Masterclass 18 september 2018
‘Brede welvaart’: wat & hoe in beleid?
Als beleidsmakers willen bijdragen aan de verhoging van de welvaart van Nederland, moeten ze onder meer bepalen wat ‘welvaart’ is. De tijd dat die gelijk stond aan alleen economische groei is allang voorbij – aspecten als gezondheid, inkomen, onderwijs, veiligheid, milieu en geluk horen er ook bij. De planbureaus stelden in 2009, 2011 en 2014 samen met het CBS een Monitor Duurzaam Nederland op. Op verzoek van het kabinet is als een vervolg daarop in mei 2018 (Verantwoordingsdag) door het CBS de eerste Monitor Brede Welvaart gepresenteerd. Op diezelfde dag brachten PBL, CPB en SCP de eerste Verkenning Brede Welvaart uit. Ook een door het kabinet gevraagde publicatie. De Universiteit Utrecht en de Rabobank ontwikkelden in 2016 de Brede Welvaartsindicator (BWI), die alle aspecten die van belang zijn voor het menselijk welbevinden meet langs elf dimensies. ‘Brede welvaart’ neemt een vlucht. Hoe staat het daar nu mee in Nederland en welke lessen voor IenW-beleid zijn er te trekken? En hoe kun je beleid van tevoren toetsen op het effect op de welvaart? En hoe verhoudt de Brede Welvaartsindicator zich tot de Monitor Brede Welvaart van het CBS?
Twee experts uit de onderzoekswereld leiden en wijden ons in.
Bas van Bavel is economisch en sociaal-historicus en sinds 2007 als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte eerder ook aan de universiteiten van Amsterdam en Gent. In 2001 werd hij aangesteld als senior-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft daar verschillende projecten geleid, waaronder een project over de organisatie van markten en een project over pre-industriële groei en stagnatie. Van Bavel geeft college aan de afdelingen Geschiedenis en Economie en aan het University College Utrecht. Naast diverse redacteurschappen en lidmaatschappen van internationale commissies, was hij tussen 2011 en 2014 hoofd van de sectie Economische en Sociale Geschiedenis. Van Bavel coördineerde het universitaire focusgebied Origins and Impacts of Institutions. Hiermee ontstond een bloeiende interdisciplinaire onderzoeksgemeenschap van historici, sociologen, economen, rechtsgeleerden en bestuurskundigen, die academische kwaliteit wil combineren met maatschappelijke relevantie. Onlangs is Van Bavel benoemd tot faculteitshoogleraar Transities van Economie en Samenleving. Hij is de trekker van het interdisciplinaire onderzoeksthema Institutions for Open Societies en van het ERC-project Coordinating for life over de veerkracht van samenlevingen. Van Bavel zal tijdens de masterclass ingaan op de ins & outs van de door hem medeontwikkelde Brede Welvaartsindicator.
Jan Anne Annema is van huis uit chemicus, ging verder in de technische bestuurskunde en promoveerde op in 2008 op ex ante evaluaties van transportbeleid. Hij is universitair docent aan de Technische Universiteit Delft en met ingang van september 2018 opleidingsdirecteur Technische Bestuurskunde. Hij houdt zich vooral bezig met langetermijnontwikkelingen in transport en milieu, met kosten-batenanalyse en de praktijk van ex ante evaluatiestudies van transportbeleid. Hij heeft deelgenomen aan verschillende van dit soort studies, zoals rond de vermindering van de CO2-uitstoot van transport en studies gericht op het omgaan met onzekerheden op het gebied van beleidsvorming. Hij geeft het derdejaars vak ‘Governance specialisatie Transport en Logistiek’ dat altijd aansluit bij de politieke actualiteit. Annema zal tijdens de masterclass vooral ingaan op de relevantie van de Brede Welvaartsindicator voor IenW en ex ante evaluatie van (transport)beleid: hoe kan IenW met een ‘brede blik’ kijken naar beleid?
Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft. Vincent Marchau (TU Delft en Radboud Universiteit) is dagvoorzitter.
Door: Bas van Bavel (UU) en Jan Anne Annema (TUD)
Datum: 18 september 2018