News & Agenda
News
14 november 2024
Hoe comfortabel zijn bakfietsen eigenlijk voor kinderen?
De bakfiets is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Ideaal voor het vervoeren van spullen, maar vooral populair om kinderen van A naar B te brengen. Toch is er verrassend genoeg nooit echt onderzoek gedaan naar het comfort van kinderen tijdens een bakfietsrit. Hier wilden Werktuigbouwkundestudenten Jelmer, Renate, Dirk-Jan, Santo en Alexander verandering in brengen.
26 september 2024
Flexibele DNA-nanoporiën selecteren moleculen op grootte voor transport door celmembraan
Wetenschappers van de TU Delft en het Max Planck Instituut hebben van DNA aanpasbare 'mechanische' poriën gemaakt, die moleculen door celmembranen transporteren. Deze innovatieve nanoporiën openen en sluiten zich op commando en kunnen als eerste nanoporie hun diameter aanpassen.
12 september 2024
Intreerede: Krachtige ontwerpcapaciteiten cruciaal voor oplossingen maatschappelijke uitdagingen
Op vrijdag 13 september houdt hoogleraar Matthijs Langelaar zijn intreerede Computational Design: Shaping the Future. Langelaar, die onderzoek doet naar algoritmes die mechanische ontwerpproblemen oplossen, benadrukt in zijn rede dat verbeterde ontwerpcapaciteiten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
26 augustus 2024
John van den Dobbelsteen bij BNR Nieuwsradio
Kan techniek de stress op de OK verminderen?
22 juni 2024
Bart van Trigt bij Omroep West
Innovaties van TU Delft drijven Nederland naar gouden medailles op Olympische Spelen
08 mei 2024
Waarom begin je vanaf je 25e te lopen als een bejaarde?
In deze video laat Eline van der Kruk zien hoe je lichaam door de jaren heen verandert!
19 maart 2024
David Abbink in Nieuwsuur over het gebruik van AI bij robots
AI wordt al regelmatig ingezet bij robots. Kunnen deze robots helpen bij personeelstekorten?
07 maart 2024
Gepersonaliseerde spierskeletmodellen die recht doen aan de diversiteit van lichamen
In wetenschappelijk onderzoek wordt momenteel gewerkt met spierskeletmodellen die uitgaan van een gemiddelde man. Deze one-size-fits-all benadering kan passende behandeling door artsen en fysiotherapeuten in de weg staan. Wetenschappers van TU Delft, faculteit Mechanical Engineering, onderzoeken hoe nauwkeurig deze modellen zijn voor een bredere populatie. Ook werken de Delftse onderzoekers aan gepersonaliseerde spierskeletmodellen op basis van een simpele 3D-scan.
07 maart 2024
Eline van der Kruk en Judith Cueto Fernandez over gepersonaliseerde spierskeletmodellen in BNN Breaking
In wetenschappelijk onderzoek wordt momenteel gewerkt met spierskeletmodellen die uitgaan van een gemiddelde man. Wetenschappers van Mechanical Engineering onderzoeken hoe nauwkeurig deze modellen zijn voor een bredere populatie.
02 maart 2024
Arjo Loeve en Kim Hutchinson bij RTL over shaken baby experiment
Het hevig door elkaar schudden van een baby kan leiden tot hoofd- en nekletsel, blindheid en is in sommige gevallen zelfs fataal. Onderzoekers van de faculteit Mechanical Engineering gebruiken een pop en computermodellen om in kaart te brengen welke versnellingen er op het hoofd werken tijden het schudden.