EWInners
2024
-
Raj Thilak Rajan’s demonstratie van autonome navigatie van maanrovers tussen obstakels won de prijs voor "Beste Innovatie" op het International Astronautical Federation - International Astronautical Congress (IAF-IAC`24) in Milaan, Italië. Raj en zijn team stelden hun geavanceerde algoritmen tentoon op de maanrover Zebro en voerden hun demonstratie met succes uit gedurende een congresperiode van 5 dagen. IAC is de grootste ruimtevaartconferentie ter wereld en had in 2024 meer dan 14.000 deelnemers met meer dan 150 exposanten, en dit was de eerste keer dat de innovatiestand werd toegekend aan een universiteit, namelijk aan TU Delft. De prijs is het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van vele studenten en medewerkers, in het bijzonder binnen het Lunar Zebro team (onder leiding van Dr. Ir. Chris Verhoeven), en het TUD Moonshot programma (onder leiding van Dr. Raj Thilak Rajan) - een interfacultair vlaggenschip van het Delft Space Institute.
Raj's onderzoek richt zich op signaalverwerkingsuitdagingen van multi-agent systemen, in het bijzonder wanneer deze genetwerkte systemen (bijv. drones, rovers, auto's) operationeel zijn in ontoegankelijke of afgelegen gebieden.
Gefeliciteerd Raj!
-
Jesse Reimann, PhD binnen de DIAM-afdeling, heeft de tweede prijs gewonnen van de KHMW Jong Talent Afstudeerprijzen voor Wiskunde 2024. Dit is een landelijke prijs voor beste afstudeerder in de gehele wiskunde, waarvan ieder jaar alleen een 1e en 2e prijs wordt vergeven. Het ontvangen van zo'n prijs is dus een uitzonderlijke prestatie.
In de jaren '60 bedachten M.G. Krein en I. Lifschitz wiskundige methoden die beschrijven hoe meetwaarden van minuscule deeltjes in atomen veranderen onder kleine verstoringen. De thesis van Jesse Reimann maakt het bestaan van die verstoorde meetwaarden wiskundig rigoreus en geeft optimale afschattingen voor de mogelijke verstoringen in termen van matrixwaardige Taylor afschattingen. Een belangrijk inzicht is een nieuwe link met moderne harmonische analyse.
Van harte gefeliciteerd Jesse!
-
Kees Vuik is benoemd tot de nieuwe president-directeur van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte.
Het Bataafsch Genootschap is opgericht met als doel een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en verspreiding van wetenschap en technologie.
Het is een van de oudste wetenschappelijke genootschappen van ons land. De vereniging werd in 1769 in Rotterdam opgericht door Steven Hoogendijk, een rijke klokkenmaker. Hoogendijk stak zijn vermogen in een fonds waarvan de vereniging nog steeds de vruchten plukt. Waar de vereniging in de eerste anderhalve eeuw van haar bestaan vooral verschillende vormen van technische innovatie promootte, verschoof de focus in de vorige eeuw naar zowel geneeskunde als techniek.
Van harte gefeliciteerd, Kees!
-
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vidi toe aan Dr. Borbála Hunyadi. Borbála Hunyadi maakt deel uit van de Signal Processing Systems Group. Haar onderzoeksexpertise omvat signaalverwerking en machine learning voor biomedische patroonherkenning, en dit onderzoeksproject sluit perfect aan bij haar expertise.
“Door middel van landkaarten weten we waar we ons in de wereld bevinden”, legt Bori uit. Dit project is ook gericht op het maken van een kaart, maar dan een kaart van de netwerken in het menselijk brein. "Ik ontwikkel een kaart om te navigeren in de wereld van neurologische aandoeningen. Eerst zal ik computergestuurde methoden ontwikkelen om de eigenschappen van hersennetwerken van individuele patiënten te beschrijven. Met behulp van deze eigenschappen - biomarkers genoemd - zal ik ze op de kaart lokaliseren. Enerzijds geven de biomarkers belangrijke inzichten in mechanismen die ten grondslag liggen aan neurologische aandoeningen. Anderzijds zal de kaart clinici helpen om nauwkeurige diagnoses te stellen en de planning van behandelingen te optimaliseren."
De Vidi-beurs is bedoeld voor onderzoekers die de overstap maken naar een leidinggevende rol, of het nu gaat om het opzetten van een nieuwe onderzoeksgroep of het uitbreiden van een recent gevormde groep. De beurs ondersteunt de ontwikkeling van de onderzoeker op deze gebieden. De beurs richt zich op personen die duidelijk betere academische prestaties leveren dan de norm en die een sterk leiderschaps- en mentorschapspotentieel hebben. Ontvangers kunnen tot 850.000 euro ontvangen om hun werk te ondersteunen.
-
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vidi toegekend aan Dr. Richard Kraaij. Richard Kraaij maakt deel uit van de Applied Probability Group. Hij richt zich op het snijvlak van kansrekening, non-lineaire functionele analyse en de wiskundige grondslagen van controletheorie.
“De snelste route om van Amsterdam naar San Francisco te vliegen leidt je over Groenland”, illustreert Richard. “Op de wereldkaart ziet dit eruit als een gebogen pad, een gevolg van het feit dat de aarde een bol is.” Om dynamische optimalisatieproblemen op verschillende gebieden efficiënt op te lossen, of het nu in de natuurkunde is of in de economie, is het daarom belangrijk om eerst te achterhalen wat de kromming is die ten grondslag ligt aan het probleem dat je probeert op te lossen. Met behulp van methoden die op kromming gebaseerd zijn kunnen efficiënte oplossingen worden gevonden.
“In dit project ontwikkelen we een wiskundig raamwerk om optimalisatieproblemen op te lossen waarbij je rekening moet houden met kromming”, besluit Richard.
De Vidi-beurs is bedoeld voor onderzoekers die de overstap maken naar een leidinggevende rol, of het nu gaat om het opzetten van een nieuwe onderzoeksgroep of het uitbreiden van een recent gevormde groep. De beurs ondersteunt de ontwikkeling van de onderzoeker op deze gebieden. De beurs richt zich op personen die duidelijk betere academische prestaties leveren dan de norm en die een sterk leiderschaps- en mentorschapspotentieel hebben. Ontvangers kunnen tot 850.000 euro ontvangen om hun werk te ondersteunen.
-
De Japan Society for Industrial and Applied Mathematics (JSIAM) heeft de best paper award toegekend aan het paper:
Monte Carlo simulation of SDEs using GANs
Jorino van Rhijn, Cornelis W. Oosterlee, Lech A. Grzelak & Shuaiqiang Liu
Japan Journal of Industrial and Applied Mathematics, Volume 40, pages 1359-1390, (2023)
Het artikel is gebaseerd op het afstudeerwerk van MSc student Jorino van Rhijn. Zijn medeauteurs hadden allemaal een deeltijdaanstelling bij DIAM tijdens het onderzoek voor dit artikel. Op dit moment heeft Shuaiqiang Liu nog in deeltijdaanstelling bij DIAM.
De Japan Society for Industrial and Applied Mathematics (JSIAM) werd in april 1990 opgericht om activiteiten op het gebied van toegepast wiskundeonderzoek, industrie en onderwijs in Japan te ondersteunen en ermee samen te werken. De gespecialiseerde gebieden van de leden van deze vereniging zijn zeer divers, waaronder wiskunde, natuurkunde, scheikunde, elektriciteit/elektronica, machines, materialen, architectuur, informatieverwerking, communicatie, meting/controle, systeemtechniek, ergonomie en management. Toonaangevende onderzoekers en ingenieurs op dit gebied komen samen voor actieve betrokkenheid bij onderzoek en ontwikkeling en verspreiding, onderlinge samenwerking en vriendschap tussen leden en internationale uitwisselingen om toegepaste wiskunde te koppelen aan onderzoek, industrie en onderwijs.
-
Vasso Giagka en Dante Muratore hebben een beurs ontvangen van National Institute of Health in de Verenigde Staten om een kunstmatig netvlies te ontwikkelen in samenwerking met Stanford University en de University of Texas Dallas. De subsidie bedraagt ~ $3M en ongeveer $1,5M komt beschikbaar voor de TU Delft. Het is ook de eerste keer dat een onderzoeker binnen de EWI-faculteit de NIH-subsidie heeft ontvangen.
Van harte gefeliciteerd Vasso en Dante!
-
Tijdens de European Microwave Conference 2024 in Parijs hebben Rob Bootsman en Dieuwert Mul, samen met Mohammadreza Beikmirza, allen van de ELCA-groep, de EuMC Microwave Prize gewonnen. De prijs is voor de beste paper (uit 278 geaccepteerde papers) getiteld: “A Switch-Bank Approach for High-Power, High-Resolution, Fully-Digital Transmitters.” Samen met hun coauteurs hebben zij een nieuwe methode ontwikkeld om hoogvermogen-radiozenders op een volledig digitale manier te implementeren waardoor deze ook een hoge resolutie hebben. Daartoe hebben ze in groot samenwerkingsverband een digitale CMOS controllerchip door middel van flip-chip verbonden met een aangepaste LDMOS vermogenschip. Met meer dan 4000 verbindingen tussen de twee chips is het mogelijk gemaakt om 8 schakelbatterijen met een resolutie van 11 bit te maken. In de paper is één van deze schakelbatterijen gemeten op 3.5 GHz (een van de nieuwe 5G banden), welke een piekvermogen van meer dan 10 W produceerde. Tevens is aangetoond dat de overdrachtsfunctie glad en monotoon was, een vereiste is om de hoge resolutie te halen.
De paper kan, na publicatie, hier gevonden worden: https://research.tudelft.nl/en/publications/a-switch-bank-approach-for-high-power-high-resolution-fully-digit
Gefeliciteerd Rob, Dieuwert en Mohammadreza!
-
Ranga Rao Venkatesha Prasad (VP), Associate Professor van de Embedded Software Group binnen de afdeling Software Technology heeft de prijs van The Institution of Electronics and Telecommunication Engineers (IETE) gewonnen.
IETE is de toonaangevende erkende beroepsvereniging in India die zich inzet voor de bevordering van wetenschap en technologie op het gebied van elektronica, telecommunicatie en IT en is opgericht in 1953.
VP is sinds 2013 universitair hoofddocent aan de groep Embedded Software van de Technische Universiteit Delft. Zijn onderzoeksinteresses omvatten Tactiel Internet, het Internet der Dingen (IoT), Cyberphysical Systems (CPS), Energy Harvesting en 60 GHz millimetergolfnetwerken. Hij heeft 18 promovendi begeleid (15 afgestudeerd, 3 in uitvoering) en meer dan 40 MSc-studenten (36 afgestudeerd). Hij heeft deelgenomen aan verschillende Europese en Nederlandse nationale projecten op het gebied van IoT's, 60 GHz communicatie, Smart-energy systemen, Persoonlijke netwerken en Cognitieve Radio's. Hij is (co)auteur van meer dan 200 publicaties in peer-reviewed internationale transacties/tijdschriften en conferenties.
Gefeliciteerd VP!
-
Nuria Llombart van de Terahertz Sensing Groep, heeft in September de 2025 Exceptional Service Award van de The International Society of Infrared, Millimeter, and Terahertz Waves (IRMMW-THZ Society) ontvangen in Perth Australia.
In 2012 trad Nuria in dienst bij de THz Sensing Group van de Technische Universiteit Delft, Delft, Nederland, waar ze sinds 2018 hoogleraar is.
Ze is co-auteur van meer dan 200 tijdschrift- en internationale conferentiebijdragen op het gebied van antennes en THz-systemen. Dr. Llombart ontving de H. A. Wheeler Award for the Best Applications Paper of 2008 in de IEEE TRANSACTIONS ON ANTENNAS AND PROPAGATION, de 2014 THz Science and Technology Best Paper Award van de IEEE Microwave Theory and Techniques Society, en verschillende NASA awards. Ze was ook de ontvanger van de 2014 IEEE Antenna and Propagation Society Lot Shafai Mid-Career Distinguished Achievement Award. Ze is bestuurslid van de IRMMW-THz International Society en Associated Editor van IEEE Transaction on Antennas and Propagation. In 2015 ontving ze een Starting Grant van de European Research Council. In 2019 werd ze IEEE fellow voor haar bijdragen aan quasi-optische antennes voor millimeter- en submillimetergolven.
Gefeliciteerd Nuria!
-
Annoesjka Cabo is verkozen tot lid van de Board of Directors van de European Society for Engineering Education (SEFI).
SEFI is een internationale non-profitorganisatie die beschouwd wordt als het grootste netwerk van spelers op het gebied van ingenieursonderwijs in Europa en actief is sinds 1973. De leden van SEFI zijn instellingen voor hoger ingenieursonderwijs, rectoren, decanen, professoren, studenten, maar ook bedrijven en andere internationale verenigingen en genootschappen die betrokken zijn bij het vakgebied. De missie van SEFI is bij te dragen aan de ontwikkeling en de verbetering van het ingenieursonderwijs in Europa, de noodzaak van ingenieursonderwijs te benadrukken en het imago van zowel ingenieursonderwijs als ingenieursopleiders in de maatschappij te versterken.
Annoesjka Cabo is Directeur onderwijs van de faculteit EWI. Vanuit haar brede ervaring als wiskundedocent, academisch directeur van de Teaching Academy en directeur interfacultair onderwijs zet Annoesjka zich al geruime tijd in om met nieuwe technieken het onderwijs te flexibiliseren en personaliseren.
Gefeliciteerd Annoesjka!
-
Hugo Verhelst heeft de Biezeno Engineering Mechanics Award toegekend gekregen voor zijn proefschrift: "Isogeometric Analysis of Wrinkling".
De promotoren van Hugo zijn: Matthias Moller en Henk den Besten (ME). Mooi om te zien dat voor het interdisciplinaire werk van Hugo deze prijs is toegekend. De prijsuitreiking zal op 22 Oktober plaatsvinden.
Hugo Verhelst is een PhD student in the Numerieke Analysis groep (EWI) en in de Ship and Offshore Structures groep (ME), onder begeleiding van Mirek Kaminski, Matthias Möller en Henk den Besten. Zijn werk richt zich op de ontwikkeling van tools voor constructieanalyse van dunne structuren op zee, gebruikmakend van Isogeometric Analysis.
Gefeliciteerd Hugo!
-
Ye Ji en Matthias Moller hebben de Best Paper award ontvangen op de International Conference on Screw 3-5 Machines september 2024, Dortmund, Duitsland. De conferentie biedt een platform voor diepgaande discussies en presentaties over de nieuwste ontwikkelingen, doorbraken en toepassingen op het gebied van schroefmachines.
Ye Ji is postdoctoraal onderzoeker in de groep Numerieke Analyse van het Delft Institute of Applied Mathematics (DIAM), Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica (EEMCS), aan de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Ye is gespecialiseerd in Computational Science and Engineering (CSE) en slaat in zijn werk een brug tussen toegepaste wiskunde, computerwetenschap en techniek om ingewikkelde uitdagingen in de echte wereld aan te pakken.
Matthias Möller is universitair hoofddocent bij de afdeling Toegepaste Wiskunde en Numerieke Analyse aan de TU Delft. Hij werkt op het interdisciplinaire gebied van Computational Science and Engineering (CSE), dat toegepaste wiskunde, computerwetenschappen en technische disciplines samenbrengt om uitdagende problemen uit de echte wereld op te lossen.
Gefeliciteerd Ye en Matthias!
-
Theresia van Essen, van de Discrete Mathematics & Optimization groep heeft samen met Steven Petit en Mark Mulder (beiden Erasmus MC) een subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding voor het SUSTAIN project. Dit project is gericht op het vergroten van de duurzaamheid van oncologische zorg door wiskundige optimalisatie van middelen.
Ziekenhuizen in Nederland streven er elke dag naar om de beste gepersonaliseerde en comfortabele zorg te bieden met de grootste compassie. Binnen een paar jaar zal dit echter niet meer mogelijk zijn, door de toename van het aantal kankergevallen (+18% in 2030) en de gelijktijdige afname van de arbeidskrachten (-17% in 2030). Zonder radicale efficiëntieverbeteringen zal het in 2030 onvermijdelijk onmogelijk zijn om de beste zorg te leveren aan alle patiënten, laat staan om gepersonaliseerde en adaptieve behandelingen te bieden.
Daarom is het doel van het SUSTAIN project om de efficiëntie en duurzaamheid van oncologische zorg te verhogen door het ontwikkelen en toepassen van Mathematical Resource Optimization (MRO) om:
- De dagbehandeling bij Medische Oncologie (MedOnc) te optimaliseren,
- het voorbereidingsproces voor radiotherapiebehandelingen te optimaliseren bij Radiotherapie (RadOnc).
In een eerder project toonden de onderzoekers aan dat MRO toegepast op een one-stop-shop voor palliatieve radiotherapie (PROSS) leidde tot een reductie van 70% in de verloren tijd binnen het patiëntenproces.
De toekenning van de subsidie betekent dat Theresia een PhD student kan aannemen op dit project.
Van harte gefeliciteerd Theresia!
-
Ana van Lieshout Titan – aankomend masterstudent technische wiskunde aan de faculteit EWI - schreef haar bachelorscriptie tijdens een stage aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health. En haar scriptie heeft nu geresulteerd in een publicatie in het toonaangevende medische journal The Lancet Global Health. Ana ontwikkelde wiskundige modellen voor de preventieve behandeling van tuberculose onder ex-gevangenen in Brazilië.
In 2021 hadden wereldwijd naar schatting 10,6 miljoen mensen tuberculose, en stierven 1,6 miljoen mensen aan de ziekte. Tuberculose heeft een lange incubatietijd, waardoor het jaren kan duren voordat symptomen optreden na besmetting. De ziekte is ernstig, maar niet iedereen die besmet raakt, wordt ziek. Er zijn preventieve medicijnen beschikbaar om verspreiding te voorkomen, maar deze behandelingen duren lang en zijn kostbaar.
Ana voerde een onderzoek uit naar tuberculosepreventie, met een focus op bevolkingsgroepen die het meest getroffen worden, zoals ex-gevangenen. Gevangenissen vormen een broedplaats voor de ziekte door overbevolking, slechte hygiëne en ventilatie. Ex-gevangenen blijven tot zeven jaar na hun vrijlating een verhoogd risico houden. Ana onderzocht in Brazilië de effecten van verschillende behandelingen op ex-gevangenen. Haar onderzoek concludeerde dat preventieve maatregelen kosteneffectief zijn voor deze groep en dat kortere behandelingen zowel effectiever als goedkoper zijn.
Het is een enorm bijzondere prestatie dat Ana deze mijlpaal al zo vroeg in haar (wetenschappelijke) carrière heeft bereikt!
Van harte gefeliciteerd Ana!
-
Martin Skrodzki, van de groep Computer Graphics and Visualization, heeft de NWO WECOM subsidie toegekend gekregen. Het doel van dit NWO-programma is om wetenschapscommunicatieprojecten te financieren die de verbinding tussen wetenschap en maatschappij bevorderen.
Het doel van Martins onderzoeksproject is om een AI-geïnformeerde generatie van morgen mogelijk te maken. Hij creëert een tentoonstelling van vier pop-up koffers. De koffers leren enerzijds de technische grondbeginselen van AI, zoals neurale netwerken, onderliggende algoritmen en principes. Anderzijds gaan de koffers de discussie aan over ethische kwesties rond AI. Dat gebeurt allemaal op een speelse manier (gamification). Binnen het project worden samen met de think tank Algoright verschillende tentoonstellingen en workshops gerealiseerd. Deze evenementen zullen op musea en bibliotheca plaatsvinden of op geschikte plaatsen voor wetenschapscommunicatie zoals het weekend van de wetenschappen.
Meer informatie: https://www.tudelft.nl/2024/ewi/martin-skrodzki-ontvangt-nwo-subsidie-voor-speels-wetenschapscommunicatieproject-over-ai-awareness
Van harte gefeliciteerd Martin!
-
Carla Groenland heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een prestigieuze Veni-financiering ontvangen. Hiermee kan zij in de komende drie jaar haar eigen onderzoekideeën verder ontwikkelen.
Carla’s project heet Combinatorial applications in parameterized algorithms. In het dagelijkse leven kom je netwerkalgoritmen overal tegen, bijvoorbeeld om de kortste weg naar huis te plannen. In dit onderzoek worden inzichten uit de combinatoriek gebruikt om betere algoritmen te vinden, zodat fundamentele wiskunde een stapje in de richting van toepassingen komt. Onderdelen van dit onderzoek zijn eigenschappen ontdekken door zo min mogelijk vragen te stellen (“query reconstructie”) en het herkennen van nutteloze stappen in sorteeralgoritmen (“langzaam sorteren”). Dit laatste heeft algoritmische implicaties op het gebied van routes vinden.
Meer informatie: https://www.tudelft.nl/2024/tu-delft/dertien-veelbelovende-jonge-delftse-onderzoekers-ontvangen-veni-beurs
Van harte gefeliciteerd Carla!
-
Julia Olkhovskaya heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een prestigieuze Veni-financiering ontvangen. Hiermee kan zij in de komende drie jaar haar eigen onderzoekideeën verder ontwikkelen.
Julia’s project heet Adaptive Algorithms for Non-Stationary Reinforcement Learning. Reinforcement Learning (RL) veroorzaakt een revolutie in automatiseringstaken zoals het beheer van slimme stroomnetten en het optimaliseren van mobiele apparaten. RL onderscheidt zich door zijn vermogen om te leren van interacties en zich aan te passen aan nieuwe gegevens. Maar kampt met uitdagingen in snel veranderende omgevingen. Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van geavanceerde RL-algoritmen die niet alleen zich aanpassen, maar ook een breed scala aan omgevingsgegevens in realtime kunnen verwerken. Deze innovatieve aanpak is ontworpen om de functionaliteit van systemen te verbeteren die snel moeten reageren op veranderingen in hun omgeving.
Meer informatie: https://www.tudelft.nl/2024/tu-delft/dertien-veelbelovende-jonge-delftse-onderzoekers-ontvangen-veni-beurs
Van harte gefeliciteerd Julia!
-
Chang Gao heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een prestigieuze Veni-financiering ontvangen. Hiermee kan hij in de komende drie jaar zijn eigen onderzoekideeën verder ontwikkelen.
Chang’s project heet Energy-Efficient Real-Time Edge Intelligence for Wearable Healthcare Devices. In dit innovatieve project ontwikkelen onderzoekers nieuwe software- en hardwaretechnologie om wearables in de gezondheidszorg, zoals trackers voor oogbewegingen, gehoorapparaten en hartslagmeters, slimmer en efficiënter te maken. Door persoonlijke gegevens en kunstmatige intelligentie-algoritmen voor de gezondheidszorg rechtstreeks op deze apparaten te verwerken, aangedreven door gespecialiseerde AI-hardwareversnellers, wil het project directe draagbare gezondheidszorg mogelijk maken en de privacy verbeteren. Deze aanpak vermindert ook het energieverbruik en belooft een langere levensduur van de batterij en duurzamere apparaten. De technologie zou de manier waarop we de gezondheidsomstandigheden monitoren kunnen transformeren, waardoor het sneller, veiliger en toegankelijker wordt voor een breder publiek. Meer informatie: https://www.tudelft.nl/2024/tu-delft/dertien-veelbelovende-jonge-delftse-onderzoekers-ontvangen-veni-beurs
Van harte gefeliciteerd Chang!
-
Vandana Dwarka heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een prestigieuze Veni-financiering ontvangen. Hiermee kan zij in de komende drie jaar haar eigen onderzoekideeën verder ontwikkelen.
Vandana’s project heet “The NEXT WAVE”. Moderne wetenschappelijke innovatie is onmogelijk zonder simulaties. Simulaties zijn essentieel voor het verleggen van onbekende grenzen, zoals bij plasma fusie en quantum mechanica. Toepassingen van deze fysica hangen af van nauwkeurige simulaties van golfvergelijkingen. Helaas kan één simulatie maanden duren. Dit wordt veroorzaakt door een complexe wiskundige eigenschap van golfvergelijkingen die het ontwikkelen van theorie en simulatietechnieken belemmert. Hierdoor loopt de algoritmiek al jaren achter op de nieuwste modelleertechnieken. Dit onderzoek vormt de inhaalslag: een combinatie van nieuwe theorie en co-design met praktijk-experts zal simulaties van sleuteltechnologieën, zoals fusie reactoren en quantum computers, niet alleen mogelijk maken, maar ook versnellen.
Meer informatie: https://www.tudelft.nl/2024/tu-delft/dertien-veelbelovende-jonge-delftse-onderzoekers-ontvangen-veni-beurs
Van harte gefeliciteerd Vandana!
-
Zhengjun Yue zal op 15 juli 2024 een keynote spreker zijn op de Workshop on Embodied Voices van de Robotics Science and Systems (RSS) conferentie. De Workshop on Embodied Voices is gericht op het volgende onderwerp:
Communicatie tussen mensen wordt gedreven door taal en stem. Om de interactie tussen mensen en robots te verbeteren moeten we robotstemmen verbeteren. Onderzoek naar generatieve stemmen (Glow-TTS, VITS, Matcha-TTS) heeft een ongekende vooruitgang geboekt. Maar hoewel deze modellen bestaan, worden ze nog maar weinig toegepast in de robotica. Robotici kiezen vaak voor out-of-the-box stemmen van grote bedrijven of voor stemmen die op maat zijn gemaakt voor een enkele robot. De geschiktheid van de stem van een robot vereist dat er rekening wordt gehouden met een groot aantal contextuele factoren, zoals het uiterlijk, de taak, de locatie, de cultuur en de vaardigheden van de mensen met wie ze communiceren. Lees hier meer.
Dr. Zhengjun Yue is assistent-professor bij de Multimedia Computing Group en werkt aan spraaktechnologie voor de gezondheidszorg. Haar interesses zijn atypische spraakverwerking en -herkenning. Ze is ook geïnteresseerd in het bouwen van medische AI-systemen voor gesprekken in de gezondheidszorg en in het gebruik van hartgeluiden en hersensignalen voor medische zorg en behandeling.
Gefeliciteerd Zhengjun, en veel succes met je keynote speech!
-
Stefan Hugtenburg, Tom Vroegrijk en Marleen Keijzer hebben deelgenomen aan de pilot editie van de Senior University Teaching Qualification (SUTQ). Dit is de opvolger van het al bestaande UTQ.
Hierin hebben zij elk hun eigen project uitgevoerd over onderwijs. Zij hebben dit programma succesvol afgesloten en daar een diploma voor gekregen.
Het SUTQ (Senior University Teaching Qualification) ontwikkelingsprogramma biedt ervaren universitair onderwijspersoneel de mogelijkheid om geavanceerde onderwijsvaardigheden te ontwikkelen als onderdeel van Voortgezette Professionele Ontwikkeling (LLL).
Het programma is bedoeld voor gevorderde docenten die willen experimenteren, innoveren, ontwikkelen en openstaan voor samenwerking. SUTQ-deelnemers zullen de TU Delft-gemeenschap van innovatieve docenten vergroten.
Gefeliciteerd Stefan, Tom en Marleen!
-
Wiskundedocent Anurag Bishnoi is Educator of the Year geworden bij onze faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI).
Anurag Bishnoi is als assistant professor onderdeel van de sectie Discrete Mathematics and Optimization (DMO). Discrete Mathematics and Optimization biedt de wiskundige hulpmiddelen die nodig zijn voor de analyse en oplossing van problemen van combinatorische aard. Dergelijke problemen vinden vaak hun oorsprong in de (zuivere) wiskunde, aangrenzende gebieden zoals informatica en kwantumfysica, of praktische toepassingen zoals logistiek.
De specialisatie heeft een sterke theoretische component, maar biedt ook de mogelijkheid om te kijken naar real-life toepassingen op het gebied van (gezondheidszorg)logistiek, machine learning, energie etc.
Anurag was eerder research fellow (DECRA) aan The University of Western Australia in Perth (2019-2020) en postdoc aan de FU Berlijn in de combinatoriek en grafentheorie groep (2017-2019). Hij behaalde een doctoraat in de wiskunde aan de Universiteit Gent, onder begeleiding van Prof. Bart De Bruyn. Anurag houdt ook een wiskundeblog bij.
We zijn trots op hem. Van harte gefeliciteerd Anurag!
-
Wiskundedocent Sven Aerts van EWI is Educator of the Year geworden bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) in de categorie Non-TNW Educator in a TNW program. Bij TNW werd benoemd hoe goed de wiskundevakken van Sven door studenten beoordeeld worden.
Van harte gefeliciteerd Sven!
-
Een groeiende bevolking en een veranderend klimaat maken duurzame landbouw tot een topprioriteit. Technologieën zoals edge AI kunnen daarbij een oplossing bieden, door ongekend veel inzicht kunnen geven in de vitaliteit van gewassen, voor betere en duurzamere oogsten.
Said Hamdioui van Q&CE, en expert in nieuwe, duurzame computerarchitecturen, heeft samen met een grote groep internationale collega's de mogelijkheden en uitdagingen voor dergelijke door AI onderzocht.
Ze publiceerden hun verkenning in Nature Sustainability.
-
Op 7 juni 2024 is een team van BSc-studenten 2e geworden bij de nationale AVR Challenge 2024, en heeft 3000 euro gewonnen. Het doel van deze uitdaging is om kwetsbaarheden in software te vinden met behulp van geautomatiseerde tools. Natuurlijk met het doel om ze te verhelpen voordat ze kunnen worden uitgebuit door cybercriminelen. Een steeds grotere bedreiging in de online wereld waarin we leven.
Het team van BSc-studenten bestaat uit: Myriam Guranda, Darius Floroiu, Dinu Blanovschi, en Cosmin Vasilescu. Ze deden mee voor hun honours project onder de supervisie van Sicco Verwer (bij Software Technology, Algoritmiek). Voor deze challenge maakte het team tools gebaseerd op AI algoritmiek die automatisch fouten in software kunnen vinden en oplossen.
Van harte gefeliciteerd, Myriam Guranda, Darius Floroiu, Dinu Blanovschi, Cosmin Vasilescu en Sicco Verwer!
-
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft 17 nieuwe leden gekozen, waarvan EWI-professor Jan van Neerven er een is. De circa 600 leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 30 september 2024 worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.
Jan van Neerven heeft fundamentele wiskundige bijdragen geleverd aan de functionaalanalyse en haar toepassingen, in het bijzonder de theorie van stochastische partiële differentiaalvergelijkingen. Zulke vergelijkingen beschrijven systemen die onderhevig zijn aan toevalsprocessen en vinden toepassingen in de natuurkunde, werktuigbouwkunde, biologie, klimaatwetenschap, en economie. Van Neerven ontwikkelde een populaire open source internetcursus over dit onderwerp en schreef meerdere standaardwerken over zijn vakgebied. Van Neerven is een uitstekend docent en communicator, die ook in de in de algemene pers naar voren treedt.
Van harte gefeliciteerd, Jan!
-
Afgelopen week bracht uitstekend nieuws voor de MS3 groep en de afdeling microelektronica van de IEEE Radar Conference 2024; Francesco Fioranelli en Ignacio Roldan hebben twee prijzen gekregen op de IEEE Radar Conference 2024: Francesco ontving de IEEE AESS Fred Nathanson Award en Ignacio kreeg de best student paper Award voor de gezamenlijke paper "See Further Than CFAR: a Data-Driven Radar Detector Trained by Lidar" met de IV (Intelligent Vehicles) groep. Gefeliciteerd allebei!
-
Alleen al tussen 1998 en 2017 werden meer dan 2 miljard mensen getroffen door extreme weersomstandigheden, wat leidde tot een geschat economisch verlies van 656 miljard dollar. Een nieuw 'nowcasting'-model, ontwikkeld door promovendus Cristian Meo, maakt het mogelijk om regengebeurtenissen met een grote impact op korte termijn te voorspellen. NowcastingGPT-EVL is een machine-learning model dat extreme weersomstandigheden op korte termijn kan analyseren en zal helpen levens te redden. De paper over dit model heeft een prestigieuze (top 2%) Spotlight-acceptatie gekregen op de International Conference on Learning Representations (ICLR) 2024 Workshop: Klimaatverandering aanpakken met machinaal leren. Je kunt de paper hier vinden: https://arxiv.org/abs/2403.03929
Gefeliciteerd Cristian en collega's!
-
De KHMW Kees Schouhamer Immink Prijs 2024 is op donderdag 11 april tijdens ICTOPEN in de Jaarbeurs in Utrecht uitgereikt aan dr. Sujay Narayana. De KHMW Kees Schouhamer Immink Prijs is bedoeld als aanmoediging voor oorspronkelijk onderzoek op het terrein van de technische computerkunde en telecommunicatie in brede zin. Met de prijs is een geldbedrag van € 10.000 gemoeid. Dr. Narayna kreeg de prijs voor zijn proefschrift 'Space Internet of Things (Space-IoT)', waarop hij in mei 2023 aan de Delft University of Technology is gepromoveerd.
De technieken die hij tijdens zijn onderzoek heeft ontwikkeld, dragen bij aan toepassingen waarbij apparaten niet alleen op aarde maar ook in de ruimte met elkaar communiceren. Hij heeft beschreven hoe vliegtuigen, zeppelins en drones met elkaar communiceren en tegelijkertijd contact maken met apparaten op aarde op een aansprekende manier met prachtige illustraties. Ook alle technische uitdagingen heeft hij prachtig belicht.
Van harte gefeliciteerd Sujay!
Fotografie: Thijs ter Hart
-
Op 3 april is tijdens het Kooy Symposium 2024 de Kooy Prijs van 2.000 euro uitgereikt aan ir. Joep de Jong. In het kader van zijn afstudeeropdracht voor zijn opleiding Applied Mathematics, deed hij bij TNO onderzoek naar het maken van magnetische kaarten voor magnetische navigatie en lokalisatie. ‘Met zijn onderzoek heeft hij een indrukwekkend fundament gelegd voor de ontwikkeling van een volwaardige magnetische navigatieoplossing’ aldus het juryrapport.
-
Van woensdag tot vrijdag, 13-15 maart, was de TU Delft gastheer van de 15e workshop over Stochastic Models, Statistics and their Applications (SMSA).
Ongeveer 130 onderzoekers woonden de workshop bij, die uitstekend en soepel georganiseerd was door Fabian Mies en Nestor Parolya als lokale organisatoren (met sterke organisatorische ondersteuning van Roniet Sharabi en Shémara van der Zwet). Onder leiding van voorzitter Ansgar Steland uit Aken traden zij ook op als leden van het wetenschappelijk organisatiecomité. Zowel de plenaire als parallelle sessies werden zeer gewaardeerd door de deelnemers!
Kees Vuik, afdelingshoofd van DIAM, is ervan overtuigd dat onze universiteit / faculteit / afdeling een zeer goede indruk heeft gemaakt op het internationale deelnemersveld. Dank aan alle betrokkenen, in het bijzonder aan Fabian en Nestor!
-
Tina Nane ontvangt de 2024 Open Education Ambassador Award uitgereikt door de TU Delft Extension School als erkenning voor haar inzet om haar kennis en leermaterialen openlijk te delen met de wereld.
Elk jaar huldigt de TU Delft acht docenten (één per faculteit en inclusief QuTech) voor hun pleidooi voor open onderwijs en hun inzet om kennis en leermaterialen openlijk te delen met de wereld. Zij ontvangen de prijs uit handen van Willem van Valkenburg, Executive Director TU Delft Extension School for Continuing Education. (Zie eerdere winnaars) Tina zal de prijs in ontvangst nemen tijdens een ceremonie op 5 maart in het kader van de Open Education Week 2024.
Tina Nane is universitair hoofddocent Applied Probability aan het Delft Institute of Applied Mathematics (DIAM). Haar onderzoeksinteresses zijn toepassingsgericht en richten zich op structured expert judgement, risicoanalyse en onzekerheidskwantificering, scientometrie en het modelleren van multivariate afhankelijke gegevens. Tina is enthousiast over lesgeven en richt zich op het betrekken van studenten voor levenslange leerervaringen.
Gefeliciteerd Tina!
-
Karen Aardal en Lara Scavuzzo, samen met Laurence Wolsey van UC Louvain, hebben de Operations Research Letters (ORL) Best Paper Award ontvangen voor hun paper: "A study of lattice reformulations for integer programming" gepubliceerd in ORL Vol 51 Issue 4.
Operations Research Letters (ORL) is een tijdschrift dat een snelle beoordeling belooft van korte artikelen over alle aspecten van operationeel onderzoek. ORL verwelkomt zuiver methodologische artikelen en toegepaste artikelen met een stevige methodologische basis.
Samenvatting van het artikel: Branch-and-bound voor integer optimalisatie maakt meestal gebruik van enkele-variabele disjuncties. Enumeratieve methoden voor integer optimalisatie met theoretische garanties gebruiken een niet-binaire zoekboom met algemene disjuncties gebaseerd op roosterstructuur. Deze disjuncties zijn duur om te berekenen en uitdagend om te implementeren. Hier vergelijken we twee roosterherformuleringen die kunnen worden gebruikt om heuristisch algemene disjuncties in de oorspronkelijke ruimte te verkrijgen, we ontwikkelen een nieuwe roostergebaseerde variant en vergelijken de afgeleide disjuncties rekenkundig met die van het algoritme van Lovász en Scarf.
Gefeliciteerd Lara en Karen!
2023
-
Jan van Neerven en Mark Veraar, beiden professors binnen de Analysis research group bij het Delft Institute of Applied Mathematics hebben samen met Tuomas Hytönen en Lutz Weis het derde deel van het boekproject "Analysis in Banach Spaces" uitgebracht. Het is zojuist verschenen bij Springer als volume 76 in de serie Ergebnisse der Mathematik.
Volume III richt zich op vector-gewaardeerde singuliere integraal operatoren. Ontwikkelt diepe verbanden met evolutievergelijkingen. Is zelfstandig te lezen met complete en gedetailleerde bewijzen. Het boek is hier te koop:
https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-46598-7.
Van harte gefeliciteerd Jan en Mark!
-
Elk jaar publiceert het eScience Center open calls voor onderzoekers in elke wetenschappelijke discipline. De Software Sustainability Call is bedoeld om samen te werken met onderzoekers die expertise nodig hebben om kwaliteitsnormen toe te passen om de continuïteit en vooruitgang van hun onderzoek op de lange termijn te waarborgen. Elk onderzoeksteam wordt gekoppeld aan research software engineers (RSE's) van het eScience Center die advies geven en duurzame onderzoekssoftware (mee)ontwikkelen.
Deepesh Toshniwal en Artur Palha - beiden van het Delft Institute of Applied Mathematics - maken deel uit van een consortium voor de e-Science Sustainable Software Call 2023. Het consortium heet HP2SIM: Democratizing multi-physics simulations with high-productivity high-performance finite element software. Dit is de beschrijving van hun consortiumproject:
Gridap, een eindige elementen-multifysica-bibliotheek in Julia, biedt toegang tot complexe simulaties voor onderzoekers op verschillende gebieden, waaronder weeronderzoek, fotonica, kernfusie en offshore engineering. We willen Gridap verbeteren door domeinexperts, toegepaste wiskundigen en HPC-experts samen te brengen om samen te werken aan partiële differentiaalvergelijkingen, de mogelijkheden te demonstreren en een bredere gemeenschap te betrekken voor verdere ontwikkeling.
2 FTE's zullen binnen dit project werken (financieringsbedrag 150 k Euro).
Van harte gefeliciteerd Deepesh en Artur!
-
Alexander Heinlein maakt deel uit van het onderzoeksconsortium FAB4FUTURE. Dit onderzoeksproject is erop gericht om gereedschap te ontwikkelen om levend materiaal te maken. De titel van het onderzoek is: A biofabrication toolbox for the next generation of sustainable living materials in life sciences. Het consortium krijgt Perspectief-programma financiering vanuit NWO. Het budget voor het consortium is (incl. cofinanciering) 3,1 miljoen euro. De beschrijving van het onderzoek is als volgt:
Om een groeiende en vergrijzende wereldbevolking te voeden en gezond te houden zonder dat dit ten koste gaat van de planeet zijn realistische, in het lab gemaakte weefsels onmisbaar. De huidige productiemethoden zijn echter nog te langzaam en te duur, en leiden niet altijd tot de gewenste eigenschappen. FAB4FUTURE combineert kunstmatige intelligentie met kennis en methoden vanuit de medische en de voedselproductiesector in een ‘gereedschapskist’ voor de schaalbare en configureerbare productie van levend materiaal. De onderzoekers demonstreren hun methoden in driedimensionale hartmodellen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten en in kweekvlees met dezelfde smaak, textuur en voedingswaarde als echt vlees.
Alexander gaat een 3-jarige postdoc begeleiden binnen dit programma.
Van harte gefeliciteerd Alexander!
-
Olexander Yarovoy en de Microwave Sensing, Signals and Systems (MS3) groep hebben de Best Paper Award ontvangen op de IEEE Sensors Conference 2023 in Wenen! De MS3-groep doet theoretisch en experimenteel onderzoek naar fundamentele en toegepaste aspecten van microgolfsystemen voor monitoring en afstandsdetectie.
De titel van de publicatie was "Radar-based Continuous Human Activity Recognition with Multi-Label Classification" en is een samenwerking tussen de MS3-groep en het Institute of Microwaves and Photonics van de Friedrich-Alexander Universiteit in Erlangen-Nurnberg. Deze paper komt voort uit het bezoek van Dr. Ingrid Ullmann aan de MS3-groep een paar maanden geleden, waar een interessante samenwerking is gestart op het gebied van radardetectie voor toepassingen in de gezondheidszorg en binnenhuismonitoring.
IEEE SENSORS 2023 is bedoeld als een forum voor onderzoekers, ingenieurs en professionals over de hele wereld om hun nieuwste onderzoeksresultaten, ideeën en toepassingen op het gebied van sensoren en sensortechnologieën te presenteren.
Van harte gefeliciteerd Olexander en de MS3-groep!
-
BSc Technische Wiskunde student Vera van der Eng heeft de Jong Talent Aanmoedigingsprijs Wiskunde en Technische wiskunde ontvangen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Vera van der Eng werd door de EWI-faculteit genomineerd voor deze prijs, omdat haar (gewogen) gemiddelde cijfer een 9,05 is.
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen houdt zich al sinds 1752 bezig met het bevorderen van wetenschap en een brug slaan tussen wetenschap en samenleving. De Hollandsche Maatschappij levert onafhankelijke juryleden voor de beoordeling van wetenschappelijke prestaties. Prijzen en stipendia worden toegekend op allerlei niveau, van profielwerkstukprijzen, via scriptieprijzen en promotieprijzen, tot oeuvreprijzen.
Vera van der Eng ontvangt de prijs van de KHMW in Haarlem op maandag 27 november, van 13.30-14.30 uur. De bijeenkomst is online te volgen, via een duidelijk zichtbare knop “Livestream Prijsuitreikingen 27 november 2023” op de homepage van de website van de KHMW: https://khmw.nl/.
Van harte gefeliciteerd Vera!
-
BSc Computer Science student Eduard Mihai heeft de Jong Talent Aanmoedigingsprijs Informatica en Technische informatica ontvangen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Eduard Mihai werd door de Board of Examiners van Computer Science genomineerd voor deze prijs, omdat zijn (gewogen) gemiddelde cijfer een 9,7 is.
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen houdt zich al sinds 1752 bezig met het bevorderen van wetenschap en een brug slaan tussen wetenschap en samenleving. De Hollandsche Maatschappij levert onafhankelijke juryleden voor de beoordeling van wetenschappelijke prestaties. Prijzen en stipendia worden toegekend op allerlei niveau, van profielwerkstukprijzen, via scriptieprijzen en promotieprijzen, tot oeuvreprijzen.
Eduard Mihai ontvangt de prijs van de KHMW in Haarlem op maandag 27 november,van 13.30-14.30 uur. De bijeenkomst is online te volgen, via een duidelijk zichtbare knop “Livestream Prijsuitreikingen 27 november 2023” op de homepage van de website van de KHMW: https://khmw.nl/.
Van harte gefeliciteerd Eduard!
-
Het 'SMART OR2030' programma - ingediend door Theresia van Essen (TU Delft), Bart Cornelissen (Erasmus MC) en Martina Buljac (Erasmus University) - is gekozen als 1 van de 3 Convergence (Erasmus MC) Sustainable Health programs.
De urgente en complexe maatschappelijke uitdagingen van deze tijd vragen om convergentie; het overschrijden van grenzen tussen instituten en disciplines om nieuwe perspectieven en oplossingen te creëren. Daarom bundelen de TU Delft, het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam hun krachten in Convergence.
SMART OR2030 onderzoekt hoe technologische vooruitgang kan bijdragen aan het optimaliseren van het gebruik van Operatie Kamer (OK) middelen (d.w.z. efficiëntie), terwijl het welzijn van OK-personeel wordt verbeterd. SMART OR2030 zal preoperatieve chirurgische voorbereidingen en intraoperatieve begeleiding automatiseren en de planning van OK's optimaliseren met behulp van AI. Om het volledige potentieel van deze technologische innovaties te bereiken, zullen ze gezamenlijk worden ontworpen, geïmplementeerd met behulp van ontwikkelde strategieën en zal de impact op het welzijn worden onderzocht.
Binnen dit programma zal Theresia verantwoordelijk zijn voor het optimaliseren van de operatiekamerplanning waar een PhD-student op aangesteld zal worden. Van harte gefeliciteerd Theresia!
-
Op 9 oktober 2023 hebben prof. dr. Andrew Webb (deeltijd verbonden aan TU Delft binnen Microelectronics) en zijn samenwerkingspartner uit Oeganda dr. Johnes Obungoloch de Huibregtsenprijs 2023 gekregen voor hun onderzoeksproject 'Een goedkoop, verplaatsbaar en duurzaam MRI-systeem voor hersenscans in ontwikkelingslanden'.
Het team van Andrew Webb ontwikkelde een zogenaamde low-field MRI-scanner die makkelijk vervoerd kan worden, simpel te onderhouden en duurzaam is, en dat voor maar 1% van de kosten van een normale MRI. Dit systeem genereert bruikbare hersenscans voor het diagnosticeren van behandelbare ziekten in ontwikkelingslanden (zoals een waterhoofd). Dankzij samenwerking met de groep van Johnes Obungoloch staat de eerste MRI-scanner van dit type nu klaar voor gebruik in Oeganda. Met een agenda op basis van vijf actiepunten, onlangs gepubliceerd in Nature, blijven pioniers Webb en Obungoloch zich inzetten voor de verdere wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen ter bevordering van de toegankelijkheid van MRI in ontwikkelingslanden.
De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij. De prijs is bestemd voor een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk kwaliteit en vernieuwing combineert met een bijzondere maatschappelijke meerwaarde.
Wil je meer weten over het onderzoek van Andrew bekijk dan deze video of lees deze science story.
-
Op 23 september krijgt Marianne Schaaphok de prijs voor het beste afstudeerwerk TU Delft 2020 uitgereikt door het Bataafsch Genootschap. Marianne ontvangt de prijs voor haar ontwikkeling van een wiskundig model gebaseerd op neurale netwerken voor de voorspelling van samentrekking van de huid.
Brandwonden komen dagelijks voor en kunnen ernstige lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. Het verkleinen van de kans op een ernstige samentrekking van de huid is essentieel voor het verhogen van de kwaliteit van leven van brandwondenpatiënten. Daarom wordt de toepassing van neurale netwerksurrogaten bestudeerd om de berekeningen van een morfoelastisch numeriek model voor de voorspelling van huidcontractie te versnellen. De toepassing levert voorspellingen voor huidcontractie en de vervormingsenergie, gebaseerd op de leeftijd van de patiënt en de wondgrootte.
Het Bataafs Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte werd in 1769 opgericht. Wetenschapper Steven Hoogendijk liet in zijn testament opnemen dat na zijn dood een stichting tot bevordering van wetenschap opgericht moest worden met zijn vermogen. Dat doet dit genootschap tot op de dag van vandaag.
-
Dr. Clementine Boutry, van de EWI-faculteit, heeft een prestigieuze ERC Starting Grant ontvangen voor haar baanbrekende onderzoek naar biologisch afbreekbare implantaten die zenuwen kunnen repareren.
Elk jaar doen zich in Europa naar schatting 300.000 gevallen voor van trauma-gerelateerde perifere zenuwbeschadigingen. Het versnellen van de hergroei van de zenuw is een cruciale factor, omdat het beschadigde deel van de zenuw na het letsel snel afsterft. Het is dus echt een race tegen de klok. In haar project zal dr. Boutry biologisch afbreekbare Micro-Electro-Mechanical Systems (MEMS) implantaten voor zenuwherstel ontwikkelen. Deze MEMS-implantaten vormen een nieuwe klasse microsystemen die volledig uit biologisch afbreekbare materialen bestaan, inclusief sensoren, actuatoren (mechanismen die beweging veroorzaken) en elektrische circuits.
De ERC Starting Grant is een Europese beurs voor getalenteerde early-career wetenschappers met een veelbelovende wetenschappelijke staat van dienst en een uitstekend onderzoeksvoorstel. De subsidie van €1,5 miljoen voor een onderzoeksperiode van vijf jaar is bedoeld om individuele wetenschappers in staat te stellen hun eigen teams op te bouwen en baanbrekend onderzoek te doen.
Van harte gefeliciteerd Clementine!
-
EWI-onderzoeker Aleksandra Lekić heeft binnen het wetenschapsdomein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) een Veni-beurs ontvangen. Zij heeft die ontvangen voor haar onderzoek SAFE-GRID: Slimme en flexibele regeling voor een op vermogenselektronica gebaseerd elektriciteitsnet.
SAFE-GRID zal fundamenteel onderzoek doen naar een nieuw ontwerp voor snelle microsecondenregeling voor elektriciteitsnetten op basis van vermogenselektronica (VE). De nieuwe methodologie zal gebaseerd zijn op een speciaal aangepaste gegevensgestuurde Model Predictive Control. Het zal een stabiele werking van het net garanderen, zelfs in het geval van onvoorziene storingen, en storingen sneller opheffen met kleinere spanningsafwijkingen en vermogensoverschrijdingen. Bovendien garandeert deze regeling een snelle werking van de netbeveiliging die de betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten elektrische netten op basis van VE aanzienlijk kan verhogen. De geboden oplossingen zijn dringend nodig voor de realisatie van een 600GW VE-gebaseerd elektriciteitsnet dat verbonden is met windparken om aan de Europese energievraag te voldoen.
Een fantastische prestatie van Aleksandra. Van harte gefeliciteerd!
-
EWI-onderzoeker Anna Lukina heeft binnen het wetenschapsdomein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) een Veni-beurs ontvangen. Zij heeft die ontvangen voor haar onderzoek Explainable Monitoring.
De digitale revolutie is hier, maar we zijn er nog niet klaar voor. Kunstmatige intelligentie automatiseert al veel processen in de echte wereld, zoals het besturen van treinen of het opsporen van financiële fraude. Zij is echter broos in nieuwe scenario's en laat de mens niet toe haar redenering te valideren. Dit onderzoek zal formele wiskundige redenering combineren met machine learning en visualisatie om er in real time voor te zorgen dat de ingezette algoritmen zich gedragen zoals menselijke deskundigen verwachten. Explainable Monitoring zal van interpreteerbaarheid een intrinsiek kenmerk maken van formele real-time monitoring.
Een fantastische prestatie van Anna. Van harte gefeliciteerd!
-
EWI-onderzoeker Charlotte Frenkel heeft binnen het wetenschapsdomein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) een Veni-beurs ontvangen. Zij heeft die ontvangen voor haar onderzoek AdaptEdge - Op de hersenen geïnspireerde slimme apparaten die voortdurend kunnen leren van hun omgeving.
Hoewel slimme apparaten veelbelovende toepassingen kunnen bieden, van industriële productiviteitswinst tot slimme steden en wearables, is er nog een obstakel dat hun succesvolle toepassing verhindert: langdurige betrouwbaarheid. Momenteel kunnen slimme apparaten zich namelijk niet zelfstandig aanpassen aan veranderingen in hun omgeving, nieuwe gebruikersfuncties en taakvereisten. Dit leidt ofwel tot afval door vroegtijdige vervanging van het apparaat of tot hoger batterijverbruik en onderhoudskosten door regelmatige over-the-air updates. Dit project zal dit obstakel overwinnen door de laatste ontwikkelingen in neurowetenschappen en machine learning te combineren, om zo slimme apparaten te voorzien van de mogelijkheid om continu van hun omgeving te kunnen leren.
Een fantastische prestatie van Charlotte. Van harte gefeliciteerd!
-
EWI-onderzoeker Havva Yoldaş heeft binnen het wetenschapsdomein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) een Veni-beurs ontvangen. Zij heeft die ontvangen voor haar onderzoek Wiskundige analyse van metastabiliteit in complexe biologische systemen (MetaMathBio).
Veel biologische systemen, zoals moleculair transport, genregulatie en neurale netwerken, hebben meerdere stabiele toestanden. Interne of externe omstandigheden kunnen het systeem spontaan van een toestand naar een andere veranderen; dit wordt metastabiliteit genoemd. Als zulke dynamica in de neurale netwerken van de hersenen voorkomt, kan dit gerelateerd zijn aan neurologische aandoeningen, zoals epilepsie en de ziekte van Alzheimer. In dit onderzoek ontwikkelen we een wiskundig raamwerk waarbinnen metastabiliteit in biologische systemen bestudeerd kan worden. Dit zal leiden tot een beter begrip van de complexe dynamica in zulke systemen en kan gebruikt worden voor het voorspellen en sturen van hun gedrag.
Een fantastische prestatie van Havva. Van harte gefeliciteerd!
-
EWI-onderzoeker Rihan Hai heeft binnen het wetenschapsdomein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) een Veni-beurs ontvangen. Zij heeft die ontvangen voor haar onderzoek Het begrijpen van impliciete relaties tussen datasets voor machine learning.
Big data is een krachtige motor geworden voor doorbraken in veel kennisgebieden. Met de populariteit van machine learning worden grootschalige data gebruikt om modellen voor inzicht te creëren. Impliciete relaties verborgen in de data, zoals overeenkomsten, correlaties en afhankelijkheden, worden echter vaak over het hoofd gezien, waardoor menselijke inspanning enorm toeneemt en waardevolle ontdekkingen worden belemmerd. Dit project streeft naar een wetenschappelijke doorbraak in het begrijpen hoe datarelaties leertaken beïnvloeden door verborgen datarelaties te ontdekken, extraheren en formaliseren. Mijn Veni zal een grote invloed hebben op het gebruik van data om wetenschappelijke ontdekkingen op een groot aantal kennisgebieden te stimuleren.
Een fantastische prestatie van Rihan. Van harte gefeliciteerd!
-
EWI-onderzoeker Yoeri Dijkstra heeft binnen het wetenschapsdomein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) een Veni-beurs ontvangen. Hij heeft die ontvangen voor zijn onderzoek Inzicht in zoutintrusie in estuaria onder invloed van klimaatverandering en menselijke ingrepen.
In riviermondingen, ook wel estuaria, kan zout zeewater tientallen kilometers landinwaarts binnendringen, waardoor het rivierwater brak wordt en ongeschikt voor irrigatie en menselijke consumptie. Door zeespiegelstijging, droogte en rivierverdieping zal dit in de toekomst ernstiger worden. In deze studie wordt onderzocht hoeveel deze zoutintrusie kan verergeren, welke toekomstscenario’s het meest kritisch zijn en welke fysische processen dit veroorzaken. Daartoe wordt een nieuw type wiskundig model ontwikkeld, waarmee het mogelijk wordt efficiënt de fysische processen voor zoutintrusie in veel verschillende rivieren te bestuderen onder vele scenario's voor klimaatverandering en menselijke ingrepen.
Een fantastische prestatie van Yoeri. Van harte gefeliciteerd!
Yoeri Dijkstra is geinterviewd door NWO voor een Prinsjesdaginterview gerelateerd aan zijn VENI: https://www.nwo.nl/yoeri-dijkstra-fundamentele-kennis-is-ook-urgent
-
CropXR is een instituut in Nederland dat zich richt op het ontwikkelen van meer weerbare gewassen door middel van innovatieve 'slimme teelt'. Het instituut voegt een geïntegreerde laag van experimenteel onderzoek, kunstmatige intelligentie en computationele modellering toe aan een solide basis van Nederlandse plantenbiologie, landbouwwetenschappen en plantenteelt. Het doel is om technologie en methoden te ontwikkelen om nieuwe gewasvariëteiten te genereren die beter zijn aangepast aan klimaatverandering en minder afhankelijk zijn van schadelijke landbouwinterventies.
CropXR-Potato richt zich op de slimme teelt van aardappelen. Nederland is wereldleider in de productie en export van pootaardappelen en is het wereldwijde centrum van aardappelteelt. CropXR-Potato bestaat uit verschillende onderdelen, zo wordt een deel van het CropXR-Potato onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit Utrecht. En nu is het deel van CropXR-Potato bij het Delft Institute of Applied Mathematics (DIAM) goedgekeurd. De hoofdonderzoeker (PI) is dr. Neil Budko.
Dit betekent dat bij DIAM de volgende posities beschikbaar komen voor het CropXR-Potato onderzoek:
- 1 PostDoc positie (2 jaar). Voor deze positie is €277.769 beschikbaar, inclusief bench fee en materialen.
- 2 PhD posities (4 jaar). Voor deze posities is €883.775 769 beschikbaar, inclusief bench fee en materialen.
Dat is een geweldig resultaat. Gefeliciteerd Neil!
-
Teun Janssen is gekozen als beste docent van het jaar binnen de Bachelor jaar 1 Klinische Technologie! Teun geeft binnen de bachelor Wiskunde 1 & 2 en programmeren.
Geavanceerde MRI-scans, operatierobots en op maat 3D-geprinte kunstorganen: medische technologie is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. Innovatieve behandelmethoden vragen om een nieuw soort medisch professional. Iemand met medische én technische kennis, die de brug slaat tussen de techniek en de patiënt. Dat is de Klinisch Technoloog!
De award is uitgereikt door Variscopic. Dit is de studievereniging van de bachelor Klinische Technologie (KT) en de master Technical Medicine (TM) aan de Technische Universiteit Delft, Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit Rotterdam.
Gefeliciteerd Teun!
-
Martin Skrodzki ontving de SIAM Activity Group on Geometric Design Early Career Prize 2023 voor zijn buitengewone bijdragen aan de verwerving van point sets via 3D-scanning of hoger-dimensionale vormen van gegevensverzameling, evenals denoising, clusteralgoritmen en visualisatie.
Dr. Skrodzki is assistent-professor aan de TU Delft in de groep Computer Graphics and Visualization. Zijn onderzoeksinteresses omvatten de visualisatie van hoogdimensionale gegevens, verwerking van discrete geometrie en interacties tussen wiskunde en kunst.
Zijn onderzoek heeft invloed op alle workflows die te maken hebben met de verwerking van oppervlaktegeometrieën. Dit is onder andere het verbeteren van 3D scannen en printen. Point cloud representaties worden vaak gebruikt in 3D scan- en printtoepassingen, die een breed scala aan toepassingen hebben in bedrijfstakken zoals productie, architectuur en gezondheidszorg.
-
Ye Ji heeft de Best Paper Award gewonnen op de International Conference on Geometric Modeling and Processing (GMP2023). Ye Ji promoveert in numerieke analyse en wordt begeleid door Matthias Moller.
Ye Ji won de prijs voor zijn paper "On an improved PDE-based elliptic parameterization method for isogeometric analysis using preconditioned Anderson acceleration". Het construeren van een voor analyse geschikte parametrisatie voor het computationele domein vanuit diens grensrepresentatie speelt een cruciale rol in de isogeometrische ontwerp-door-analyse pijplijn. PDE-gebaseerde elliptische rastergeneratie is een effectieve methode om parametrisaties van hoge kwaliteit te genereren met snelle convergentie-eigenschappen voor het vlakke (planaire) geval. Het kan echter niet-uniforme rasterlijnen genereren, vooral in de buurt van de concave/convexe delen van de grens. Ye Ji introduceert een nieuwe geschaalde discretisatie van harmonische mappings in de Sobolev-ruimte H1 om dit te verhelpen.
GMP is een jaarlijkse internationale conferentie over geometrisch modelleren, simuleren en rekenen. Het modelleren en verwerken van geometrische gegevens is fundamenteel voor veel computertoepassingen, waaronder computer graphics, medische beeldvorming, technische analyse, robotica en wetenschappelijke informatica.
Felicitaties aan Ye en co-auteurs!
-
Anurag Bishnoi, van de sectie Discrete Wiskunde en Optimalisering, heeft een NWO ENW Open Competitie M1 beurs ontvangen met zijn werk over "Finite geometry and Ramsey theory".
Finite geometry is de studie van abstracte (eindige) structuren die voldoen aan bepaalde meetkundige axioma's, geïnspireerd op de incidentie-eigenschappen van punten, lijnen, vlakken, etc. Bijvoorbeeld het axioma dat door twee willekeurige punten een unieke lijn loopt, of dat twee willekeurige lijnen elkaar in hoogstens één punt snijden. Ramsey Theory is de studie van hoe specifieke patronen onvermijdelijk ontstaan in voldoende grote systemen.
In de NWO Open Competition Domain Science kunnen onderzoekers individueel of in samenwerking aanvragen indienen voor nieuwsgierigheidsgedreven, fundamenteel onderzoek op de onderzoeksgebieden van NWO Domain Science (ENW). Dit financieringsinstrument staat open voor onderzoeksvoorstellen met een vraagstelling op het gebied van aardwetenschappen, astronomie, scheikunde, computerwetenschappen, biowetenschappen, natuurkunde en wiskunde of met een overlappende vraagstelling.
Gefeliciteerd Anurag, met deze mooie prestatie!
-
Manual Gnann heeft een Nederlandse NWO Vidi-beurs ontvangen voor zijn onderzoek naar vloeistofmechanica. Dit is de wetenschappelijke studie naar hoe vloeistoffen bewegen en interageren, en het speelt een onmisbare rol bij het bevorderen van ons wetenschappelijk begrip van de wereld om ons heen en heeft veel toepassingen.
Manuel onderzoekt wiskundig meerdere fasen met vloeistof-lucht of vloeistof-vloeistof grensvlakken die een vaste wand raken. Een typisch voorbeeld is de grens van een waterdruppel die het blad van een boom nat maakt. maakt. Oplossingen voor de onderliggende vergelijkingen variëren dramatisch dicht bij de grens, dat wil zeggen, ze worden singulier. Ik zal een wiskundig raamwerk ontwikkelen om dergelijke singulariteiten te verklaren, dat de basis vormt voor een nauwkeurige oplossing op een computer.
De Nederlandse NWO Vidi-beurs is een prestigieuze prijs voor ervaren onderzoekers. Ontworpen om innovatief onderzoek in Nederland te stimuleren, ondersteunt het de ontvangers met maximaal 800.000 euro om hun onderzoeksthema's te ontwikkelen, een onderzoeksgroep op te zetten of uit te breiden, en onderzoek naar keuze uit te voeren over een periode van vijf jaar. Naast financiële steun erkent de beurs de wetenschappelijke uitmuntendheid en het potentieel van een onderzoeker.
-
In juni maakten de studieverenigingen Christiaan Huygens en de Electrotechnische Vereeniging (ETV) de winnaars bekend van de jaarlijkse verkiezing 'Educator of the Year'. De algehele winnaar van de EWI-faculteit was dit jaar Arno Smets, die ook meedoet aan de universiteitsbrede competitie.
Arno Smets is associate professor in de groep Photovoltaic Material and Devices aan de EWI-faculteit. Smets heeft gewerkt aan een breed scala van onderwerpen met betrekking tot de plasmaverwerking van dunne siliciumfilms voor fotovoltaïsche toepassingen, voornamelijk gericht op tweede-generatietechnologie. Zijn vele onderzoeksonderwerpen en prestaties omvatten onder andere de ontwikkeling van plasmatechnologie en de ontwikkeling van nieuwe concepten om de efficiëntie van dunne-film silicium fotovoltaïsche apparaten verder te verbeteren.
Annoesjka Cabo, Directeur Onderwijs van EWI: “Mijn felicitaties gaan uit naar alle winnaars. Dus niet alleen degenen die dit jaar de welverdiende eerste plaatsen behaalden, maar ook naar iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het excellente onderwijs hier op de faculteit. De kwaliteit van deze winnaars bewijst maar weer eens dat toponderwijs het resultaat is van alle docenten die samen het verschil maken. Wat dat betreft zijn onze leerlingen ook dit jaar de grootste winnaars.”
-
Dominique van den Bosch, docent aan het Picasso Lyceum (Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs) Zoetermeer heeft een Promotiebeurs voor Docenten ontvangen. Met deze beurs kunnen docenten promoveren en krijgen zij de kans om zich verder te ontwikkelen en de band tussen universiteiten en scholen te versterken.
Dominique zal wiskundeangst bij studenten en docenten in het middelbaar onderwijs onderzoeken. Haar PhD-voorstel start met een theoretisch raamwerk rondom wiskundeangst onder studenten en docenten in het middelbaar onderwijs. Vervolgens zal zij zich richten op de hoeveelheid hulp die een wiskundedocent moet geven aan een leerling zodanig dat de wiskundeangst niet verergert en de vaardigheden in zelfsturend leren niet verstoort. De derde studie onderzoekt de angst die wiskundeleraren in opleiding mogelijk ervaren voor (het lesgeven van) wiskunde en de wiskundeangst die zij observeren in hun lessen. De laatste studie sluit af met een educatieve methode voor leraren in opleiding om de vaardigheden in zelfsturend leren te verbeteren, terwijl de wiskundeangst niet verergert.
Een fantastische prestatie van Dominique. Van harte gefeliciteerd!
-
Op het 2023 International Microwave Symposium (IMS) won voormalig QuTech student Lennart de Jong de tweede plaats voor de Best Student Paper Award. Zijn paper is het belangrijkste resultaat van Lennarts MSc afstudeerproject, dat deels werd ondersteund door Intel Corporation en deels door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek in het kader van een Veni-programma. Het International Microwave Symposium heeft jaarlijks meer dan 3.000 deelnemers.
Het artikel beschrijft een CDR-architectuur (clock data recovery) die een lage herstelde klokjitter en een hoge jittertolerantie laat zien dankzij de integratie van een complementaire charge sampling fasedetector en klokuitlijningslus. Als eerste cryo-CMOS CDR maakt het de vereiste datacommunicatie mogelijk tussen klassieke en kwantumprocessoren in toekomstige grootschalige kwantumcomputers. De andere co-auteurs van het artikel zijn Joachim Bas, Jiang Gong, Fabio Sebastiano en Masoud Babaie. Het artikel kan hier worden gelezen (PDF).
-
Aad van der Vaart is verkozen tot lid van de Academia Europaea. Het doel van de Academia Europaea is de bevordering en verbreiding van uitmuntendheid in verschillende takken van de wetenschap waar ook ter wereld, ten behoeve van het algemeen belang en ter bevordering van de educatie van het publiek van alle leeftijden. Naast het bevorderen van interdisciplinair en internationaal onderzoek richt de Academia Europaea zich ook op het adviseren van regeringen en internationale organisaties in wetenschappelijke aangelegenheden. Wereldwijd organiseren zij wetenschappelijk events en reiken awards uit.
Van harte gefeliciteerd Aad, dat je tot dit selecte gezelschap bent toegetreden! Check: Academy of Europe: van der Vaart Aad (ae-info.org). Hier staat ook een lijst van Aad’s eerder behaalde eervolle verkiezingen / toekenningen.
-
Martijn Caspers, werkzaam binnen de EWI-faculteit, heeft een M-grant gekregen voor zijn prestigieuze werk met betrekking tot het beschrijven van atoomverstoringen met harmonische analyse. De grant betreft ongeveer 200 duizend euro en hiermee kan een postdoc aangesteld kan worden binnen het project. De M-grant is een financieringsinstrument van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gericht op hoogwaardig onderzoek binnen de aardwetenschappen, sterrenkunde, scheikunde, informatica, levenswetenschappen, natuurkunde en wiskunde.
Het onderzoeksproject van Martijn Caspers richt zich op wiskundige methoden die beschrijven hoe meetwaarden van minuscule deeltjes in atomen veranderen onder kleine verstoringen. Het bestaan van zulke methoden werd al in de jaren 60 door de theoretisch fysici M.G. Krein en I. Lifschitz voorspeld. Echter, om deze voorspelling waar te maken, waren nieuwe wiskundige technieken nodig die pas zeer recent ontwikkeld zijn onder de naam "niet-commutatieve harmonische analyse". In dit project wordt deze theorie verder ontwikkeld met het doel de voorspelling van Krein en Lifschitz te bevestigen. Dit geeft tevens een beter begrip van verstoringen van quantum mechanische systemen.
-
Thomas Höllt van de TU Delft ontving de VRVis Visual Computing Award voor zijn essentiële onderzoeksbijdrage op het gebied van visuele analyse van eencellige gegevens. Het in Wenen gevestigde onderzoekscentrum VRVis Zentrum für Virtual Reality und Visualisierung heeft de VRVis Visual Computing Award in het leven geroepen om de aandacht te vestigen op visuele computeroplossingen die bijdragen aan de verwezenlijking van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Het onderzoek van Thomas Höllt draagt bij aan de doelen "Goede gezondheid en welzijn" en "Innovatie". De prijsuitreiking vond plaats op 26 januari 2023, als onderdeel van het Visual Computing Trends Symposium bij Tech Gate Vienna.
Thomas Höllt en zijn team hebben nieuwe visuele analysemethoden en softwareframeworks ontwikkeld, genaamd Cytosplore, ImaCytE en SpaCeCo, voor het interactief verkennen van eencellige gegevens. Deze innovatieve instrumenten en technieken voor visuele analyse maken de enorme hoeveelheden gegevens op gezondheidsgebied, bijvoorbeeld bij de studie van auto-immuunziekten, kanker of parasitaire en virale infecties zoals Covid-19, op een geheel nieuwe manier toegankelijk voor artsen en wetenschappers.
-
De MECA-jury heeft de Mahowald Early Career Award 2022 toegekend aan Chang Gao (TU Delft) voor het project "Accelerating Recurrent Neural Networks with Neuromorphic Principles". Het project introduceert efficiënte computing met behulp van de neuromorfe principes van ruimtelijke en temporele sparsiteit, wat leidt tot een energie-efficiënte versneller voor edge RNN computing. De prestaties van Chang Gao kunnen een revolutie teweegbrengen in toepassingen in de gezondheidszorg, draagbare technologie en intelligente biomedische implantaten.
De Mahowald Early Career Award (MECA) erkent een uitzonderlijk getalenteerde student in de neuromorfische engineering, en is vernoemd naar de getalenteerde en invloedrijke pionier van de neuromorfische engineering, Misha Mahowald.
2022
-
Systeembetrouwbaarheid en veiligheidstechniek is een belangrijk vakgebied dat de afgelopen decennia een aanzienlijke groei en ontwikkeling heeft doorgemaakt. Door de toenemende complexiteit van moderne systemen en de belangrijke rol die zij in ons dagelijks leven spelen, is de behoefte aan betrouwbare en veilige technische oplossingen urgenter dan ooit. Naarmate het veld van systeembetrouwbaarheid en veiligheidstechniek zich verder ontwikkelt, evolueren onderzoek en ontwikkeling op dit vlak zich ook.
Wenda Kang -PhD aan de EWI-faculteit- heeft de Best Paper Award gewonnen voor zijn bijdrage aan de vierde International Conference on System Reliability and Safety Engineering die in december 2022 plaatsvond in Guangzhou, China. Het artikel van Wenda Kang ging over Degradation Index-based Prediction for Remaining Useful Life Using Multivariate Sensor Data en zijn artikel werd gekozen uit 200 geaccepteerde artikelen op de conferentie.
-
Tijdens de 10e MICROWAVE & RADAR WEEK in Gdansk, Polen won voormalig MSc-student Detmer Bosma de eerste prijs in de Young Scientists Contest op het 2022 International Radar Symposium met zijn artikel en presentatie over de resultaten van zijn masterthesisproject. Zijn project richtte zich op de extractie van kenmerken van bewegende auto's met behulp van multi-target tracking op polarimetrische doppler radardata.
Gefeliciteerd, Detmer, met deze uitstekende prestatie!
-
Het High Performance Computing consortium in Nederland, ook wel HPC competence center genoemd, krijgt 2,5 miljoen euro om de Nederlandse High Performance Computing gemeenschap verder te versterken. Het consortium wordt geleid door SURF en omvat alle grote universiteiten. Toch zijn er directe gevolgen voor het HPC-ecosysteem van de TU Delft, meer specifiek voor DelftBlue. De subsidie maakt het mogelijk om training voor onze gebruikers te krijgen van Surf, implementatie van software containers, die overdraagbaar zijn tussen DelftBlue en Surf machines, en we worden onderdeel van de adviesraad van het NCC Nederland, wat onze zichtbaarheid vergroot.
-
In september 2022 heeft Larisa Gomaz tijdens het Word Congress of Sports Medicine in Guadalajara, Mexico de Young Investigator Award 2022 in ontvangst mogen nemen. De jury beloonde Larisa’s presentatie over het voorspellen van het risico op blessures in de sport met een eerste plek. Met haar onderzoek ontwikkelt Larisa individuele en op maat gemaakte voorspellingsmodellen naar het risico op blessures en voor sportprestaties. Dit gebeurt onder andere door trainings- en gezondheidsgegevens uit verschillende bronnen te integreren. Larisa Gomaz is PhD aan onze faculteit. Momenteel werkt ze binnen het Perspectiefproject Citius, Altius Sanius
Het Sports Medicine World Congress is een tweejaarlijks evenement dat wordt georganiseerd door the International Federation of Sports Medicine (FIMS) met de steun van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het doel van het congres is om het delen van kennis tussen experts op het gebied van sportgeneeskunde en toegepaste sportwetenschap te versterken.
-
Op de MNE 2022, de meest toonaangevende conferentie op het gebied van nano- en microtechniek, is Sten Vollebregt van de afdeling Micro-elektronica onderscheiden met de Young Investigator Award 2022. De jury, bestaande uit deskundigen uit het hele veld, prees Stens uitstekende bijdragen aan Reproducible Wafer-scale Microfabrication with Carbon-based Materials. Het doel van de prijs is een jonge en actieve onderzoeker op het gebied van nanofabricage en nanotechnologie voor biowetenschappen, natuurkunde, scheikunde en milieuwetenschappen te eren en te bevorderen.
-
Borstkanker is de meest gediagnosticeerde en belangrijkste doodsoorzaak bij kanker voor vrouwen. Een deel van de borstkankerpatiënten is HER2+, wat betekent dat zij het HER2 oncogen overexpresseren, waardoor hun tumoren agressiever zijn. Aan de andere kant reageren deze HER2+ tumoren vaak goed op een anti-tumorbehandeling, waarbij de uitroeiing van de tumorcellen het hoofddoel is. Het aantal kuren dat hiervoor nodig is, verschilt sterk van patiënt tot patiënt. Op dit moment worden patiënten echter altijd behandeld met dezelfde hoeveelheid anti-tumorkuren.
In haar onderzoeksposter stelt Eva Slingerland voor om op basis van een MRI voor de start van de therapie en een MRI na 2-3 kuren een geïndividualiseerd model te ontwikkelen dat voorspelt hoeveel kuren chemotherapie nodig zijn om alle tumorcellen uit te roeien. Bij dit onderzoek gebruikt zij een spatiotemporaal mechanisch gekoppeld reactie-diffusiemodel om het aantal tumorcellen in elke positie van de borst te modelleren, waarbij de mechanica is inbegrepen om het gedrag van het omliggende weefsel te simuleren. Voor dit patiëntspecifieke model worden drie MRI-scans gebruikt: de eerste twee worden gebruikt voor kalibratie van de parameters en de derde wordt gebruikt voor validatie om het gemodelleerde resultaat te vergelijken met het werkelijke resultaat. Bij de berekeningen wordt een eindig-differentiatieschema gebruikt voor de ruimtelijke discretisatie en wordt voorwaarts Euler gebruikt voor de tijdsdiscretisatie.
Momenteel richt haar onderzoek zich op het verbeteren van het model om het behandelingsschema voor chemotherapie op te nemen en om van een tweedimensionaal naar een driedimensionaal model uit te breiden.
-
Een groot consortium van 30 Europese entiteiten heeft samen het FLOW-project gelanceerd, dat tot doel heeft een op de eindgebruiker afgestemd concept voor elektrische mobiliteit te bevorderen en tegelijk het Europese energiesysteem ten goede te komen. Het initiatief zal de zogenaamde Vehicle-to-X-technologie testen, valideren en verbeteren, waarbij energie wordt uitgewisseld tussen voertuigen, gebouwen en het net. Terwijl het EU-parlement heeft gestemd voor een verbod op de verkoop van nieuwe auto's op fossiele brandstoffen tegen 2035, zal FLOW een solide basis bieden om de komende massale invoering van elektrisch vervoer te versnellen.
De TU Delft is een van de partners van het project en heeft de taak om slimme laadalgoritmen te ontwikkelen voor V1G en V2G, inclusief evaluatie van netcongestie voor de massale invoering van elektrische voertuigen. Het team wordt geleid door Pavol Bauer en Gautham Ram. Samen met hun team zullen zij multi-criteria beoordelingsinstrumenten ontwikkelen die de effectiviteit van slim opladen en V2G evalueren op basis van prestatie-indicatoren zoals emissies, netwerkeffecten, batterijdegradatie, gebruikersgemak en oplaadkosten.
Flow wordt gefinancierd in het kader van het kaderprogramma Horizon Europa, met een totale begroting van ongeveer 10 miljoen euro, en het project wordt geleid door het IREC in Spanje.
-
Promovenda Merel Schalkers (DIAM) won niet één of twee, maar drie prijzen op de International Conference on Innovations for Community Services (I4CS). Het ging om de Young Scientist Award, de Best Paper Award en de Best Presentation Award. De laatste twee prijzen werden toegekend voor haar presentatie en paper getiteld 'Learning Based Hardware-Centric Quantum Circuit Generation' - een verkenning van mogelijke nieuwe quantum computing-vormen.
In de paper en presentatie stelt ze een aanpak voor om quantumschakelingen te vinden die geschikt zijn om probabilistische en zoekoperaties op een fysiek NISQ-apparaat na te bootsen. Deze mogelijke oplossingen omvatten zowel een gradiënt-gebaseerde als een niet-gradiënt-gebaseerde machine-learning aanpak om de gecreëerde kwantumschakelingen te optimaliseren. De optimalisatieprocedure die haar team voorstelt, maakt gebruik van een kostenfunctie die onderscheid maakt tussen de vector die de waarschijnlijkheid van meting van elke basistoestand weergeeft na toepassing van onze geleerde schakeling en de gewenste waarschijnlijkheidsvector. Als zodanig leidt de kwantum circuit generatie (QCG) aanpak tot dunnere kwantum circuits die zich beter gedragen wanneer uitgevoerd op fysieke kwantum computers. Bovendien zorgt het ervoor dat de gecreëerde kwantumschakeling de beperkingen van de gekozen hardware in acht neemt.
-
Het HTSF-programme RECENTRE (of Risk-based lifEstyle Change: daily-lifE moNiToring and Recommendations) is goedgekeurd door de 4TU. De 4TU.Federatie, het samenwerkingsverband van de vier technische universiteiten in Nederland, wil technische expertise stimuleren en bundelen. Assistent-professor Tina Nane van de TU Delft neemt deel aan het RECENTRE-programma. Dit programma wil patiënten in staat stellen een leidende rol te spelen in hun levensstijl en gezondheid binnen hun eigen omgeving. Geïntegreerde slimme sensorsystemen en dynamische risicoprofielen worden ontworpen om de betrokkenheid van de patiënt te vergroten, waardoor gepersonaliseerde adaptieve aanbevelingen kunnen worden gedaan met een groot potentieel voor adoptie en verandering van levensstijl. Dit project zal resulteren in een tenure track positie in geïntegreerde data science met focus op gezondheid en 1 PhD-positie.
-
Op het IEEE European Test Symposium - Europa's belangrijkste forum op het gebied van het testen van elektronische schakelingen en systemen, betrouwbaarheid, beveiliging en validatie - ontving Moritz Fieback de Best Paper Award.
Op basis van silicoonmetingen identificeerde hij een nieuwe, unieke geheugenfout genaamd Intermittent Undefined State Fault (IUSF). Door deze fout slaan Resistive Random Access Memories (RRAMs) verkeerde data op. Traditionele testbenaderingen detecteren de IUSF niet, dat toont het onderzoek van Moritz Fieback en zijn collega’s aan. Ze laten zien dat een nieuwe manier van testen, Device-Aware-Test, in staat is de geheugenfout nauwkeurig te modelleren en op te sporen. Een verbetering van RRAMs die niet onopgemerkt is gebleven!
-
Het voorstel voor het project Focused Ultrasound Personalized Therapy for the Treatment of Depression (UPSIDE) is geselecteerd voor de EIC Pathfinder Challenge ‘Tools to measure and stimulate activity in brain tissue’. Dit multidisciplinaire consortium wordt geleid door Dr. Tiago Costa, verder zijn vanuit Microelectronics ook Dr. Dante Muratore en Prof. Dr. Ir. Wouter Serdijn betrokken bij het project. Andere partners komen uit België, Duitsland, Italië, Portugal, en de VS.
Met een budget van 4,2 miljoen euro gaat het consortium werken aan een technologische doorbraak binnen gepersonaliseerde behandelingen voor depressie. De beschikbare technologie heeft op dit moment nog een slechte ruimtelijke resolutie of een lage netwerkdekking, waardoor depressie bij minder dan 30% van de patiënten verdwijnt. Voor gepersonaliseerde behandelingen zijn betrouwbare biomarkers nodig, als diagnostische tool en om de efficiëntie van stimulatie vast te stellen. De herseninterface die UPSIDE gaat ontwikkelen, maakt op die manier nauwkeurige neuromodulatie en betrouwbare neurale opnames mogelijk.
-
The Dutch Brain Interfaces Initiative (DBI2) ontvangt een Zwaartekracht-subsidie van 21,9 miljoen euro. In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kent NWO deze subsidie toe aan wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om wereldleider te worden binnen hun onderzoeksgebied. Het DBI2 consortium wordt geleid door de Radboud Universiteit Nijmegen, en Wouter Serdijn is een van de leiders van de Delftse kant van het onderzoek.
Hij gaat samen met zijn team onderzoeken hoe elk deel van de hersenen, van neuron tot hersengebied, in wisselwerking staat met de rest van de hersenen en met de buitenwereld. Dit doen ze door principes, apparaten en methoden te ontwikkelen die rekening houden met deze interacties, zodat we ons begrip van hersenaandoeningen, maar ook van stemmingen, emoties en dwanghandelingen kunnen vergroten.
-
Het Nationaal Groeifonds investeert 20 innovatieve onderzoeksvoorstellen. Hiertoe behoort onder andere Oncode-PACT, een consortium waarbij ook hoogleraar Bio-informatica Marcel Reinders is aangesloten. Aan hun plan om het preklinische ontwikkelingsproces van kankermedicijnen te versnellen wordt 325 miljoen euro toegekend.
Het consortium gaat met deze financiering waardevolle kandidaat-kankermedicijnen ontwikkelen, evenals methodes om deze nieuwe medicijnen bij de patiënten te krijgen waarvoor ze het meest effectief zijn. Dit verbetert de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten en versterkt het toekomstige economische verdienvermogen van Nederland.
Binnen het consortium is een belangrijke rol weggelegd voor de bemiddelende kracht van Artificiële Intelligentie (AI). Door patiëntgegevens en weefsels van patiënten al vroeg in het ontwikkelproces in te zetten - met behulp van organoïd-technologie en kunstmatige intelligentie - kan veel eerder in het proces en met meer zekerheid worden beoordeeld of een mogelijk geneesmiddel al dan niet effectief en veilig is.
-
De NWO heeft twee Veni’s uitgereikt aan beloftevolle, jonge EWI-onderzoekers. Jochen Cremer zal zijn beurs gebruiken om te onderzoeken hoe beter AI kan helpen bij stroomstoringen, veroorzaakt door de verregaande digitalisering van ons energienet als gevolg van de energietransitie. Daarbij ligt een sleutelrol weggelegd voor het beter laten begrijpen van natuurkundige wetten door AI. Sijun Du gaat oplossingen onderzoeken om het ‘Internet of Things’, waarbij onze omgeving steeds verder gedigitaliseerd wordt, duurzamer te maken. Door chips energie te laten oogsten uit hun omgeving, kunnen de kleine computersystemen zelfvoorzienend worden.
-
Het voorstel 'Safe underground Hydrogen storage IN porous subsurface rEservoirs (SHINE)' is gehonoreerd door de Innovative Training Networks (ITN) van de Europese Commissie. De TU Delft ontvangt financiering voor twee promovendi, die zullen werken onder begeleiding van prof.dr.ir Kees Vuik en dr. Hadi Hajibeygi (als promotoren) en dr. Maartje Boon (als dagelijks begeleider).
Grootschalige opslag speelt een sleutelrol in de keten van waterstofenergievoorziening. Ondergrondse geologische reservoirs, zoals zoutcavernes en poreuze reservoirs, lenen zich daar goed voor. We begrijpen alleen nog onvoldoende hoe waterstof interacteert met de vloeistoffen en gesteenten van deze reservoirs. Voor dit ITN-project zullen daarom in totaal 10 promovendi verschillende aspecten van ondergrondse waterstofopslag bestuderen.
De promovendi die door het Delft Institute of Applied Mathematics (DIAM) zullen worden aangenomen, zullen simulatie- en wiskundige wetenschappen leveren die relevant zijn voor ondergrondse waterstofopslag binnen ons Europese netwerk. Dit is gebaseerd op de succesvolle cross-facultaire samenwerking tussen DIAM en Delft Advanced Reservoir Simulation (DARSim) groep van Civiele Techniek en Geowetenschappen (CEG).
-
Jeroen van Ammers heeft de eerste prijs ontvangen bij de 3 E - Royal SMIT BSc prijzen. Deze worden jaarlijks uitgereikt aan de beste Bachelor of Science-gediplomeerden binnen het gebied van Electrical Energy Engineering en Electricity Supply Engineering.
Samen met Hsukang Chen, een andere student Electrical Engineering van de TU Delft, werkte Jeroen van Ammers aan een batterijmanagementsysteem voor de Wireless Powerlizer. Met deze powerbank worden mobiele telefoons draadloos opgeladen en door middel van UV¬C licht gesteriliseerd. De combinatie van deze functies is nuttig, omdat het regelmatig desinfecteren van mobiele telefoons helpt de verspreiding van virussen te vertragen. Het batterijbeheersysteem voor de draadloze powerbank omvat een oplaadcircuit, een beschermingsmodule en een celbalansfunctie. Het besturingssysteem beschermt de batterij tegen een aantal storingsmodi en houdt de cellading constant om het systeem zo efficiënt mogelijk te houden.
Jeroen van Ammers ontvangt € 2.000 voor zijn deelname aan de jaarlijkse Stichting 3 E-competitie.
-
In het kader van de Nederlandse Wetenschapsagenda kent NWO een subsidie van 4.9 miljoen euro toe aan het ALIGN4energy consortium. Pedro Vergara Barrios (Intelligent Electrical Power Grids) zal binnen het consortium onder andere verantwoordelijk zijn voor de intelligentere informatievoorziening over verwarming, koeling en elektriciteit in toekomstbestendige energiesystemen.
In dit consortium werken wetenschappers, bedrijven, gemeenten en NGO’s samen aan een snelle, betaalbare transformatie naar aardgasvrije woningen. Ze ontwikkelen een online platform dat beleidsmakers en huishoudens helpt bij het maken van beslissingen op het gebied van energie-investeringen. Zo kunnen inwoners van een wijk dit platform bijvoorbeeld gebruiken voor de coördinatie van collectieve investeringen.
De subsidie die Vergara Barrios en zijn collega's van NWO ontvangen, maakt deel uit van de jaarlijkse financieringsronde voor Research along Routes by Consortia. Dit financiële instrument ondersteunt de Nederlandse Onderzoeksagenda, door interdisciplinair onderzoek en innovaties gericht op zowel maatschappelijke als wetenschappelijke doorbraken te stimuleren.
-
In de jaarlijkse financieringsronde voor Onderzoek op Routes door Consortia kent de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie van 5,0 miljoen euro toe aan OBSeRVeD. Tot de leden van dit consortium behoren de EEMCS-wetenschappers Frans Widdershoven (Bioelectronics) en Sten Vollebregt (Electronic Components, Technology and Materials). Zij ontwikkelen innovatieve sensoren en machine learning technieken voor een elektrische neus die ziektes bij pluimvee kan detecteren.
Om gezondheidsproblemen in een vroeger stadium op te sporen, herkent dit gevoelige systeem de aanwezigheid van specifieke infecties aan de vluchtige organische stoffen die het oppikt. Dit zou effectievere (preventieve) maatregelen, zoals het aanpassen van het voer, mogelijk maken en zo het gebruik van antibiotica en chemicaliën terugdringen. Een positieve ontwikkeling voor het welzijn van de kippen, de milieu-impact van de veehouderij, en onze volksgezondheid.
-
Om terug te kijken in de tijd, moet je ver, ver weg kijken in het heelal. Traditionele technieken om dat te doen zijn echter beperkt: ze creëren ofwel een plat 2D beeld, ofwel focussen ze teveel op enkele details. Geen van beide methodes geeft dus een volledig beeld van ons heelal. Maar dat staat op het punt te veranderen: Akira Endo heeft een ERC Consolidator-grant ontvangen voor zijn TIFUUN-project, dat 3D-kaarten zal maken van grote delen van het heelal, zowel ver weg in locatie als in tijd - meer dan 10 miljard jaar om precies te zijn! Betere beelden van deze verafgelegen plaatsen kunnen het menselijk inzicht in de geschiedenis van melkwegstelsels en de vorming en evolutie van het zogenaamde "kosmische web" radicaal veranderen.
-
In het kader van het Kennis en Innovatieconvenant kent de Nederlandse Onderzoeksraad financiering toe aan het consortium Flexible Energy Communities (FlexECs). De TU Delft financiert hiermee één PhD positie, onder begeleiding van Professor Pavol Bauer en Gautham Ram Chandra Mouli.
Het succes van Energy Communities (EC's) wordt beperkt door twee belangrijke factoren. Ten eerste, door het vermogen en de bereidheid van mensen, publieke en private organisaties om gezamenlijke activiteiten in de energiesector te ondernemen door een community te vormen. Het FlexECs consortium gaat onderzoeken of mobiele EC's, gebaseerd op elektrische voertuigen, deze beperkingen kunnen ondervangen. In het bijzonder bieden elektrische voertuigen mogelijkheden voor energietransport buiten het vaste net en verbreding van het scala aan communities dat EC's kan vormen.
FlexECs is een van de vier onderzoeksprojecten die financiering krijgen in het kader van 'Energietransitie als socio-technische uitdaging'. Gezamenlijk ontvangen zij meer dan 7 miljoen euro aan financiering. Maatschappelijke en private partners dragen ook ruim 1,3 miljoen euro bij aan cofinanciering.
-
Wat er ook gebeurt, er is altijd ruis. Van de menselijke invloed op de klimaatverandering, of het gedrag van talloze consumenten in de economie – er zijn in werkelijkheid altijd onverwachte factoren die ruis veroorzaken. Maar in de wiskunde modellen van de werkelijkheid ontbreekt ruis nog vaak. Met Mark Veraars wiskundige modellen hoeft dat niet meer het geval te zijn – daar kun je namelijk ruis mee verwerken in modellen, om ze zo realistischer te maken. Om zijn methodes nog verder te verbeteren, ontvangt hij nu een prestigieuze Vici-beurs, de grootste beurs van de Nederlandse NWO.
-
Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft 17 aanvragen in de Open Competitie ENW-M gehonoreerd. Twee van deze gelukkige wetenschappers werken bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica: Maksim Kitsak doet wiskundig onderzoek naar complementariteit, door te kijken hoe groot de kans is dat individuele onderdelen van een netwerk een verbinding aangaan. Frank Redig gaat onderzoek doen naar het onderlinge gedrag van deeltjes in een niet-Euclidische ruimte – bijvoorbeeld eiwitten over een celmembraan.