E-mobiliteit

Door slimme combinaties van technieken te maken, hopen we een belangrijke bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen

Pavol Bauer, hoogleraar DC systems, energy conversion & storage

Onze mobiliteit is sterk aan het veranderen. Zo is er in het regeerakkoord van 2017 afgesproken dat er in 2030 alleen nog auto’s verkocht mogen worden die emissievrij rijden. En ook de ontwikkeling van boten en vliegtuigen met een stekker gaan razendsnel. De toenemende vraag zorgt voor druk op het elektriciteitsnet. Of bieden ze net de oplossing als opslag voor duurzaam opgewekte energie? Het ESP Lab gaat na hoe de elektrificatie van ons vervoer past in het elektriciteitsnet van de toekomst.

Slimmer laden

Het ESP Lab gaat na hoe de elektrificatie van ons vervoer past in het elektriciteitsnet van de toekomst. En die toekomst zit ‘m in het slim combineren van technieken. Denk aan een slimme laadpaal voor je deur, waarmee je je voertuig buiten de piekuren om met duurzaam opgewekte energie oplaadt, op een zo goedkoop mogelijke manier, die er ook nog eens voor zorgt dat het net niet overbelast raakt. En waarbij je de laadpaal zelfs gebruikt om stroom terug te leveren. 

Ook denkt het ESP Lab na over en test manieren waarmee auto’s direct kunnen worden opgeladen met stroom uit zonnepanelen, zonder stroomnet als overbodige tussenstap. Of inductie-laadsystemen voor elektrische en in de toekomst zelfrijdende voertuigen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van spoelen onder het wegdek die de energie draadloos en met een hoog rendement naar een voertuig erboven stralen.

Benieuwd hoe we samen kunnen innoveren?

Pavol Bauer

Hoogleraar en sectieleider DC systems, energy conversion & storage