Alumni speaking
-
Veranderaar, strategisch adviseur, projectleider, (medeoprichter Jonge Groepsraad Rijkswaterstaat) bij Rijkswaterstaat
CDI heeft mij geleerd te verbinden tussen mensen en hun organisaties in een technische context vanuit gezamenlijke waarde en belang. Door in mijn studietijd al veelvuldig multidisciplinair samengewerkt te hebben, begeleid door de lessen en praktijken van de sociale en communicatiewetenschap, ben ik in staat een unieke positie binnen Rijkswaterstaat vorm te geven. Een positie waarin ik, van Directeur-Generaal tot individuele medewerkers en teams, de organisatie elke dag intern en extern een betere samenwerker kan maken. Een bijzonder ondergewaardeerde skill die ons uiteindelijk veel (belasting)geld en maatschappelijke onrust gaat besparen én die bewezen leidt tot betere resultaten in de breedste zin van het woord (bijvoorbeeld Ruimte voor de Rivier). -
Venture Lead Sustainable Plastics
Om de transitie van een lineaire naar een circulaire plastic economie te versnellen, is het ontzettend belangrijk om bruggen te bouwen tussen wetenschappers, technici, beleidsmakers, de verschillende bedrijven in de waardeketen en de consument.
In mijn rol als hoofd van alle activiteiten van Novozymes op dit gebied, ervaar ik dagelijks het belang van de brede skill set die ik kan inzetten als double degree alumnus Life Science & Technology en CDI.
Zo zit ik het ene moment in een meeting met onze Public Affairs, Media Relations, Corporate Communications en Sustainability teams om onze CEO te adviseren wat voor boodschap zij naar de UN General
Assembly moet brengen om biotechnologie voor duurzame plastics op de kaart te zetten en bespreek ik het volgende moment met onze ingenieurs en onderzoekers hoe we een klant die duurzame plastics maakt, kunnen helpen met een nieuwe technische oplossing. Ik ben ontzettend blij dat ik de kans heb gehad om me zowel technisch als op het gebied van communicatie op te leiden en denk niet dat ik zonder deze unieke skillset dezelfde baan had kunnen krijgen.
-
Group Sustainability Coordinator bij Damen Shipyards Group
Als ik nu weer zou moeten kiezen dan zou ik de track weer doen en ik raad het mensen ook aan omdat ik me als persoon breder ontwikkeld heb. Door de CDI-track heb ik enerzijds geleerd communicatiestrategieën en tools te ontwikkelen en in te zetten waar ik nu als professional ook nog veel aan heb. Aan de andere kant geloof ik dat de track alleen maar relevanter wordt in een wereld met klimaatverandering, razendsnelle technologische ontwikkelingen, crisissen en vele verschillende informatiebronnen. Je leert met een kritische blik naar deze ontwikkelingen en informatie te kijken, de relevantie en waarde in te schatten en de ontwikkelde skills effectief in te zetten om mensen mee te krijgen.
-
Technical writer at Google
My MSc in CDI was critical in teaching me how to communicate complex topics to specialized and non-specialized audiences. By following the program, I understood how to communicate in a corporate environment, interact with the different stakeholders' interest in a complex communication landscape, and deliver messages or take actions that can make people empathise with a specific point-of-view. Notably, the CDI program has helped me develop my writing skills to first become a science journalist, and then later a technical writer at Google. I'm forever grateful for all the people and the great lessons I learned in the year I decided to study for a second MSc at the TU Delft.
-
Duurzaamheidscoördinator bij Albert Heijn en zelfstandig illustrator
De reden dat ik een baan bij Albert Heijn heb gekregen, en de reden dat ik in mooie gesprekken raak binnen mijn professionele kring is omdat ik afgestudeerd ben op het inzetten van de juiste communicatietools om duurzame gedragsverandering te bevorderen. De combinatie van een technische achtergrond én wetenschapscommunicatie maakt dat mensen met mij willen samenwerken en ik beter werk aflever omdat ik niet alleen de inhoud begrijp maar ook de manier waarop we deze effectief kunnen communiceren. Doordat ik wetenschapscommunicatie vaardigheden heb, kan ik meer impact maken, iets wat in deze tijd bij uitstek nodig is. We moeten kloven verkleinen, niet vergroten, en wetenschap dichter bij de maatschappij brengen. Bij CDI leer je hoe dat moet.
-
Beleidsmedewerker Mijnbouwvergunningverlening voor aardwarmte bij de Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
In mijn werk in de vergunningverlening voor aardwarmte komen verschillende technische, geologische en communicatieve uitdagingen samen. Juist het feit dat ik als reservoir geoloog met een opleiding in wetenschapscommunicatie kan meepraten over de technische en geologische aspecten van een vergunningaanvraag, en deze ook kan vertalen voor bijvoorbeeld geïnteresseerde omwonenden op een informatiebijeenkomst over aardwarmte, leidt ertoe dat ik mensen en techniek dichter bij elkaar kan brengen. Als afgestudeerde ingenieur van de TU Delft, die in de maatschappij aan de slag gaat met een onderwerp dat in de schijnwerpers van de publieke opinie staat, gaat het niet enkel om de techniek op zich (hóé iets werkt), maar ook wat die techniek voor de maatschappij betekent (uit kunnen leggen waaróm iets is zoals het is, wat we met die techniek kunnen en wat het maatschappelijk nut ervan is). Naar mijn mening is CDI de brug tussen deze twee kanten van ingenieur-zijn.
Waar momenteel veel onderzoek naar gedaan wordt, veel wet- en regelgeving voor geschreven wordt en veel educatie moet plaatsvinden van belanghebbenden in de waardeketen - en ik zit hier middenin. Mijn achtergrond met CDI helpt me enorm met het navigeren van, en communiceren over, dit zeer complexe onderwerp met belanghebbenden. Door mijn technische achtergrond begrijp ik de content, maar door mijn CDI-achtergrond zie ik ook hoe ik met die content om moet gaan.
-
Continuous improvement manager bij FnSteel
Als CI-manager is het mijn dagelijkse werk om gedachtes en ideeën van fabrieksmedewerkers en management om te zetten in concrete verbeteringen. Technisch moet het natuurlijk kloppen, maar vaak is het nog veel belangrijker dat de juiste mensen gehoord en betrokken worden, dat we onderzoeken waar weerstand vandaan komt, en samen kijken of we zinnen als 'dit hebben we al eerder geprobeerd maar dat lukt toch niet' kunnen ontleden zodat het deze keer wel een succes wordt (of we grote problemen vroegtijdig ontdekken).
In dit alles is het samenbrengen van techniek en communicatie in de breedste zin van het woord essentieel, iets waar ik heel veel over geleerd heb bij CDI.
-
Conceptontwikkelaar gezonde gebiedsontwikkeling bij Urban Sync
Hiervoor: Brink
De afgelopen jaren ben ik bij diverse projecten binnen het vastgoed en gebiedsontwikkeling betrokken geweest, van adviseur voor een nieuw werkplekconcept tot vormgever van participatietrajecten binnen herontwikkelingen. Keer op keer is mij duidelijk geworden dat deze projecten vallen of staan met de juiste communicatie en het creëren van draagvlak. Als ingenieur werk je aan innovaties, en mensen zijn als gewoontedieren over het algemeen niet direct weg van deze innovaties. Collega's en opdrachtgevers hebben meermalen aangegeven hoe fijn het is dat mijn achtergrond mij in staat stelt om de inhoud te combineren met de juiste communicatiestrategie, om zo écht te werken aan een toekomst waar mensen prettig kunnen wonen, werken, leren, ontspannen. Communicatie is namelijk vaak toch nog een blinde vlek of wordt uitbesteed aan experts die zeker veel ervaring hebben in het vakgebied, maar niet altijd de link kunnen leggen met de inhoud. Dat maakt CDI-alumni wat mij betreft uniek.
-
Software developer
CDI (voor mij nog science communication) heeft ervoor gezorgd dat ik een completere software developer ben geworden en binnen korte tijd waarde toe kan voegen op verschillende plekken binnen het bedrijf. Op persoonlijk gebied ben ik er meerdere keren in geslaagd om als brug te functioneren binnen mijn development team en andere teams binnen het bedrijf. Binnen het bedrijf ben ik binnen een aantal maanden gevraagd om een onderdeel te zijn van het people and culture committee en het balanced scorecard team, dit kwam puur door de kennis die ik op heb gedaan tijdens mijn CDI master. Uiteindelijk heeft CDI ervoor gezorgd dat ik steviger in mijn schoenen sta binnen mijn functie als software developer en ook direct waarde toe kan voegen naast mijn directe functie.
-
Projectcoördinator stichting Netwerk Nieuw Rotterdam
Hiervoor: senior service designer bij social en service design bureau Muzus, ontwerper en facilitator innovatie workshops bij RDM Next (voorheen RDM Makerspace)
Communicatie, discipline overstijgen en samenwerking worden vaak benoemd als belangrijke zaken, tijdens de studie en in elk werkveld. Maar mijn ervaring blijkt dit in de praktijk een uitdaging: er wordt veel over gesproken, maar weinig mee gedaan. Wat we in de vakken benoemden in 2012-2016 zie ik dat het nu langzaam doorsijpelt in de praktijk (bv. complexiteit en burgerparticipatie). Ik gebruik de kennis en opdrachten niet letterlijk in mijn werk, maar herken vaak mijn vaardigheden en denkwijze vanuit de studie in mijn omgeving. Dat is denken op een brede schaal, ontwerpend op praktisch niveau en een basis in sociale en psychologische theorieën. Het zijn kapstokjes die mijn werk vormgeven en mij duidelijk anders maakt als professional.
-
Adviseur waterveiligheid en klimaatadaptatie bij Nelen & Schuurmans
In mijn werk heb ik dagelijks profijt van de skills en kennis die ik heb opgedaan in de CDI-master (voorheen Science Communication). Ik werk samen met allerlei organisaties rondom vraagstukken op het gebied van klimaatadaptatie. Daarin begeleid ik deze organisaties vanuit mijn technische achtergrond, maar het is essentieel om inzicht te hebben in de context en achtergrond waarin deze verschillende organisaties werken, om iedereen mee te kunnen nemen in het proces en tot een breed gedragen eindproduct te komen. Ik merk dat ik hierin uitblink in vergelijking met andere collega’s, wat voor een groot deel komt door de Science Communication Master. Daarnaast merk ik dat zeker in grote Europese projecten, waar ik ook veel in werk, je goed om moet kunnen gaan met abstractie en hier mee moet kunnen werken. Ook hier blink ik door de Science Communication-master uit ten opzichte van mijn collega’s, die vaak met een hele technische, nauwe blik naar deze projecten kijken.
-
Data analist voor het team Duurzame Mobiliteit bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Met mijn team monitor ik de stand van zaken van duurzame mobiliteit in Nederland (elektrische personenauto's, logistiek, zeevaart, elektrisch bouwmaterieel, etc.) voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ten behoeve van het klimaatakkoord. Juist in deze omgeving is het ongelooflijk belangrijk om de brug te kunnen slaan tussen de wetenschap en de politiek. Beleidsmakers sturen het beleid omtrent duurzame mobiliteit onder andere gebaseerd op wat wij ze presenteren. De studie Science Communication heeft mij enorm geholpen om te begrijpen hoe informatie op de politiek/beleidsmakers over kan komen, zodat ik nu niet simpelweg de data analyseer en rapporteer, maar het in de juiste sociaal-maatschappelijke context weet te plaatsen en ook écht waarde toevoeg voor het Ministerie van I&W.
-
Projectontwikkelaar bij Synchroon
In projectontwikkeling is niet alleen (steden)bouwkundige kennis van belang, maar met name stakeholdermanagement - het secuur en strategisch omgaan met alle verschillende belangen die bij gebiedsontwikkeling komen kijken. Tijdens al mijn sollicitaties werd de combinatie van stedenbouw samen met communicatie als zeer waardevol en bijzonder gezien, en dat heeft zich ook al talloze keren uitgewezen als van waarde. Door CDI heb ik mij namelijk kunnen specialiseren als bewonersparticipatie-expert, iemand die zowel planmatig de argumentatie begrijpt als de taal van bewoners kan spreken en kan luisteren. Daarmee had ik een groot streepje voor bij Synchroon en is nu ook iets waarmee zij graag naar buiten treden (i.v.m. groeiende focus op participatie). Daarnaast heb ik tijdens mijn master CDI - los van mijn specialisatie in burgerparticipatie - ook veel geleerd van samenwerken met multidisciplinaire projectgenoten en buiten de bouwkundebubbel kunnen treden.
-
Product manager / Product owner identity services / Service designer bij KPN / PiM ID
Als je de schakel bent tussen de maatschappelijke vraag rondom persoonlijke databescherming, innovatie in identity services en het ontwerpen van een technische methode is CDI-kennis goed bruikbaar. Weloverwogen ontwerpkeuzes zijn nodig vanuit stakeholdermanagement, publieke relevantie en complexe technologie die impact heeft op mens en de maatschappij. De kritische blik om dit te doen, en een communicatiekader meenemen, heb ik met name in de CDI-master ontwikkeld. Hierdoor is voor mij technologie en innovatie geen opzichzelfstaande methode en is code niet af bij het ontwerp, maar is het voor mij pas relevant als de potentiële maatschappelijke impact mee is genomen in het ontwerp en ook in de uitvoering.
-
Advisor Digital Lighthouse bij KPMG New Zealand
Het hebben van een CDI achtergrond komt enorm goed van pas in mijn rol, waarbij ik dagelijks bezig ben om data science oplossingen te creëren en te delen met de klanten. Een van de skills die ik geleerd heb bij CDI die me het meeste helpt, is het 'design thinking' waarbij je samen met de klant op zoek gaat naar wat hun probleem nou daadwerkelijk is in plaats van direct oplossingsgericht bezig te gaan met hun vraag. Daarbij komt de ervaring van het werken in trans disciplinaire teams en het uitleggen van technische oplossingen enorm goed van pas. Waar onze data engineers en data scientist veelal een wiskundige/technische achtergrond hebben, heeft de klant die bijna nooit. Dus het duidelijk kunnen uitleggen van de oplossing en waarom het een voordeel oplevert voor de klant, zodat deze overtuigd wordt, is enorm waardevol en had ik niet zo goed kunnen doen als zonder mijn CDI-diploma.