Informatie over lenen
Een deel van de collectie is uitleenbaar. Als medewerker of student van de TU Delft ben je automatisch lid van de bibliotheek. Je kunt boeken lenen met je campuskaart en de digitale collectie inzien door in te loggen met je NetID. Als je geen medewerker of student van de TU Delft bent, moet je een lenerspas aanvragen. Je kunt boeken lenen met je lenerspas. De digitale collectie kun je alleen bekijken op de hiervoor bestemde “Search and Go” computers in de bibliotheek.
Hoe werkt het?
-
- Open de homepagina van de TU Delft Library
- Selecteer, indien deze niet automatisch geopend is, de tab “boeken en tijdschriften” in het zoekscherm
- Vul een titel, auteur en/of onderwerp in
- Verfijn eventueel je zoekopdracht in de linker kolom
- Selecteer het boek van jouw keuze
- Check de beschikbaarheid, de locatie en het plaatsnummer
-
Vaak voorkomende locaties
Als de code bestaat uit drie letters en drie cijfers (AAA123) staat het boek in de open boekenwand van de Central Library. Je kunt het boek zelf zoeken en lenen via het zelfbedieningsstation. De collectie staat op alfabetische volgorde van plaatscodes, zie de plattegrond voor een overzicht.
Als de code bestaat uit 8 cijfers (12345678) staat het boek in het depot van de Central Library. Dit herken je aan de term “closed stacks”. Om het boek te lenen, moet je een aanvraag doen. De tijdschriften staan ook in het depot en kun je aanvragen.
Als de code bestaat uit BK, een letter, een Romeins cijfer en gewone cijfer(s) (BK. A. III. 123) staat het boek in de open boekenwand van de Library of Architecture. Je kunt het boek zelf zoeken en lenen via het zelfbedieningsstation. De collectie is verdeeld in verschillende categorieën, zie de plattegrond voor een overzicht. De tijdschriften staan op de bovenste verdieping van de Library of Architecture.
Gaat het om de digitale collectie dan is het afhankelijk van de afspraken met de betreffende uitgever of je het alleen in kunt zien of ook (deels) kunt downloaden. Om het online materiaal in te kunnen zien, moet je met het TU Delft netwerk verbonden zijn. Als je geen medewerker of student van de TU Delft bent, kun je de digitale collectie alleen bekijken op de hiervoor bestemde “Search and Go” computers in de Central Library en Library of Architecture.
Bekijk voorbeelden "hoe verkrijg ik een boek of e-book": Tulib resources.
Specifieke locaties
Als de code begint met TR staat het materiaal in het Trésor. Het Trésor bevat historische boeken, tijdschriften, kaarten, foto’s en prenten van voor 1900. Het materiaal is te kostbaar en kwetsbaar om uit te lenen. Wil je de Trésor materialen inzien? Stuur dan een mail naar library@tudelft.nl om een afspraak te maken.
Als de code begint met KK staat het materiaal in de kaartenkamer in de Library of Architecture. Daar vind je een uitgebreide collectie van Nederlandse topografische en thematische kaarten. De collectie geeft een compleet beeld van de ontwikkeling van Nederland van ca. 1850 tot heden. Kijk op de website van de kaartenkamer voor meer informatie.
-
Het kan zijn dat het door jou aangevraagde boek uitgeleend is. In dit geval kun je het boek reserveren via WorldCat Discovery. De lener mag het boek dan niet meer verlengen.
- Als je TU medewerker/student bent, log je in met je NetID. Als je lid bent van de Library log je in met je EduID.
- Zoek het boek en klik op de titel
- Reserveer het boek door te klikken op “Place hold”
- Kies op welke locatie je het boek wilt afhalen
- Bevestig je keuze
Zodra het boek teruggebracht is naar de Library, ontvang je van ons een email dat de reservering klaar staat op de door jou gekozen locatie. Het boek is dan nog niet uitgeleend, dit kun je zelf doen bij het zelfbedieningsstation. Wij houden aangevraagde boeken 5 werkdagen voor je beschikbaar.
-
Het kan zijn dat het door jou aangevraagde boek of tijdschrift in het depot staat. In dit geval kun je het boek reserveren via WorldCat Discovery.
- Als je TU medewerker/student bent, log je in met je NetID. Als je lid bent van de Library log je in met je EduID.
- Zoek het boek en klik op de titel
- Reserveer het boek of tijdschrift door te klikken op “Place hold”
- Kies op welke locatie je het boek wilt afhalen
- Bevestig je keuze
Opgevraagde boeken en tijdschriften worden 2 keer per dag verwerkt:
- Aanvragen ingediend voor 09.45 uur zijn beschikbaar vanaf ca. 10.00 uur
- Aanvragen ingediend voor 13.45 uur zijn beschikbaar vanaf ca. 14.00 uur
Zodra het boek verwerkt is, ontvang je van ons een email dat de reservering klaar staat op de door jou gekozen locatie. Het boek is dan nog niet uitgeleend, dit kun je zelf doen bij het zelfbedieningsstation. Wij houden aangevraagde boeken 5 werkdagen voor je beschikbaar.
Let op: tijdschriften zijn alleen ter inzage. Hiervoor houden we een campuskaart of bibliotheekpas achter als onderpand.
-
Een boek kun je bij het zelfbedieningsstation lenen. Als TU medewerker of student leen je materiaal met je campuskaart. Als je geen TU medewerker of student bent leen je materiaal met je lenerspas. Als het uitlenen niet lukt, kun je bij de informatiebalie om hulp vragen. Alle boeken kunnen zowel bij de Central Library als bij de Library of Architecture ingeleverd worden via het zelfbedieningsstation.
Je kunt de boeken ook per post opsturen om te retourneren. Uiteraard zijn de kosten dan voor eigen rekening.
Het postadres:
TU Delft Library
Postbus 98
2600 MG DelftBuiten onze openingstijden kun je geleend materiaal retourneren via de brievenbus van de Central Library. Deze staat rechts van de schuifdeuren bij de ingang en is 35 cm breed en 4 cm hoog. De boeken uit de Library of Architecture kunnen hier ook ingeleverd worden. De eerstvolgende werkdag worden de boeken in het lenersbestand terugbezorgd.
-
De standaard uitleentermijn is 4 weken. We verlengen 3 maal je boek automatisch, tenzij er een reservering is geplaatst. Daarna kun je zelf nog 3 maal je boeken verlengen. Dit doe je in My Library account. Graag zien wij het boek binnen 28 weken terug bij ons in de Library. Als niemand anders het boek gereserveerd heeft, kun je het boek direct weer lenen.
Let op:
- De automatische verlenging van alle andere boeken op je account stopt, zodra er een boek te laat wordt ingeleverd of een boek wordt gereserveerd.
- Er kunnen geen rechten ontleend worden aan het niet ontvangen van de herinneringsmails.
De regels
-
De standaard uitleentermijn is 4 weken. We verlengen het boek 3 maal automatisch, tenzij er een reservering is geplaatst. Daarna kun je zelf nog 3 maal je boek verlengen. Dit doe je in My Library account. Graag zien wij het boek binnen 28 weken terug bij ons in de Library. Als niemand anders het boek gereserveerd heeft, kun je het boek direct weer lenen.
Let op:
- De automatische verlenging van alle andere boeken op je account stopt, zodra er een boek te laat wordt ingeleverd of een boek wordt gereserveerd.
- Er kunnen geen rechten ontleend worden aan het niet ontvangen van de herinneringsmails.
-
Je mag maximaal 20 titels op je account hebben staan.
-
Je kunt het boek minimaal 4 weken lenen. We verlengen het boek 3 maal automatisch, tenzij er een reservering is geplaatst. Daarna kun je zelf nog 3 maal je boek verlengen. Als het boek gereserveerd is of als het boek niet meer automatisch verlengd wordt, sturen wij herinneringen om het boek in te leveren. We versturen deze herinneringen per e-mail bij 1, 7 en 14 dagen te laat. Als het boek na 14 dagen niet geretourneerd is, blokkeren we je account en maken we een factuur met vervangingskosten.
-
- Check regelmatig je “leners informatie” in My Library account.
- Als je het boek leent via het zelfbedieningsstation kun je de uitleenbon naar jezelf sturen. Nadat je het boek op je account hebt gezet, klik je op de knop "e-mail receipt". De bon wordt direct naar je e-mail adres verstuurd. Tip: maak een herinnering aan in je agenda.
- Als je problemen hebt met je geleende boeken, aarzel dan niet te lang om naar de informatie balie te gaan.
- Leen ons materiaal nooit uit aan anderen, jij bent verantwoordelijk!
-
Als je problemen hebt met het boek, aarzel dan niet en kom langs bij de informatie balie.
- Als een boek beschadigd is kunnen we kijken of deze naar de binderij kan.
- Als een boek kwijt is, kunnen we kijken of een vervangend exemplaar goedkoper is dan het betalen van de vervangingskosten.