Masterclass 15 maart 2017

Bereikbaarheid van stedelijke regio’s – naar een andere visie en andere aanpak?

NAAR DE MASTERCLASS OP 10 APRIL

Bereikbaarheid is de motor achter het functioneren van stedelijke regio’s. Die bereikbaarheid staat onder druk en moet verduurzamen. De Raad voor de leefomgeving en de infrastructuur (Rli) heeft op 26 januari het advies ‘Dichterbij en Sneller, kansen voor betere bereikbaarheid van stedelijke regio’s’ uitgebracht. De vraag die in het advies centraal staat is: Op welke wijze kan de overheid inspelen op toekomstige ontwikkelingen om de bereikbaarheid in stedelijke regio’s te verbeteren? Kernbegrippen van het advies zijn: ontschotting, een slimmere wet- en regelgeving en ook meer aandacht voor ruimtelijke oplossingen. De masterclass staat in het teken van het advies en de achterliggende wetenschappelijke inzichten.

Twee experts leiden en wijden ons in.

Prof. dr. ing. Karst Geurs is hoogleraar Transport Planning aan de Universiteit Twente. Zijn onderzoek richt zich op de interactie tussen ruimtelijke ordening en vervoer, op bereikbaarheidsmodellering en evaluatie en op de dynamiek in reisgedrag. Geurs heeft hiervoor functies gehad bij Planbureau voor de Leefomgeving, het Milieu- en Natuurplanbureau en het RIVM. Thans is hij onder meer voorzitter van het Netwerk on European Communications and Transport Activities Research (NECTAR). Geurs zal tijdens de masterclass vooral ingaan op de temporele en ruimtelijke dynamiek in stedelijke bereikbaarheid en sociale ongelijkheid in de bereikbaarheid van werk voor verschillende bevolkingsgroepen.


Prof. dr. Pieter Hooimeijer 
is hoogleraar sociale geografie en demografie aan de Universiteit Utrecht en wetenschappelijk directeur van de landelijke onderzoekschool voor stedelijk en regionaal onderzoek (NETHUR). Hij is daarnaast wetenschappelijk directeur van het NWO-onderzoeksinitiatief ‘Verbinden van Duurzame Steden’, waaronder het onderzoeksprogramma SURF (Smart Urban Regions of the Future) en het Nederlandse deel van JPI Urban Europe vallen. Hij is lid van de Rli sinds 2012. Hooimeijer zal tijdens de masterclass ingaan op de hoofdlijnen van het Rli-advies en op de aanbevelingen die de Rli doet aan de rijksoverheid, in het bijzonder aan het ministerie van IenM, en de vraag hoe tot een andere visie en andere aanpak voor bereikbaarheid kan worden gekomen.


Deze masterclass wordt georganiseerd door IenM en TUD, met medewerking van de Rli, de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente. Prof. dr. ir. Vincent Marchau is dagvoorzitter.

  • Door: prof. dr. Pieter Hooimeijer (Rli / UU) en prof. dr. ing. Karst Geurs (UT)
  • Datum: 15 maart 2017
  • Tijdstip: 15.00-17.00 uur met aansluitend een borrel 
  • Locatie: Ministerie van I en M, Zaal F 1.38, Den Haag - Identificatie is verplicht