Ons energienet, van hoogspanning tot laagspanning, wordt door steeds complexer. Door economische en demografische groei zijn er steeds meer aansluitingen nodig, terwijl door de energie-transitie die aansluitingen steeds complexer worden: huizen vragen meer stroom, maar leveren soms ook stroom met bijvoorbeeld zonnepanelen. Het resultaat is een energienet dat op sommige plekken compleet verstopt dreigt te raken. Bijvoorbeeld de Buiksloterham-buurt in Amsterdam. Daar kan middelstroomnetwerk geen groei meer aan, terwijl de locale industrie wil uitbreiden woningen graag willen verduurzamen.
Professor Peter Palensky, Associate Professor Jose Rueda Torres, Assistant professor Pedro Vergara en promovendi Aleksandar Boričić en Aihui Fu gingen samen met het AMS Instituut de uitdaging aan om korte termijn oplossingen te ontwikkelen. Om ruimte te maken op het net, voor uitbreiding maar ook om storingen te voorkomen. Ze presenteerden hun onderzoeksresultaten in een publieke case study, want veel van hun bevindingen en aanbevelingen zijn net zo goed toepasbaar op de vele andere verstopte stroomnetten in Nederland.
A team van vrijwilligers
Het oplossen van de problemen op het middelstroomnetwerk van Buiksloterham is slechts één van de vele inspanningen die de wetenschappers van de faculteit EWI doen om de energie-transitie een werkelijkheid te maken. In dit geval werkte het team zelfs in hun vrije tijd. Benieuwd wat hun daartoe motiveerde? Lees dan de persoonlijke verslagen van Aihui Fu en Aleksandar Boričić.
De oplossingen die het team voorstelt zijn onder te verdelen in drie categorieën. Ten eerste is het mogelijk om ademruimte te creëren voor het net door hittepompen van appartementen afwisselend, en slechts voor korte periodes, uit te zetten. Door de korte duur zal de temperatuur in huizen weinig dalen, terwijl dit wel veel stroom bespaart en zo het net ontlast. Daarnaast biedt het team de mogelijkheid aan om op twee strategisch gekozen locaties energie-opslag te ontwikkelen. Dit kan op momenten van overspanning extra stroom leveren – nu bleken namelijk de meeste problemen te ontstaan bij twee overbelaste kabels. Als laatste zou het mogelijk zijn om deze twee laadpunten te ondersteunen met generatoren. Een pragmatische en bovendien erg oplossing voor de problemen op de korte termijn.