Update Sociale Veiligheid & Integriteit

Better TUgether. We care – update december 2024

Afgelopen maand

License-to-lead: training leidinggevenden
De laatste aanpassingen aan de module Leiderschap & Sociale Veiligheid zijn in volle gang. Deze module is onderdeel van de training Leidinggeven@TUDelft. Die is gericht ‘op de rol die leidinggevenden hebben in het creëren van een sociaal veilig werkklimaat’. Ook worden de algemene profielen voor leidinggevende rollen uitgewerkt. De bijbehorende competenties voor leidinggevenden zullen de basis vormen voor een interview handleiding. Hiermee is er tijdens het sollicitatieproces altijd aandacht voor kwaliteiten op gebied van leiderschap en sociale veiligheid en wordt daar nadrukkelijk op gestuurd.

Ontwikkeling feedbackcultuur
De afgelopen periode is door een werkgroep binnen HR onderzocht welke feedbackinitiatieven er op de TU Delft zijn. Daarna wordt er gewerkt aan een intern werkdocument. In dit document wordt onder andere ingezet op betere zichtbaarheid van bestaande initiatieven. Daarnaast wordt er een training in het geven en ontvangen van feedback ontwikkeld voor medewerkers en leidinggevenden, daarover binnenkort meer!  

Een consistent R&O-proces
Vanaf eind december 2024 komen er (nieuwe) middelen beschikbaar op het intranet die bijdragen aan een consistent Resultaat & Ontwikkelingsproces. Van een informatief filmpje voor medewerkers en leidinggevenden over het R&O-gesprek tot gesprekskaarten over sociale veiligheid en integriteit (in samenwerking met het Integrity Office). Daarnaast is het communicatieplan in concept klaar en wordt een R&O-rapportage over 2024 voorbereid.

Mindlab: de eerste reacties
De eerste reeks Mindlab-voorstellingen zijn geweest. De eerste reacties: herkenbaar, eye opening, confronterend. Nieuwsgierig naar meer? Bekijk de aftermovies: Mindlab | TU Delft 1 en Mindlab | TU Delft 2.
Vanuit de deelnemers komt het geluid dat ze meer bewust zijn geworden van de complexiteit van sociale veiligheid. De voorstelling bood herkenning van situaties en patronen binnen de organisatie heeft de deur geopend voor gesprekken over een moeilijk onderwerp. Tijdens de nagesprekken werd er gesproken over gevoelens van frustratie, moedeloosheid, maar ook hoop en verbondenheid. Enorm waardevol zeggen de deelnemers met behoefte aan vervolg. Bijvoorbeeld om een aantal keer per jaar georganiseerde gesprekken te voeren en hulp en tools krijgen om op kleine schaal het gesprek te voeren.

Reacties van deelnemers:

Paulien Herder (decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen)
"Ga er naartoe, want het helpt jou om woorden te geven aan situaties die je observeert of die je zelf meemaakt."

Robert van der Vlies projectmanager van de afdeling Onderhoud & Projecten:
“Als je met meerdere collega’s hetzelfde ziet, en dat onderling bespreekt, maakt dat de drempel om er wat aan te doen lager.”

Lees ook dit artikel van Delta: ‘De eerste reacties op Mindlab: ‘Heftig, indrukwekkend, mooi en zorgelijk’

 

Komende maand

Mindlab: Een nieuwe reeks voorstellingen vanaf januari 2025
De komende reeks Mindlab-voorstellingen staat gepland van 20 januari tot en met 7 februari. Nog niet gezien? Inschrijven is mogelijk via deze pagina. Vragen over de voorstelling, mail naar mindlab@tudelft.nl.

“De voorstelling bood een veilige ruimte om het gesprek aan te gaan over zaken waarvan normaal gesproken liever weggekeken wordt.”

 

Onder de loep

Werk mee aan nieuwe gedragscode TU Delft
Vanaf januari starten is iedereen van harte uitgenodigd om mee te schrijven aan een nieuwe gedragscode voor de TU Delft. We vinden het belangrijk dat de hele TU Delft-gemeenschap zich betrokken en gehoord voelt. Er komen verschillende begeleide bijeenkomsten die ruimte bieden om samen na te denken over belangrijke vragen, zoals: ‘Wat betekent sociale (on)veiligheid binnen onze universiteit?’ ‘Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag?’ en ‘Wanneer wordt de gedragscode eigenlijk overtreden?’
 
Deze gesprekken zijn belangrijk om tot een gedragscode te komen die aansluit bij onze collectie waarden en behoeften. Het doel is om voor de zomer een nieuwe gedragscode te presenteren, die richting geeft aan een sociaal veilige, integere en inclusieve omgeving voor iedereen.

 

Laat van je horen

Oproep: deel jouw input en draag bij aan de campagne rondom sociale veiligheid
Wat zou jij doen? In januari start een campagne om meer bewustzijn rond sociale veiligheid te creëren. De campagne draait om dilemma’s die we allemaal in ons dagelijkse werk tegen kunnen komen, waar het gaat om sociaal onveilig, of ongewenst gedrag. Denk aan: discriminatie, pesten, inclusiviteit of het bespreekbaar maken van lastige onderwerpen.

Wil jij dilemma’s aandragen voor deze campagne? Jouw input is van grote waarde. Inzendingen worden anoniem verwerkt en zijn straks mogelijk terug te zien op bijvoorbeeld flyers en abri’s. Mail naar ideas@tudelft.nl, ook wanneer je nog vragen hebt.