Archief
29 november 2021
Miguel Bessa in diverse media
24 november 2021
TU Delft maakt een van 's werelds meest precieze microchipsensoren - dankzij een spinnenweb
Een team onderzoekers van de TU Delft is erin geslaagd een van 's werelds meest precieze microchipsensoren te ontwerpen; het apparaat kan functioneren bij kamertemperatuur, een 'heilige graal' voor kwantumtechnologieën en detectie.
23 november 2021
Arjo Loeve in diverse media
18 november 2021
Wiebren de Jong in diverse media
18 november 2021
David Abbink in diverse media
15 november 2021
NWO Open Competition Grant for Sabina Caneva
In her research project ‘MechanoPore’ Sabina Caneva works on the development of programmable, shape-shifting DNA origami nanovalves for size-selective delivery of biomolecules across cell membranes. The NWO Domain Board Science has awarded Caneva for her research in the Open Competition Domain Science-XS.
12 november 2021
Delftse robotingenieurs verschuiven focus van technologie naar de mens
De focus in robotontwikkeling ligt normaal gesproken op de techniek, of het versnellen van productieprocessen. De TU Delft legt daarentegen nu de focus op mensen, met name naar vakmensen in fysieke beroepen.
11 november 2021
Peter Wellens in diverse media
11 november 2021
Jan-Willem van Wingerden in diverse media
08 november 2021
Gerjo van Osch in diverse media
08 november 2021
Jaap Harlaar in diverse media
03 november 2021
TU Delft en ITEC BV starten X.AL, het eerste Nederlandse lab voor Extreme Chip Assembly technologie
29 oktober 2021
TU Delft presenteert acht Best Graduates 2021
Vandaag, 29 oktober, maakt het Universiteitsfonds Delft de acht Best Graduates 2021 van de TU Delft bekend. Elk jaar selecteren de acht faculteiten van de TU Delft hun beste afstudeerder. Op 11 november, tijdens de TU Delft Best Graduate Award Ceremony, zullen de ingenieurs ieder hun persoonlijke verhaal vertellen achter hun innovatief onderzoek en presenteren ze de resultaten van hun afstudeerscriptie. Kom je ook?
25 oktober 2021
Bart van Straten in diverse media
19 oktober 2021
NWO Open Competition Grant for Hanieh Bazyar
Current membrane fabrication processes are not sustainable because they are energy-intensive and require hazardous solvents. We are all familiar with the concept of 3D printing as it has been used in various fields in the last decades. However, it couldn’t find its contribution yet to the big industry of polymeric membrane production. Hanieh Bazyar, Department of Process and Energy, received NWO Open Competition Grant for her research on next generation 3D printed separation membranes.
19 oktober 2021
David Fidalgo Domingos, Peter Meijers and Panagiota Atzampou in diverse media
15 oktober 2021
TU Delft on board the world largest crane vessel for exploring future Offshore Wind Turbines
How do you install a wind turbine far out at sea when high waves and strong winds make its installation virtually impossible? With this question in mind, a team of researchers from TU Delft, in collaboration with Heerema Marine Contractors (HMC) and DOT B.V., boarded the world's largest crane vessel this week: Heerema's Sleipnir. As part of a major pioneering project, the FOX project, they are exploring floating wind turbine installation.
07 oktober 2021
Chirurgische instrumenten maken van medisch afval
In Nederlandse ziekenhuizen wordt per jaar ruim een miljoen kilo blauw ‘inpakpapier’ gebruikt voor het steriel houden van medische instrumenten. Na gebruik zorgt dit voor een enorme berg afval. Onderzoekers Tim Horeman en Bart van Straten bedachten een omsmeltmethode om van dit blauwe polypropyleen inpakpapier een nieuw medisch hulpmiddel te maken.
07 oktober 2021
Joris Dik in diverse media
05 oktober 2021
Rubicon beurs voor Sebastien Callens
Sebastien Callens, (voormalig) onderzoeker bij BioMechanical Engineering op het gebied van biomaterialen en botimplantaten, heeft een Rubicon beurs ontvangen voor een onderzoeksverblijf in het buitenland. Bij het Imperial College London gaat hij onderzoek doen naar botmineralisatie. Callens is een van de 24 onderzoekers die de beurs hebben ontvangen van NWO.
04 oktober 2021
John van den Dobbelsteen in diverse media
22 september 2021
Inzicht in mens-robotinteractie essentieel voor ontwerp van revalidatiesystemen
Robotapparaten voor lichaamsgewichtondersteuning kunnen een sleutelrol vervullen bij hulp aan mensen met neurologische aandoeningen die beter willen leren lopen. Het team dat in 2018 de RYSEN heeft ontwikkeld, een geavanceerd apparaat voor lichaamsgewichtondersteuning, heeft inmiddels meer fundamenteel inzicht in dit concept gekregen, maar stelt ook vast dat er nog het een en ander moet worden verbeterd.
22 september 2021
Slim optisch en draagbaar diagnosesysteem voor Schistosomiasis redt levens
Temitope Agbana, PostDoc-onderzoeker bij de afdeling Delft Center for Systems and Control, ontwierp samen met een team van onderzoekers, de Schistoscope; een slimme methode om Bilharzia, een dodelijke tropische ziekte, vroegtijdig en eenvoudig op te kunnen sporen.
16 september 2021
Position paper: AI als versneller van de energietransitie
Een significante bijdrage leveren aan het creëren van kansen voor een CO2-vrij energiesysteem, daar werken meer dan 150 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid aan binnen de Nederlandse AI coalitie. De werkgroep Energie en Duurzaamheid heeft samengewerkt aan het position paper ‘AI als versneller van de energietransitie‘ waarin de kansen voor een CO2-vrij energiesysteem uiteen worden gezet. Onderzoekers van de TU Delft hebben in de kerngroep een actieve bijdrage geleverd aan deze agenda.
16 september 2021
Delftse onderzoekers ontmaskeren miljoenen onveilige mondmaskers
Op aanvraag van medici ontwikkelden onderzoekers van de TU Delft een testmethode om te controleren of geïmporteerde mondmaskers aan de juiste veiligheidseisen voldeden. En dat was nodig, want in totaal bleek na onderzoek in negentien ziekenhuizen slechts een derde van de 140 miljoen geteste mondmaskers veilig genoeg.
14 september 2021
Mathias Peirlinck in diverse media
10 september 2021
TU Delft, NFI en politie ontwikkelen slimme techniek voor bewijsfotografie
Op een plaats delict moet elk spoor grondig onderzocht worden. Sporen die je niet kan meenemen of bewaren, zoals bloedspetters, worden met een liniaal in beeld gebracht om de omvang weer te geven. De TU Delft en het NFI ontwikkelden een nieuwe methode voor de politie die de liniaal straks overbodig maakt en het meten van sporen makkelijker maakt.
08 september 2021
Rudy Negenborn in diverse media
07 september 2021
Twee NWO Open Competition Grants voor Angelo Accardo
Angelo Accardo, universitair docent Soft Micro-and Nanosystem technology for Life Sciences and Biology, ontving maar liefst twee NWO Open Competition Grants voor zijn onderzoek op het gebied van 3D-geprinte micro-omgevingen in de hersenen.
02 september 2021
Peter Wellens beste docent van het jaar 2020-2021
‘’Ik geef geen onderwijs maar ik geef feedback’’, aldus Peter Wellens. Hij is verkozen tot docent van het jaar 2020-2021 op de Faculteit 3mE.
02 september 2021
Uitslag verkiezing beste 3mE docent 2020-2021
Alle studenten van faculteit 3mE mochten stemmen voor de beste docent 2020-2021. Hiermee tonen ze hun waardering voor de unieke en creatieve wijze waarop de betreffende docenten onderwijs geven.
05 augustus 2021
Marco Reijne in diverse media
02 augustus 2021
Arend Schwab in diverse media
15 juli 2021
Liselore Tissen in diverse media
14 juli 2021
Laura Marchal Crespo ontvangt Vidi
The Dutch Research Council (NWO) has awarded two TU Delft researchers a Vidi grant worth 800,000 euros. From the 3mE faculty Laura Marchal Crespo, researcher at the department of Cognitive Robotics (CoR), was honoured with an award. Marchal Crespo’s research focuses on robotic systems to maximize post-stroke recovery.
12 juli 2021
Klinisch Technoloog in spé overhandigt ‘zelfportret’ aan Theun Baller
Een interview in het wetenschapskatern van het NRC met Boy Koot, Klinisch Technoloog bij het Erasmus MC, ondernemer en hoogleraar. Datum; 6 oktober 2036. Dit is hoe bachelor student Klinische Technologie, Boy Koot zijn ‘zelfportret’ opzette voor het vak academische vaardigheden.
08 juli 2021
Studenten Klinische Technologie tonen zorginnovaties en ronden bachelor af
Tijdens het KTO-slotsymposium toonden 109 bachelor studenten indrukwekkende voorbeelden van technologische innovaties voor de zorg die zij samen met medische centra ontwikkelden. Een win-win situatie; de studenten rondden hiermee hun bachelor af en de zorginstellingen kunnen de verrassende ideeën door ontwikkelen of ook daadwerkelijk toe gaan passen.
05 juli 2021
Willem Haverkort in diverse media
01 juli 2021
Horizon 2020-financiering voor MAGPIE-project
Onderzoekers van 3mE en EWI van de TU Delft en van twee organisaties binnen de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) maken deel uit van een project dat bijna € 25 miljoen aan EU-financiering heeft gekregen voor een project met als doel de duurzaamheid van havens in de Europese Unie te verbeteren.
28 juni 2021