Veelgestelde vragen
Opleiding
-
Ja, zowel de vakken als het lesmateriaal zijn in het Engels. Maar je hoeft geen ster in Engels te zijn, om de opleiding te kunnen volgen. Onze studenten geven aan dat je na zo'n twee maanden in het Engels te studeren, hier helemaal aan gewend bent en je je schrijf- en spreekvaardigheid snel verbetert. Grote pluspunt is dat je vanaf het eerste jaar goed wordt voorbereid op een eventuele carrière op de internationale arbeidsmarkt.
-
Je hebt geen aardrijkskunde nodig om je aan te kunnen melden voor Earth, Climate and Technology. Het is vooral belangrijk dat je interesse hebt in aarde en technische vakken zoals Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde.
-
De afgelopen jaren groeit het aandeel vrouwen binnen de opleiding. Op dit moment is ongeveer een derde van de studenten vrouw.
-
De opleiding Earth, Climate and Technology is een internationale opleiding waarbij het werkveld zich over de hele wereld spreid. Studeren in het buitenland is daarom goed mogelijk en het wordt ook zeker aangeraden, maar het is niet verplicht. Het is mogelijk om een deel van je studie in het buitenland door te brengen, bijvoorbeeld aan een buitenlandse universiteit. Zo hebben we uitwisselingsprogramma’s met universiteiten over de hele wereld. Veel studenten kiezen er ook voor om een tijdje op stage te gaan bij een buitenlands bedrijf. Uiteraard helpen wij je bij het zoeken van zo’n plek.
-
De arbeidsmarkt voor afgestudeerden is erg goed. De opleiding en natuurlijk ook de TU Delft, staat in binnen- en buitenland goed bekend. Door de uitdagingen veroorzaakt door de klimaatverandering verandering, is de behoefte aan afgestudeerden met technologische kennis van de aarde en het klimaat groter dan ooit! Omdat afstudeerders ook breed zijn opgeleid, zijn ze zeer in trek bij werkgevers uit verschillende branches.
-
Ja, Climate, Earth and Technology is geen gemakkelijke studie. Binnen de opleiding ligt een groot accent op de wis- en natuurkundige vakken. Dit betekent dat je hard moet werken aan deze vakken en dat je op het VWO liefst een ruim voldoende voor deze vakken hebt gehaald.
-
Het gaat om 40 uur per week. Dit bestaat voor een deel uit het volgen van colleges, een deel practica en projecten en ongeveer 20 uur zelfstudie.
-
Opleiding
Waar
Accent
Aardwetenschappen
Vrije Universiteit Amsterdam
Aandacht voor de (diepere) geologie
Bodem, Water, Atmosfeer
Wageningen Universiteit
Aandacht voor de ondiepe ondergrond en de hogere luchtlagen Bodemvorming/ geomorfologie, hydrologie, meteorologie/ klimatologie.
Na afronding van zowel BSc en MSC krijg je de titel Master of Science (MSC) en academisch ingenieur
Aardwetenschappen
Universiteit Utrecht
Aandacht voor geografie, geologie en geomorfologie
Earth, Climate and Technology
Technische Universiteit Delft
Aandacht voor systeem aarde en techniek. Na afronding van zowel BSc en MSc krijg je de titel Master of Science (MSC) en academisch ingenieur. Aandacht voor de atmosfeer tot aan de ondergrond met een focus op klimaatuitdagingen en technologische oplossingen.
-
Nee, de opleiding Earth, Climate and Technology is uniek in Nederland. Hierdoor heeft de opleiding een unieke positie, jarenlange reputatie en sterke banden met het bedrijfsleven. Ook is er geen vergelijkbaar programma op HBO niveau in Nederland.
-
Het is een grote uitdaging om Earth, Climate and Technology te combineren met een tweede bachelor en het wordt daardoor ook niet aangeraden om dit te doen. Het lesrooster laat weinig ruimte over voor een tweede opleiding. Het is wel mogelijk om een minor te doen bij een andere opleiding of universiteit.
Praktische zaken
-
Aan het begin van je studie komt er veel op je af. Je moet een hoop keuzes maken. Ga je op kamers of blijf je thuis? Hoe ga je je studie bekostigen? Je eerste colleges, tentamens en opdrachten. Word je lid van een (sport)vereniging? Een handig steuntje hierbij is de website www.welkom.tudelft.nl met handige informatie, links en een introfilmpje.
-
Tentamens op de TU Delft worden zowel schriftelijk als digitaal afgenomen. Dit verschilt per vak. Je kunt dit vinden in de digitale studiegids. Sommige tentamens zijn schriftelijke tentamens met open vragen, andere zijn meerkeuzetentamens. Vaak word je ook beoordeeld op je schriftelijke of mondeling presentatie, je practicumresultaten of je tekeningen.
-
In de eerste week word je zorgvuldig in de opleiding geïntroduceerd. Er wordt een mentorgroep gevormd waar je veel steun aan hebt. Al snel beginnen colleges en oefeningen. Stap voor stap leer je de 1e beginselen van mechanica en analyse zoals die in Delft worden gegeven: snel en degelijk. Wees vanaf het begin actief en geconcentreerd. Wekelijks heb je een uurtje met een groepje medestudenten waarbij je onder begeleiding van een mentor bespreekt hoe het gaat en je tips krijgt hoe je zaken moet aanpakken. Tijdens de eerste college week maak je kennis met je medestudenten, de professoren, het vakgebied en de manier van lesgeven. Het wordt zeer aangeraden om, zeker in het begin, naar alle colleges te gaan.
-
De studievereniging de MV, organiseert ieder jaar een introductieweekend. Samen met medestudenten maak je een weekend lang kennis met het studentenleven via activiteiten en spellen. Direct aansluitend op het eerstejaarsweekend volgt de OWee, de Ontvangstweek in Delft. Tijdens deze week leer je als aankomend student Delft en haar studentenverenigingen kennen.
-
1e uur 08:45 uur - 09:30 uur
2e uur 09:45 uur - 10:30 uur
3e uur 10:45 uur - 11:30 uur
4e uur 11:45 uur - 12:30 uur
Pauze
5e uur 13:45 uur - 14:30 uur
6e uur 14:45 uur - 15:30 uur
7e uur 15:45 uur - 16:30 uur
8e uur 16:45 uur - 17:30 uur
9e uur 17.45 uur - 18.30 uur
10e uur 18:45 uur - 19:30 uurDit betekent niet dat je 10 uur college per dag hebt: het rooster kun je vinden op www.roosters.tudelft.nl
-
Er is studiebegeleiding in allerlei vormen beschikbaar, zoals persoonlijke begeleiding van studentmentoren en studieadviseurs, training en ondersteunende software. Je hebt op de universiteit zelf een actieve rol in het gebruik maken van de voorzieningen of bij het om hulp vragen.
-
Op de faculteit zijn computers beschikbaar voor gebruik, maar die zijn er niet genoeg voor alle studenten en je kan dan niet vanuit huis studeren (mocht dat nodig zijn). De TU Delft heeft een laptopproject waar je gebruik van kan maken. Je kan ook zelf een laptop aanschaffen die die aan de eisen voldoet. Meer informatie is hier te vinden.
-
In de academische jaarkalender staan de vakantiedagen (in groen), op deze dagen vinden geen tentamens of colleges plaats. Er zijn ongeveer 10 weken vakantie en enkele feestdagen. Veel studenten gebruiken een deel van deze dagen om zich voor te bereiden op (her)tentamens of door aan verslagen te werken. Van een echte vakantie is op de universiteit dus niet helemaal sprake.
-
Tijdens de eerste week van je colleges zullen docenten uitleggen welke boeken je precies nodig hebt. Deze kun je vervolgens met korting kopen via de studievereniging.
Studentenleven
-
Hoe eerder je bent ingeschreven hoe groter de kans dat je snel een kamer hebt. Schrijf je dus op tijd in bij bijvoorbeeld www.DUWO.nl (de grootste verhuurder van studentenkamers in Delft). Meer informatie over op kamers gaan vind je hier. Kamers kunnen verschillen van een studio, een huis op de campus of een studentenhuis. Voor deze laatste zal je instemming kunnen lopen bij een huis om de huisgenoten te leren kennen. Soms is het ook mogelijk een kamer te vinden bij een bepaalde vereniging.
-
Elke opleiding aan de TU Delft heeft een eigen studievereniging. De studievereniging behartigt de belangen van studenten, organiseert studiegerelateerde activiteiten, zoals studiereizen, lezingen en excursies en zorgt voor gezelligheid. Studentenverenigingen zijn niet verbonden aan een opleiding of aan de TU Delft. Je kunt ze meer zien als externe gezelligheidsverenigingen. Je heb allerlei soorten studentenverenigingen, algemene verenigingen, maar ook op het gebied van cultuur, sport en politiek.
-
Studieverenigingen hebben veel te bieden. Van het behartigen van je belangen, regelen van korting voor studieboeken, gezelligheid tot leuke studietripjes. Bij Earth, Climate and Technology zijn veel studenten lid van de MV, de studievereniging van de opleiding. Je hoeft niet lid te worden, maar het is een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen, zeker als je nieuw bent in Delft. Meer informatie over studie- en studentenverenigingen vind je hier. Het wordt ook aangeraden om deel te nemen aan het introductieweekend van de opleiding, welke wordt georganiseerd door de studievereniging. Hier zal je je medestudenten leren kennen, professoren en handige tips krijgen over de opleiding en studeren zelf. Daarnaast is het erg leuk om al wat mensen te kennen als je start in de eerste week van de opleiding.
-
Voor studenten die zin hebben in een extra uitdaging en meer aankunnen dan het lesprogramma is er het Honours Programme Delft. Dit is onderwijs bovenop de reguliere opleiding. Het geeft je de kans om extra kennis op te doen in of buiten je vakgebied en je persoonlijk te ontwikkelen, maar ook om eens samen te werken met studenten van andere studies. Meer informatie over het Honours Programme van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen vind je hier.