DC Systemen
Wij onderzoeken of je gelijkstroom onder hoog- en middenspanning direct naar huizen kan brengen.
Armando Rodrigo Mor, universitair docent
Het directe gebruik van groen opgewekte gelijkstroom vergroot de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet als geheel en verkleint de onvermijdelijke energieverliezen bij omvormen of transporteren op een lange afstand. Gelijkstroom biedt aanzienlijke voordelen op verschillende spanningsniveaus: Zo zorgt de technologie op hoogspanningsniveau dat de transmissie van energie op lange afstanden rendementsverbetering en kostenbesparing oplevert. En ook op middenspannings- en laagspanningsniveau zijn er veel pluspunten.
Daarom ontwerpen we in het ESP Lab toekomstbestendige componenten voor het veilig en zonder verliezen transporteren, gebruiken en, waar nodig, zo efficiënt mogelijk omvormen van groene elektriciteit.
Gelijkstroom versus wisselstroom
Voor de kust van Nederland verrijzen de komende jaren grote windmolenparken en ook zonne-energie zal een groot onderdeel worden van onze gebouwde en rurale omgeving. Wind en zon produceren gelijkstroom, maar het elektriciteitsnet maakt gebruik van wisselstroom. Toch gebruiken de meeste apparaten in ons huis dan weer gelijkstroom, denk aan je televisie, keukenapparatuur en smartphone. Het ESP Lab ziet een toekomst voor zich met een elektriciteitssysteem waar gelijkstroom de hoofdrol speelt en de onnodige omvorming kan worden overgeslagen. Dat maakt het net efficiënter en stabieler.
Van opwekking tot stopcontact
Een elektriciteitsnet dat uitsluitend op gelijkstroom werkt, daar zijn we voorlopig nog niet. Van de opwekking tot aan het stopcontact: onderzoekers, bedrijven, beleidmakers en business developers gaan in het ESP Lab samen na wat daarvoor nodig is.
Welke kabels kunnen we ontwikkelen om efficiëntie en vermogen te optimaliseren? Hoe kunnen we elektrische voertuigen gebruiken als mobiele opslag voor stroom? En kunnen we die opslag dan direct koppelen aan de zonnepanelen op ons dak? Dit zijn slechts enkele van de onderzoeksvragen waar in het ESP aan gewerkt wordt.
Benieuwd hoe we samen kunnen innoveren?
Pavol Bauer
Hoogleraar en sectieleider DC systems, energy conversion & storage