Selectie Bouwkunde

Overweeg je deel te nemen aan de selectieprocedure van bouwkunde?
Regel dan alvast je landelijke cijferdocument met de 5-vwo cijfers van je overgangsrapport. Dit pdf-document kun je hier vinden.
Wacht hier niet mee tot de daadwerkelijke openstelling van onze selectieprocedure!

Ben je niet in het bezit van een 5-vwo overgangsrapport?
Lees dan hieronder in de tekst bij “procedure” wat je dan moet doen.

Voor de opleiding Bouwkunde is een numerus fixus ingesteld. Voor het academisch jaar 2025-2026 worden alle 450 beschikbare plaatsen in de opleiding toegewezen via een decentrale selectieprocedure. Het selectieproces kan een uitdaging zijn, zeker in de periode dat je ook eindexamen moet doen. Zorg dat je je goed voorbereidt als je een keuze maakt voor een studie en je je wilt inschrijven. Hier zijn enkele tips die je daarbij kunnen helpen:

  • Weet zeker dat Bouwkunde aan de TU Delft de goede keuze is voor jou. Bezoek open dagen, doe mee aan een meeloopdag, lees de informatie op onze website en in de brochure goed door en praat met docenten, familie en vrienden over je keuze. Je kunt je ook oriënteren via online ‘proefstuderen’.
  • Lees de toelatingseisen goed door zodat je zeker weet dat jij je voor deze studie kunt aanmelden. Meer informatie over de toelating en aanmelding vind je hier.
  • Lees de selectieprocedure goed door zodat je weet wanneer en wat er van je gevraagd wordt. De uiterste deadline voor de aanmelding voor de studie in Studielink is 15 januari 2025. De uiterste deadline voor het aanleveren van de gevraagde opdrachten en onderdelen is maandag 3 februari 2025 18:00 uur.
  • Lees de procedure goed door. Als jij je via Studielink hebt ingeschreven ontvang je tussen 20 en 23 januari 2025 een uitnodigingsmail met nadere instructies over het inleveren van de gevraagde onderdelen. De uitnodigingsmail zal naar het e-mailadres gestuurd worden dat je in Studielink hebt ingevuld. Als je binnen deze genoemde data geen uitnodigingsmail van ons ontvangen hebt, stuur dan een bericht naar: selectie-bk@tudelft.nl.
  • Wacht niet tot de laatste minuut met het inleveren. Als je wacht tot de laatste minuut, heb je geen speling meer als dingen fout gaan. Onderdelen die niet op tijd worden ingeleverd, worden niet meegenomen in de selectieprocedure. Lever je op tijd in, dan kan je fouten nog herstellen.

Procedure 2025-2026

De selectieprocedure voor het studiejaar 2025-2026 bestaat uit twee onderdelen die via een online course (een online cursus platform van de TU Delft) moeten worden aangeleverd:

  1. 5-vwo eindcijfers (overgangsrapport);
  2. Een online opdracht die bestaat uit het maken van een ontwerp- en schrijfopdracht.

Als je je via Studielink hebt ingeschreven ontvang je tussen 20 en 23 januari 2025 een uitnodigingsmail met nadere instructies voor deze online course. De online course opent op vrijdag 24 januari om 18:00 uur.

Deel 1: 5-vwo eindcijfers (overgangsrapport 5-vwo)
Voor dit onderdeel moet je twee dingen doen. Als eerste moet je zelf de cijfers voor Nederlands, Engels, Wiskunde B en Natuurkunde van je overgangsrapport 5-vwo invullen in de online course. De cijfers in het cijferdocument en in de online course moeten worden afgerond op 1 decimaal achter de komma, volgens de afrondingsregels die jouw school hanteert. 

Als tweede word je gevraagd een cijferdocument bij te voegen. Dit cijferdocument moet het format zijn wat nu landelijk gebruikt wordt voor selectieprocedures. Dit pdf-document kun je hier vinden. Vraag de onderwijsinstelling waar je de benodigde cijfers behaald hebt het pdf-document digitaal in te vullen, vervolgens te printen en te ondertekenen. Ook een stempel van de onderwijsinstelling is vereist. Van belang is dat de onderwijsinstelling in ieder geval cijfers van jouw 5-vwo overgangsrapport invult van de vakken Engels, Nederlands, Wiskunde B en Natuurkunde. Uiteraard moet je in deze vakken ook eindexamen doen. Het gaat dus niet om eerder afgeronde vakken (bijvoorbeeld 3-vwo vakken). Ook mag de onderwijsinstelling cijfers die behaald zijn in 6-vwo niet meenemen. Herkansingen van 5-vwo vakken mogen wel meegerekend worden, mits deze onder het 5-vwo overgangsrapport vallen. Kijk bij het ondertekenen van de cijferlijst goed of alle cijfers correct en volledig zijn ingevuld en dat de datum, handtekening en de stempel erop staan. Het zou zonde zijn als we je cijferlijst niet kunnen accepteren i.v.m. onvolledigheid.

De deadline voor het aanleveren van deze losse cijfers en het ingevulde cijferdocument is maandag 3 februari 2025 18:00 uur

Begin zo snel mogelijk met het opvragen en in laten vullen van dit landelijke cijferdocument door de instelling waar jij je 5-vwo eindcijfers hebt behaald. Wacht hier niet mee tot je onze instructiemail ontvangen hebt. Hoe eerder je hier mee begint hoe beter.

De cijfers worden met een factor 2,5 vermenigvuldigd, waardoor je maximaal 100 punten kunt krijgen voor dit onderdeel van de selectieprocedure (2,5 x cijfertotaal). De cijfers tellen voor 25% mee in de totaalscore van de selectie.

Mochten er in jouw geval redenen zijn waarom je geen 5-vwo overgangsrapport hebt en dus deze cijfers niet kunt aanleveren, kijk dan hieronder of jouw specifieke situatie wordt genoemd en op welke manier jij je cijfers moet aanleveren. Staat jouw situatie er niet bij, stuur dan een mail naar selectie-bk@tudelft.nl.

Ook als je tijdens de selectieprocedure nog een deficiëntie hebt voor één of meerdere vakken die onderdeel uitmaken van de selectie, kun je deelnemen aan de selectieprocedure. Ontbreken er cijfers die gevraagd worden, dan laat je dit cijfer open en zal het meetellen voor 0 punten, waardoor je op dit onderdeel niet de maximale score kunt behalen. Als het cijfer voor een van de benodigde vakken een onvoldoende is dan telt deze onvoldoende mee voor je score, maar let op: voor de definitieve inschrijving moet je wel voldoen aan alle TU Delft ingangseisen en dus je deficiënties hebben opgeheven. Doe je mee aan een studie met selectie, dan dien je vóór 15 juli de deficiënties te hebben opgeheven door het behalen van een voldoende resultaat. Meer informatie over de toelatingseisen van de TU Delft vind je hier.

Buitenlandse kandidaten met een internationaal diploma moeten zich ook online aanmelden bij de TU Delft om te bepalen of ze toelaatbaar zijn. Meer informatie over een internationaal diploma en toelating vind je hier.

Ontwerp- en schrijfopdracht

De ontwerp- en schrijfopdracht betreft een kleine ontwerpopgave met daarbij een toelichtende tekst van maximaal 400 woorden. De ontwerpopgave moet met de hand getekend worden. Let er dus op dat je voor aanvang van de opgave goed tekenmateriaal beschikbaar hebt (papier, (kleur)potloden, stiften, geodriehoek etc.). Het is niet toegestaan om digitale tekeningen te maken. Digitale tekeningen zullen met nul punten worden beoordeeld. De toelichtende tekst mag op de computer gemaakt worden.

Deze opgave dien je zelfstandig te maken, zonder hulp van derden of digitale middelen zoals AI.

De gehele online course (opdracht, losse cijfers en cijferformat) moet binnen de gestelde deadline (3 februari 2025 18:00 uur) ingeleverd zijn. Het is niet mogelijk om de opdracht op een ander moment of op een andere manier in te leveren.

Zowel het ontwerp als de tekst zullen door twee docenten van de faculteit, onafhankelijk van elkaar worden beoordeeld. De opdracht telt voor 75% mee in je totaalscore.

Rangorde en uitslag

Op basis van de individuele scores wordt er een ranglijst bepaald van 1 tot aan het getal dat overeenkomt met het aantal kandidaten. De kandidaat met de meeste punten krijgt het laagste rangnummer, de kandidaat met de minste punten het hoogste rangnummer. Indien er kandidaten met dezelfde score zijn, dan zal de score op de vwo-cijfers bepalend zijn voor de volgorde op de ranglijst. 

De ranglijst wordt doorgegeven aan Studielink, die de kandidaten midden april 2025 zal informeren over hun rangnummer. Houd vanaf april geregeld je e-mail, inclusief je spam box, in de gaten of je een bericht hebt gekregen van Studielink of log in op hun website. Doe dit ook in je vakantie!

Kijk voor meer informatie op de pagina Ranking en uitslag of bekijk het Tijdpad om een duidelijk overzicht te krijgen van alle belangrijke data.