Chirurgische instrumenten maken van medisch afval
In Nederlandse ziekenhuizen wordt per jaar ruim een miljoen kilo blauw ‘inpakpapier’ gebruikt voor het steriel houden van medische instrumenten. Na gebruik zorgt dit voor een enorme berg afval. TU Delft onderzoekers Tim Horeman en Bart van Straten bedachten, in samenwerking met onder andere het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam, een omsmeltmethode om van dit blauwe polypropyleen inpakpapier een nieuw medisch hulpmiddel te maken. Een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen gaat aan de slag met deze aanpak. De methode is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Journal for Cleaner Production’.
Afval leidt tot nieuwe herbruikbare en stuurbare medisch instrumenten
Horeman en Van Straten haalden, in samenwerking met afvalverwerker Renewi, het blauwe inpakpapier van de operatiekamers op bij verschillende ziekenhuizen. Vervolgens deden zij onderzoek naar de relatie tussen de materiaaleigenschappen, de gevolgen van opwarming bij diverse temperaturen en het verwerkte afval. Dit leidde tot de ontwikkeling van zogenoemde instrumentopeners; een hulpmiddel om medische instrumenten die een scharnier bevatten open te houden tijdens het reinigingsproces. Daarnaast ontworpen de onderzoekers handvatten voor een nieuwe lijn van herbruikbare en stuurbare instrumenten voor geavanceerde kijkoperaties.
De ziekenhuiszorg draagt voor 7% bij aan de totale CO2 uitstoot in Nederland. De snelgroeiende afvalberg van ziekenhuizen wordt niet alleen veroorzaakt door een groeiende patiëntenpopulatie maar ook door het toenemende gebruik van wegwerpproducten. Het omsmelten van medisch afval tot een nieuwe grondstof is een van de mogelijkheden om het wereldwijde afvalprobleem van ziekenhuizen aan te pakken.
Nieuwe stuurbare instrumenten voor “geavanceerde laparoscopische chirurgie” deels gemaakt van RVS en blauwe Polypropyleen afdekdoeken voor het eerst in gebruik in Malta
Tim Horeman, biomedisch onderzoeker: “Met deze methode heeft ons onderzoeksteam een circulaire keten gecreëerd waarbij zowel technische, medische als logistieke processen volledig op elkaar zijn afgestemd. Alleen op deze manier wordt het mogelijk om afval te verwerken tot bijvoorbeeld hoogwaardige nieuwe medische instrumenten zonder additieven toe te hoeven voegen. En dit is wat ons betreft nog maar het begin.”
Lees de publicatie: Surgical waste reprocessing: Injection molding using recycled blue wrapping paper from the operating room
Lees ook:
T. Horeman
B.J. (Bart) van Straten
Alleen op deze manier wordt het mogelijk om afval te verwerken tot bijvoorbeeld hoogwaardige nieuwe medische instrumenten zonder additieven toe te hoeven voegen. En dit is wat ons betreft nog maar het begin.