vandaag de dag nog steeds werkzaam ben - grotendeels vanwege de impact die ik hier kan maken op de ‘biobased economy’.
De bachelor LST was voor mij een uitstekende voorbereiding op de master LST die ik in Delft ben gaan doen en ook op mijn huidige baan bij een technologie startup, waar ik de productie van ‘biobased’ moleculen efficiënter maak door middel van het toepassen van een uniek fasescheidingsproces en bijbehorende apparatuur. De interdisciplinaire mindset die ik in de bachelor LST heb aangeleerd, kan ik hier vandaag de dag perfect toepassen!”
Marlize van Breugel
Afgestudeerd: 2019Werkt bij: Nederlands Kanker Instituut
Functie: Promovenda
“Op de middelbare school werd ik altijd ontzettend enthousiast over de bètavakken en het sprak dan ook voor zich dat ik een studie in een van de bèta richtingen ging doen. Mijn oog viel op de studie Life Science & Technology, een studie die al mijn interesses combineert. Het grote pluspunt van deze studie is de combinatie van Leiden en Delft. De colleges in Leiden focussen meer op de allerkleinste details, waarbij je alles op het gebied van chemie, ziektes en fundamentele biologische processen leert. Vervolgens bieden de colleges in Delft het perspectief hoe wij biologie en scheikunde kunnen inzetten op het gebied van biotechnologie. Daarnaast kent de studie ook veel practica en projectvakken waardoor je de opgedane kennis meteen in de praktijk kunt brengen.
Deze brede opleiding heeft mij ook later geholpen in het maken van keuzes in mijn carrière. De grote fundamentele kennis en technische achtergrond zorgen ervoor dat je breed bent opgeleid en dat er ontzettend veel opties zijn om verder in te studeren. Zelf heb ik gekozen om mij meer te verdiepen in de fundamentele biologie en heb daarom de master Life Science and Technology gevolgd in Leiden.
Na mijn master ben ik doorgegaan in de academische wereld door een promotieonderzoek te gaan doen. In mijn onderzoek bestudeer ik DNA-eiwit interacties in gist op het Nederlands Kanker Instituut. Zoals in de bachelor Life Science and Technology kan ik tijdens mijn promotieonderzoek de diepte in gaan om op moleculair niveau uit te pluizen hoe bepaalde processen in de cel werken. In mijn onderzoek gebruik ik technieken die ook aan bod zijn gekomen in de practica en het eindproject van de bachelor. Daarnaast helpen vakken zoals bio-informatica en verschillende projecten mij nu om mijn data te kunnen interpreteren en presenteren.”
Ga verder naar Studentenervaringen