Over de opleiding

Hoe laat je mensen gezonder leven? Hoe wordt ons woon-werkverkeer minder milieuvervuilend en aangenamer? Hoe kunnen producten langer meegaan en eenvoudig worden gerecycled? Vanaf dag één leer je bij Industrieel Ontwerpen (IO) impact te maken, waarvan zowel de mens als de samenleving profiteert. 

Je wordt opgeleid tot industrieel ontwerper, aan de hand van verschillende methodes en door continu te ontwerpen. We geven je de competenties die je nodig hebt om expert te worden op verschillende gebieden. Door middel van ontwerpen kun je zo impact maken op de economie, het milieu en de maatschappij. 

Studielast

180 EC, 36 maanden

Indeling studieweek

Colleges 
10 uur 

Ontwerpen in studio’s 
8 uur 

Zelfstudie 
24 uur 

Vakgebied

In een snel veranderende wereld groeit het vakgebied industrieel ontwerpen minstens net zo hard. Waar dit 50 jaar geleden vooral gericht was op het ontwerpen van producten, hebben we nu naast producten ook te maken met het ontwerpen van diensten en systemen. Het vakgebied zal in de toekomst alleen nog maar breder worden. Als Industrieel ontwerper kun je dus veel kanten op. Denk bijvoorbeeld aan productontwerper, service designer, of consultant.

Onderwijsprogramma

De bacheloropleiding duurt 3 jaar. Ieder collegejaar is ingedeeld in 4 kwartalen van elk 10 weken. Tijdens de bacheloropleiding volg je naast vakken in het Nederlands ook vakken waarbij lesstof, coaching en toetsing in het Engels zijn.

De eerste twee jaar heb je één groot ontwerpproject per semester. Deze projecten zijn vaak gebaseerd op echte vraagstukken en dagen je uit om de kennis die je opdoet bij de vakken in deze periode toe te passen. Je visualiseert en maakt prototypes die je ontwerpen tastbaar maken, doet gebruikerstesten en communiceert met belanghebbenden om zo je ontwerp verder te ontwikkelen. Je gaat ontdekken wat jouw rol als ontwerper is: Waarom en hoe wil je (gaan) ontwerpen? En hoe kun jij het beste gebruikmaken van wat het IO bachelor programma te bieden heeft? 

Per semester volg je vier vakken, bestaande uit theorie en praktische oefeningen. Sommige van deze vakken worden afgesloten met een examen, andere met een verslag en presentatie. In je tweede jaar is ruimte voor keuzevakken, waardoor je zelf kan kiezen in welke richting je je kennis wilt verdiepen. 

In het derde jaar krijg je nog meer vrijheid: in het vijfde semester volg je een minor of ga je stage lopen in binnen- of buitenland. In het zesde semester volg je drie keuzevakken en werk je tien weken fulltime aan het Bachelor Eindproject (BEP) om je Bachelor af te ronden.

Bindend Studieadvies

De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar minimaal 75% van je studiepunten moet halen om door te kunnen studeren (45 European Credits van de 60 EC die je kunt behalen). Als je een 'negatief Bindend Studieadvies' ontvangt, kun je je de komende vier jaar niet opnieuw inschrijven voor de opleiding. 

Feiten en cijfers

Studentenpopulatie 
53% vrouw | 47% man 

Studeren in het buitenland 
40% van de studenten gaat studeren in het  buitenland of stage lopen  

Bachelordiploma 
75% binnen vier jaar 

Studievereniging ID

Onze studievereniging ID bestaat al meer dan 50 jaar en is gevestigd in onze faculteit. De vereniging is een van de grootste en meest actieve studieverenigingen van Delft. Zij behartigen de belangen van de IO-studenten door onder meer het contact tussen studenten en medewerkers en contacten met andere faculteiten en opleidingen te versterken. De vereniging organiseert ook activiteiten zodat je meer te weten komt over het vakgebied en de branche. ID organiseert het hele jaar door activiteiten die je studietijd verreiken op het gebied van opleiding en carrière: lezingen, de business fair, workshops en netwerkmomenten. Maar natuurlijk ook sociale activiteiten zoals borrels, feesten en (internationale) reizen. Kortom ID is een onmisbaar onderdeel van onze faculteit, loop vooral een keertje binnen zodat ze er zelf alles over kunnen vertellen.