Masterclass 10 april 2017

Rechtvaardige mobiliteit

Ook in Nederland – een behoorlijk ‘egalitair’ land – is sprake van toenemende ongelijkheid: tussen stad en platteland, tussen rijk en arm, tussen hoog- en laagopgeleid, tussen mensen met en zonder een beperking. De ongelijkheid is ook in de wereld van verkeer en vervoer merkbaar om de vorm van ‘mobiliteitssegregatie’. Er zijn verschillen in bestemmings- en verplaatsingsmogelijkheden tussen groepen en gebieden. Hoe zit dat precies en wat is er aan te doen? En welke andere ethische vraagstukken en inzichten spelen een rol als we streven naar rechtvaardigheid – naar ‘fair mobility’?

Twee experts leiden en wijden ons in.

Prof. dr. Bert van Wee is hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van onderzoeksschool TRAIL. Van Wee is geograaf (UU) en gepromoveerd in de economie en econometrie (UvA) in 1997. Daarna was hij onder meer verbonden aan het RIVM en de UU. Van Wee bekleedt verschillende functies bij internationale tijdschriften en netwerken op het gebied van de vervoerwetenschap. Zijn voornaamste interesse ligt in langetermijnontwikkelingen in mobiliteit en bereikbaarheid, de interactie tussen ruimtegebruik en mobiliteit en (de evaluatie van) grote infrastructuurprojecten, milieu, veiligheid, beleidsanalyse en ethiek. De laatste jaren heeft hij meerdere publicaties uitgebracht over de maatschappelijke waarde en de ethische aspecten van mobiliteit. Van Wee zal tijdens de masterclass vooral ingaan op de vraag hoe de mate van ongelijkheid in bereikbaarheid, en de invloed van beleid daarop, tussen mensen of bevolkingsgroepen kan worden beoordeeld.

Dr. Karel Martens is planoloog en promoveerde in 2000 in de beleidswetenschap (RU). Hij had verschillende functies bij verschillende universiteiten in binnen- en buitenland, waaronder in Israël. 
In 2006 werd hij UD en later UHD aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, een functie die hij thans combineert met wederom een positie in Israël: aan de technische universiteit Technion in Haifa. In 2014 werd hij gekozen tot Nederlands Verkeersprofessional van het Jaar, onder andere vanwege zijn werk over rechtvaardigheid in het verkeer, waarover hij in 2016 het boek ‘Transport Justice: Designing Fair Transportation Systems’ publiceerde. Ook heeft hij een internationaal netwerk opgericht rond het thema ‘equity’ in mobiliteit. Martens doet tevens onderzoek naar  de relatie tussen ruimtegebruik en verkeer, parkeerbeleid en democratiserings- en governancevraagstukken. Martens zal tijdens de masterclass vooral ingaan op. Martens zal tijdens de masterclass een parallel trekken tussen mobiliteitsbeleid en de beleidsterreinen volkshuisvesting, gezondheidszorg en onderwijs en vervolgens een perspectief presenteren op rechtvaardigheid in bereikbaarheid dat leidt tot een fundamenteel andere rol van de overheid.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenM en TUD, met medewerking van de Radboud Universiteit en Technion (Haifa). Prof. dr. ir. Vincent Marchau is dagvoorzitter.

  • Door: prof. dr. Bert van Wee (TUD) en Prof. dr. Karel Martens (RU / Technion)
  • Datum: 10 april 2017
  • Tijdstip: 15.00-17.00 uur met aansluitend een borrel
  • Locatie: Let op! Madurodam, George Maduroplein 1, 2584 RZ, Den Haag

AANMELDEN