Over de opleiding
Als student Bouwkunde kijk je met een vernieuwende blik naar het ontwerp en de inrichting van je leefomgeving. Er zijn steeds meer grote maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatverandering, een groeiend gebrek aan grondstoffen en toenemende maatschappelijke ongelijkheid, waar je als bouwkundige rekening mee moet houden.
Aan dit soort thema’s werk je in de in totaal vierentwintig modulen van de bacheloropleiding Bouwkunde. Ze zijn verdeeld over vijf zogenoemde leerlijnen: Ontwerpen, Wetenschap en vaardigheden, Technologie, Grondslagen, en Maatschappij.
Studielast
180 EC, 36 maanden
Indeling studieweek
Les met docent
10-13 uur
Groepswerk
10-13 uur
Zelfstudie
16-22 uur
Vakgebied
De bacheloropleiding Bouwkunde is breed opgezet, zodat je kennis maakt met de verschillende domeinen binnen ons vakgebied.
-
Architectuur is de discipline die zich richt op het ontwerpen van gebouwen. Hierbij moeten ruimtelijke, bouwtechnische, functionele en maatschappelijke doelen met elkaar in evenwicht worden gebracht in een ontwerp dat goed past in zijn omgeving.
-
Stedenbouwkunde richt zich op het ontwerp en transformatie van stedelijke gebieden. Nederland heeft hier een unieke traditie die nauw samenhangt met onze landschappen en de omgang met water. Dit heeft prachtige dorpen en steden opgeleverd, waar zich in de komende decennia veel nieuwe ontwerpopgaves zullen aandienen rond duurzaamheid en inclusiviteit.
-
Landschapsarchitectuur draait om het maken van ruimte, geïnspireerd door natuur, kunst en technologie, en waar formele, materiële en culturele kenmerken van de locatie het startpunt zijn voor ontwerp. In de landschapsarchitectuur leer je ontwerpen ‘door de tijden en schalen’ van het landschap heen.
-
Bij bouwtechnologie draait het om de technische kanten van het vak. Denk bijvoorbeeld aan draag- en bouw-constructies, productontwikkeling, materiaalgebruik, installaties, bouwfysica en milieutechniek. Dit zijn belangrijke vaardigheden voor het ontwerpende denken.
-
Management in de gebouwde omgeving richt zich op de procesmatige aspecten van de bouwkunde, zoals planning, management, haalbaarheid, uitvoering en beheer.
-
Geo-informatica gaat in op de analyse, acquisitie, management en visualisatie van geografische data, waarmee de gebouwde en ongebouwde omgeving worden onderzocht en begrepen.
Bindend Studieadvies
De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste driekwart van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 van de 60 studiepunten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.
Feiten en cijfers
1380 studenten (stand december 2022)
45% man, 55% vrouw
95% Nederlands, 5% internationaal
74% van de studenten haalt het bachelordiploma binnen 4 jaar
90% stroomt door naar de master AUBS
Studievereniging Stylos
Stylos is de studievereniging van Bouwkunde en organiseert activiteiten die een meerwaarde hebben voor de opleiding en het vakgebied, zoals lezingen, masterclasses, excursies en studiereizen.
Ongeveer twee weken voor de start van elk collegejaar organiseert studievereniging Stylos het eerstejaarsweekend. Dit is een gezellig weekend waarin je al je eerstejaars studiegenoten kunt leren kennen.