Tentoonstelling "Vanaf het hoogste punt: landmeten in Mesdags Tijd"
31 maart t/m 22 september
Terwijl Mesdag vanaf het hoogste duin in Scheveningen in 1880 schetsen maakte voor zijn Panorama, trokken landmeters door het hele land om een nieuwe kaart van Nederland te maken.
Zowel de schilder als de landmeter zocht het hoge punt in het landschap op: de een voor het creëren van een optische illusie en de ander voor het meten van afstanden. Wat zijn de verschillen in aanpak tussen de kunstenaar en de wetenschapper?
De tentoonstelling trapt af met een landmeetexperiment op het Panorama en laat vervolgens de geschiedenis van het landmeten zien op basis van de Bijzondere Collecties van de TU Delft Library.
Landmeting op het Panorama
Op 3 december jl. werd er een landmeetexperiment op het Panorama verricht door studenten van de TU Delft om te achterhalen waar Mesdag precies stond op het Seinpostduin. Hoe nauwkeurig was hij? Hij wilde dat iedere Scheveninger zijn dorp herkende, dus hoeveel artistieke vrijheid kon hij zich veroorloven?
Mesdag heeft verschillende hoge punten geschilderd, zoals de vuurtoren, de watertoren en de Oude Kerk. Hun werkelijke coördinaten zijn vergeleken met hun positie op het Panorama. De resultaten van deze ‘landmeting in het verleden’ worden in de tentoonstelling gepresenteerd.
Mesdags werkwijze
Op 1 mei 1880 tekende Mesdag het contract om het Panorama te schilderen, en diezelfde dag maakte hij een schets vanaf het Seinpostduin in zijn schetsboek. Hij noteerde hierin alle hoge punten, zoals kerktorens, een proces dat vergelijkbaar is met dat van een landmeter.
Aan de hand van schetsen, foto’s en andere objecten uit de collectie van Panorama Mesdag wordt Mesdags werkproces toegelicht. Met een goede voorbereiding en de juiste technische hulpmiddelen wist hij de klus te klaren: een waardevol historisch document en een artistiek hoogtepunt.
Nederland in kaart
De periode waarin Mesdag het Panorama maakte, viel samen met een belangrijk wetenschappelijk project: het opmeten van Nederland om de betrouwbaarheid van bestaande kaarten te verbeteren.
Aan het begin van de 19e eeuw werd de eerste nationale landmeting door Cornelis Kraijenhoff verricht. In Mesdags tijd werd de Rijksdriehoeksmeting geïntroduceerd. Dit was een uitbreiding en verbetering van Kraijenhoffs project, ditmaal uitgevoerd door een commissie. Zo was het proces niet meer afhankelijk van een enkele wetenschapper.
De meetpunten in het landschap werden door de Rijkscommissie vanaf de jaren 1880 vastgelegd op foto’s (Zie afbeelding). Vaak werden kerktorens gebruikt voor metingen, maar op de foto’s staan ook spectaculaire tijdelijke constructies en moderne gebouwtypes zoals watertorens.
Een wand in de tentoonstellingsruimte is volledig ingericht met deze foto’s waardoor het landmeten ook spannend in beeld wordt gebracht.
Digitale kaart
De tentoonstelling toont digitale en interactieve kaarten waarop de meetpunten van Kraijenhoff en de Rijkscommissie in beeld worden gebracht. Bezoekers kunnen zelf door deze kaarten struinen en zien waar er gemeten is. De kaarten laten het constant veranderende landschap van Mesdags tijd tot nu zien.
Panorama Mesdag
Zeestraat 65
Den Haag
Zie voor meer en praktische informatie de website van Panorama Mesdag.
Waar stond Mesdag? Klik op de digitale kaart
© Google Maps 'Vanaf het Hoogste Punt: Landmeten in Mesdags tijd'
Meer over deze tentoonstelling
Omroep West 28-03-2019
Meten in het Panorama, de plaatsbepaling van Mesdag
Meer over deze tentoonstelling |
Een student van de TU Delft voert een landmeting uit in Panorama Mesdag om te achterhalen waar Hendrik Willem Mesdag precies stond op het Seinpostduin.
Foto van landmeting in Terlet, 1889,
collectie Kadastermuseum, Arnhem
Impressie van een digitale kaart met daarop de punten van het Rijksdriehoeksnetwerk. De kaart toont 8274 foto’s van landmetingen in de periode 1880 tot 1960.
Repetitiecirkel volgens J.-C. de Borda door E. Lenoir
Deze repetitiecirkel is hoogstwaarschijnlijk gebruikt door de veelzijdige geleerde Cornelis Kraijenhoff (1758-1840) bij de eerste grootschalige driehoeksmeting van Nederland (1802-11). Het instrument is vervaardigd door de Franse instrumentmaker Etienne Lenoir (1744–1832) naar een ontwerp van Jean-Charles de Borda (1733-99). Voor de meterexpeditie werd een vergelijkbaar instrument gebruikt.
TU Delft Library, Bijzondere Collecties