Archief
13 februari 2023
Onderzoek naar verantwoorde AI in het militaire domein op REAIM 2023
TU Delft AI en ethiek onderzoekers leiden academisch forum op de REAIM conferentie op 15 & 16 februari.
31 januari 2023
ERC voor AI die menselijke sociale intenties in complexe situaties kan beoordelen
27 januari 2023
NWO-XS-subsidie om de geheimen van stoffige sterrenstelsels te ontsluieren
17 januari 2023
Nieuwe methode zorgt voor revolutie in netwerkanalyse
Het toont het kortste pad, zelfs wanneer 90% van het netwerk verborgen is.
13 januari 2023
Een camera op plant-energie en betere AI om atmosferische dreigingen te detecteren
Helemaal eind van vorig jaar kondigde het NWO Open Technologie Programma (OTP) twee nieuwe subsidies aan op het gebied van milieumonitoring en detectie van atmosferische dreigingen. Beide projecten vallen binnen de afdeling Micro-elektronica, en beide zullen wetenschappers en de samenleving helpen ons milieu beter te begrijpen - om de gevolgen van klimaatverandering te beperken of anderszins te mitigeren.
10 januari 2023
TU Delft in ROBUST met 3 nieuwe ICAI-labs en AI-clinics voor MKB door NWO-impuls van 25 miljoen euro
Vandaag maakte de NWO bekend dat zij het ROBUST-programma 25 miljoen euro toekent. ROBUST, een initiatief vanuit het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), is een samenwerking van 51 partners uit bedrijfsleven, overheid, en de kennissector, waaronder de TU Delft. Het totaalbudget van ROBUST is ruim 87 miljoen euro, en met de nieuwe impuls van NWO komen er 17 labs en 170 promovendi in 10 jaar bij.
03 januari 2023
Wiskundig onderzoek naar het Netwerk van Evolutionaire Biologie
20 december 2022
Computer geeft mensen met depressieve klachten inzicht in hun denkpatronen
Onze gedachten zijn bepalend voor hoe we ons voelen en gedragen. Inzicht krijgen in bepaalde gedachtegangen is een belangrijk onderdeel bij de preventie en behandeling van depressie. Delftse onderzoeker Franziska Burger onderzocht hoe AI mensen met symptomen van depressie kan ondersteunen.
08 december 2022
"Geen enkele andere technologie heeft de wereld zo snel en intens veranderd als het web en datagedreven intelligente systemen (AI)”
07 december 2022
Aad van der Vaart wordt President van de International Society for Bayesian Analysis
Aad van der Vaart is gekozen tot President Elect van de International Society for Bayesian Analysis (ISBA). Zijn termijn begint op 1 januari 2023 en een jaar later zal hij het voorzitterschap van de Society overnemen.
02 december 2022
Piet van Mieghem verheven tot IEEE Fellow
Deze week is professor Piet van Mieghem verheven tot IEEE Fellow, als erkenning voor zijn bijdragen aan netwerkmodelering en op kwaliteit van dienstverlening gebaseerde routering.
16 november 2022
Navigeren op de decimeter nauwkeurig
Onderzoekers van de TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam en VSL hebben een alternatief plaatsbepalingssysteem ontwikkeld dat robuuster en nauwkeuriger is dan GPS, met name in bebouwd gebied. Met het prototype van het systeem, geïmplementeerd in een speciaal opgezet mobiel netwerk, is een nauwkeurigheid van 10 centimeter behaald.
16 november 2022
DEWIS award voor Anna Lukina
Anna Lukina, universitair docent aan de faculteit EEMCS, heeft de jaarlijkse DEWIS Award ontvangen – persoonlijk uitgereikt door Rob Mudde (vice-rector magnificus) tijdens het DEWIS Symposium op 14 november.
02 november 2022
AIT en TU Delft lanceren internationaal PhD-programma over duurzame transformatie energiesysteem met behulp van AI
05 oktober 2022
Hoe Computational Science kan bijdragen aan een duurzame toekomst
26 september 2022
Rendement van 30% bereikt met vier terminal perovskiet-silicium PV-tandemcellen
TNO, TU Eindhoven, imec en TU Delft – partners in Solliance – hebben de krachten gebundeld om de conversie-efficiëntie van tandemzonnecellen verder te verhogen tot voorbij de grenzen van de huidige commerciële fotovoltaïsche (pv) modules. Voor het eerst doorbreken perovskiet/silicium-tandems met vier terminals, waarbij de topcel gecertificeerd is, de barrière van 30%. Zo'n hoog rendement maakt het mogelijk om meer vermogen per m2 en minder kosten per kWh te realiseren.
05 september 2022
Ver-infrarood detector KID bereikt hoogst mogelijke gevoeligheid
SRON besloot in 2004 om te investeren in de ontwikkeling van Kinetic Inductance Detectors (KIDs). Nu bereiken SRON-onderzoekers samen met de TU Delft de hoogst mogelijke gevoeligheid, te vergelijken met het voelen van de warmte van een kaars op de Maan vanaf de Aarde. Publicatie op 6 september in Astronomy & Astrophysics.
05 september 2022
Kees Vuik ontvangt Leermeesterprijs 2022
Op maandag 5 september is de Leermeesterprijs 2022 uitgereikt aan professor Kees Vuik, hoogleraar Numerieke Wiskunde bij de faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). De feestelijke uitreiking ging vooraf aan de Opening van het Academisch Jaar 2022-2023. Sinds 1994 reikt het Universiteitsfonds Delft jaarlijks de prestigieuze Leermeesterprijs uit aan een hoogleraar verbonden aan TU Delft.
13 juli 2022
Netcongestie in Amsterdam te lijf
Ons energienet, van hoogspanning tot laagspanning, wordt door steeds complexer. Door economische en demografische groei zijn er steeds meer aansluitingen nodig, terwijl door de energie-transitie die aansluitingen steeds complexer worden: huizen vragen meer stroom, maar leveren soms ook stroom met bijvoorbeeld zonnepanelen. Het resultaat is een energienet dat op sommige plekken compleet verstopt dreigt te raken. Bijvoorbeeld de Buiksloterham-buurt in Amsterdam. Daar kan middelstroomnetwerk geen groei meer aan, terwijl de locale industrie wil uitbreiden woningen graag willen verduurzamen.
05 juli 2022
Een Vidi-subsidie voor de democratisering van de ontwikkeling van cloud-applicaties
De cloud - het online domein van onze digitale wereld - wordt met de dag groter en belangrijker. Programmeurs en ontwikkelaars in staat stellen met die cloud te werken wordt daarom ook steeds belangrijker. Maar alhoewel programmeren in de cloud al zo'n 15 jaar bestaat, is het relatief ontoegankelijk gebleven. Asterios Katsifodimos wil daar verandering in brengen: in de komende vijf jaar gaat hij met zijn team de ontwikkeling van schaalbare en consistente cloudtoepassingen democratiseren. Voor deze inspanning heeft hij een prestigieuze Vidi-subsidie van NWO ontvangen.
22 juni 2022
Onderzoekers ontwerpen bluetooth dat blijft werken zonder continue stroom
Internet of Things nu mogelijk zónder batterijen of continue stroom, dankzij de uitvinding van ‘intermittently-powered bluetooth’ FreeBie
08 juni 2022
TU Delft's Control Room of the Future start samenwerking met Technolution en Phase to Phase
De gloednieuwe onderzoeksfaciliteit, waar het gedigitaliseerde elektriciteitsnet van de toekomst zal worden vormgegeven, gaat een nieuwe samenwerking aan. Technolution, een technisch adviesbureau uit Gouda, en hun dochteronderneming Phase to Phase, investeren € 525.000,- in zowel hardware als software, in het technologiecentrum Control Room of the Future. Samen zullen onderzoekers en ingenieurs werken aan de ontwikkeling van een nieuw elektriciteitsnet dat intelligenter, veerkrachtiger en cyberveiliger is.
08 juni 2022
Officiële opening Penguin Lab met supercomputer
Neem een snelle blik op de geschiedenis van de 'supercomputer', en je zult zien dat de term niet zomaar een 'zeer snelle computer' betekent, maar juist verwijst naar computers waarin meerdere state-of-the-art processoren parallel werken, en zo hun rekenkracht bundelen. Het gloednieuwe Penguin Lab van EWI biedt zo'n supercomputer - maar met een twist: een klassikale setting.
08 juni 2022
Energietransitie centraal in TU Delft-onderwijs
On Thursday 9 June, the TU Delft campus will be buzzing like never before. On that day, students will be presenting their ideas on how to accelerate the energy transition. Over the past six months, more than 15,000 TU Delft students have followed a course on energy transition. This has resulted in a large number of ideas and prototypes that can be seen on 9 June during the Energy Challenge Event, which is part of TU Delft's anniversary year.
16 mei 2022
TU Delft's Control Room of the Future maakt elektriciteitsnet digitaal weerbaar
De toenemende digitalisering van het elektriciteitsnet brengt cyberdreigingen en -risico's met zich mee. In de Control Room of the Future (CRoF) van de TU Delft wordt het elektriciteitsnet digitaal weerbaar gemaakt. Deze bijzondere onderzoeksfaciliteit biedt, zowel de industrie als academici, unieke mogelijkheden om de integratie van nieuwe energiebeheertechnologieën in het slimme elektriciteitsnet te onderzoeken, te ontwikkelen en te testen.
03 mei 2022
Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties
Om te begrijpen hoe de hersenen werken, moeten we begrijpen hoe elk onderdeel, van neuron tot hersengebied, in wisselwerking staat met de rest van de hersenen en met de buitenwereld. Dankzij een subsidie van 21,9 miljoen euro vanuit het programma Zwaartekracht, van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, kan een landelijk consortium hier nu nader onderzoek naar doen.
26 april 2022
Koninklijke Onderscheiding voor Catholijn Jonker
Vandaag heeft hoogleraar Catholijn Jonker een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Het zogenoemde lintje is een beloning voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de Nederlandse samenleving. Jonker is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De erkenning valt haar ten deel vanwege de bijzondere wijze waarop zij – in haar rol als enthousiasmerende en gedreven verbinder, onderzoeker, docent en begeleider - haar expertise zowel nationaal als internationaal inzet voor de inbedding van kunstmatige intelligentie in de sociale omgeving.
14 april 2022
Nationaal Groeifonds voor betere kankerbestrijding met AI: Oncode-PACT*
Het Nationaal Groeifonds investeert 325 miljoen euro in het plan van Oncode-PACT* om het preklinische ontwikkelproces van kankermedicijnen te versnellen. Het consortium, waarbij ook hoogleraar Bioinformatica Marcel Reinders is aangesloten, gaat met deze financiering waardevolle kandidaat-kankermedicijnen ontwikkelen en methodes ontwikkelen om deze nieuwe medicijnen bij de patiënten te krijgen waarvoor ze het meest effectief zijn. Dit verbetert de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten en versterkt het toekomstige economische verdienvermogen van Nederland. Binnen het consortium is een belangrijke rol weggelegd voor de bemiddelende kracht van Artificiële Intelligentie (AI).
12 april 2022
Twee Veni's voor AI tegen stroomstoringen en een duurzaam Internet-of-Things
De NWO heeft twee Veni’s uitgereikt aan beloftevolle, jonge EWI-onderzoekers. Jochen Cremer zal zijn beurs gebruiken om te onderzoeken hoe beter AI kan helpen bij stroomstoringen, veroorzaakt door de verregaande digitalisering van ons energienet als gevolg van de energietransitie. Daarbij ligt een sleutelrol weggelegd voor het beter laten begrijpen van natuurkundige wetten door AI. Sijun Du gaat oplossingen onderzoeken om het ‘Internet of Things’, waarbij onze omgeving steeds verder gedigitaliseerd wordt, duurzamer te maken. Door chips energie te laten oogsten uit hun omgeving, kunnen de kleine computersystemen zelfvoorzienend worden.
11 april 2022
Wittebroodsweken voor nieuwe directeur Jasper Peterich
De energietransitie wordt het meest tastbaar in woonwijken, waar de uitdagingen groot zijn. Op The Green Village – het fieldlab voor duurzame innovatie op TU Delft Campus – start vrijdag 14 januari een uniek project dat de energietransitie in de gebouwde omgeving moet gaan versnellen: het 24/7 Energy Lab.
07 april 2022
In Memoriam - Eelco Visser (1966 - 2022)
Met grote verslagenheid delen wij mede dat op dinsdag 5 april 2022 onze dierbare collega en vriend Eelco Visser plotseling is overleden. Eelco was als hoogleraar en hoofd van de Programming Languages Group (faculteit EWI) verbonden aan de TU Delft en was een expert op het gebied van programmeertaalontwerp. Hij was een zeer gewaardeerd lid van het managementteam van de afdeling Software Technology. Eelco was vasthoudend, goed geïnformeerd, en altijd gedreven door inhoud. Een onderzoeker in hart en nieren die zeer gemist zal worden.
17 maart 2022
Een ERC voor een 3D-beeld van de structuur van het universum
Akira Endo heeft een ERC Consolidator-grant ontvangen voor zijn TIFUUN-project, dat 3D-kaarten zal maken van grote delen van het heelal, zowel ver weg in locatie als in tijd - meer dan 10 miljard jaar om precies te zijn! Betere beelden van deze verafgelegen plaatsen kunnen het menselijk inzicht in de geschiedenis van melkwegstelsels en de vorming en evolutie van het zogenaamde "kosmische web" radicaal veranderen.
15 maart 2022
Documentaire zonne-energie-expert Miro Zeman wint filmprijs
Een wetenschapper die een prestigieuze filmprijs in de wacht sleept: het gebeurt niet vaak. Toch overkwam het Miro Zeman (zonne-energie-expert van de TU Delft) vorige week. Een minidocumentaire over energietransitie, waarin Zeman uitweidt over zijn wetenschappelijke droom en hoe die te vervullen in het gloednieuwe ESP Lab, werd tijdens de Avond van de Opdrachtfilm onderscheiden met een Groene Reiger. De Gouden Reigers worden jaarlijks uitgereikt aan de beste in opdracht gemaakte films. De Groene Reiger is nog nét wat specialer, omdat de makers extra jong zijn.
15 maart 2022
Een Vici-beurs voor het verwerken van ruis
25 februari 2022
Delftse wetenschappers presenteren “groene” reeks kindercolleges
We wekken steeds meer elektriciteit op uit zonnepanelen en windmolens, maar wat als het niet waait én de zon niet schijnt? Kan jij dan nog gewoon je telefoon opladen? Het is een van de vele vragen die de komende tijd aan bod komt in een gloednieuwe collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit. Voor deze “groene” reeks – speciaal gemaakt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar – reist deze meerjarige samenwerking tussen MuseumJeugdUniversteit en Science Centre Delft af naar de campus van de TU Delft, die dit jaar haar 180ste verjaardag viert.
21 februari 2022
TU Delft en HyET Solar intensiveren samenwerking lichtgewicht, flexibel en overal plaatsbaar dunne film zonnefolie
Zonnefolie heeft de toekomst. Het kan op ontelbare, unieke manieren worden toegepast. Zo kan zonnefolie in traditionele dakpannen geïntegreerd worden, maar kan het ook leiden tot een nieuw type grootschalig zonnepark dat van gunstige invloed is op de prijs van onze elektriciteit. De ondertekening van een nieuw vierjarig onderzoekscontract tussen TU Delft en HyET Solar versnelt de introductie van een volgende generatie zonnefolie, en brengt dit toekomstbeeld weer een behoorlijke stap dichterbij.
15 februari 2022
Gulden Feniks 2021 – Wild card Renovatie voor ESP Lab
Het ESP Lab heeft de Wild card Renovatie van de Gulden Feniks 2021 gewonnen. De wild card wordt door de jury toegekend aan een project dat met een relatief lage investering een grote impact heeft ofwel anderszins speciaal en uitzonderlijk van aard is.
04 februari 2022
TU Delft wil met nieuwe serie MOOCs de energietransitie helpen versnellen
Op 8 februari 2022 lanceert TU Delft een serie van vier nieuwe massive open online courses over “Intelligent and Integrated Energy Systems”.
25 januari 2022
Nieuwe voorzitter Delft Institute of Applied Mathematics (DIAM)
25 januari 2022