Onderzoeksgebieden

Elders werken veel wetenschappers aan een stukje van de puzzel, maar in het ESP Lab zijn we allemaal bezig om de hele puzzel op te lossen

Radek Heller, ESP’s 1e Lab Manager

Samen komen we verder! Doordat meerdere onderzoeksgroepen samen in hetzelfde lab werken, ontstaat er eenvoudig samenwerking en kruisbestuiving. Gezamenlijk werken we aan een integrale aanpak van de energietransitie.

ONDERZOEKSGEBIED

Photovoltaics

Om in de toekomst genoeg duurzame elektriciteit op te wekken uit zonlicht, hebben we efficiëntere en intelligente zonnepanelen nodig. In het ESP Lab werken we daar aan, maar ook aan innovaties om zonnecellen overal om ons heen te verwerken en intelligent aan te sluiten op het energienet.

ONDERZOEKSGEBIED

DC systemen

Het directe gebruik van groen opgewekte gelijkstroom vergroot de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet als geheel en verkleint de onvermijdelijke energieverliezen bij omvormen. Daarom ontwerpen we in het ESP Lab toekomstbestendige componenten voor het veilig en zonder verliezen transporteren, gebruiken en, waar nodig, zo efficiënt mogelijk omvormen van groene elektriciteit.

ONDERZOEKSGEBIED

E-mobiliteit

In 2025 rijden er naar verwachting al 1 miljoen elektrische auto’s rond. Dit zal leiden tot een enorme toename in de vraag naar elektriciteit.  Het ESP Lab gaat na hoe de elektrificatie van ons vervoer past in het elektriciteitsnet van de toekomst. Het opslaan van energie, efficiënter laden van accu’s en smart charging zijn daarin onze grootste uitdagingen.

ONDERZOEKSGEBIED

Intelligent energiesysteem

In de toekomst zullen we de vraag naar elektriciteit slim moeten afstemmen op de grote schommelingen in het aanbod. Daarom werken we in het ESP Lab aan algoritmen en technologieën voor het beschermen, monitoren en aansturen van het elektriciteitsnet.