Aanmelden kan nu
Hier kun je je aanmelden voor één van de voorstellingen van het Mindlab.
Deze vinden plaats tussen 11 en 22 november, in de ochtend (10.00-13.00u) of middag (14.00-17.00u).
In januari-februari volgen nog meer voorstellingen, meer informatie hierover volgt later.
TU Delft wil een plek zijn waar iedereen kan werken in een sociaal veilige en inspirerende omgeving – onontbeerlijk immers voor onze kwaliteit van leven, binnen en buiten werk. Om daarbij te helpen, is de spraakmakende theatervoorstelling Mindlab van TheaterMakers Radio Kootwijk naar Delft gehaald.
Geen documentaire of educatieve voorstelling, maar een artistieke interpretatie van daadwerkelijk gebeurde situaties uit de universiteit. Ontstaan uit een samenwerking met prof. Dr. Ellen Giebels en prof. Dr. Naomi Ellemers, die beiden het thema sociale veiligheid en goed werkklimaat tot een topic in hun werk hebben gemaakt.
Een combinatie van prikkelend theater, met vijf topacteurs en een intrigerend plot. Het raakt het hart van wetenschap, het raakt onze onderbuik, wat ons blij, verdrietig, ongemakkelijk of boos maakt, wat we ten diepste belangrijk vinden. Met na afloop een verdiepend gesprek over wat je gezien en ervaren hebt. En de ervaring leert: zoveel deelnemers, zoveel perspectieven.
Mindlab is als het cement tussen alle initiatieven die we nu ontplooien en tussen ons, komend uit alle geledingen van de universiteit. Het biedt een collectieve ervaring, een gedeelde ruimte voor eenieders perspectief, een gemeenschappelijke taal.
Daarbij hebben we jou heel hard nodig! Want een prettig werkklimaat kunnen we alleen met elkaar creëren, geen stem uitgezonderd. Kortom: wees welkom bij Mindlab en praat alsjeblieft mee.
8 april jl. werd Mindlab voor bestuurders en managers gespeeld. Nu nodigen we alle medewerkers van TU Delft de voorstelling mee te maken! In november en januari-februari wordt een reeks ochtend- en middagvoorstellingen gespeeld in Lijm & Cultuur, naast de campus.
Programma
Om Mindlab met impact in te zetten, wordt de theatervoorstelling omlijst met een dagvoorzitter die Mindlab aankondigt en de medewerkers van de TU Delft voorbereidt op de nagesprekken. De nagesprekken worden begeleid door vijf (vooraf getrainde) collega’s van de TU Delft plus een externe gespreksbegeleider.
In de tijd ziet het er als volgt uit:
10:00 / 14:00 Inloop met koffie en thee
10:30 / 14:30 Inleiding door dagvoorzitter en theatervoorstelling Mindlab
12:00 / 16:00 Nagesprek met hapje en drankje
13:00 / 17:00 Einde
Trailer en meer informatie:
Nieuwsgierig geworden? Bekijk alvast de trailer van Mindlab en kijk voor meer informatie op de FAQ.
Deze voorstelling van TheaterMakers Radio Kootwijk speelde eerder al bij o.a. UTwente, Universiteit Utrecht, TU/e, Universiteit Leiden en Erasmus Univeristeit en werd daar als heel waardevol ervaren. Benieuwd naar wat je collega’s erover zeggen? Zie bijvoorbeeld:
https://www.utwente.nl/en/mindlab/experiences_more/
https://www.uu.nl/en/organisation/mindlab-a-theatre-performance-that-touches-at-the-heart-of-science-and-academia
Voor overige zaken kun je mailen naar mindlab@tudelft.nl.
FAQ
-
Wat is Mindlab?
Mindlab is de combinatie van een spraakmakende theatervoorstelling en een verdiepend nagesprek in kleine groepen o.b.v. gespreksbegeleiders (het Mindlab Café). De voorstelling wordt gespeeld door gezelschap TheaterMakers Radio Kootwijk en is specifiek gericht op de academische context. Mindlab doet een beroep op wat ons in onze onderbuik raakt, in wat ons blij, verdrietig, ongemakkelijk of boos maakt, in wat we ten diepste belangrijk vinden. Mindlab dompelt ons met z’n allen onder in theater en legt de soms extreme, vaak subtiele aspecten van sociale (on)veiligheid en de impact van ons gedrag op anderen bloot, en maakt dit op een veilige manier bespreekbaar. Het is geen documentaire over TU Delft en ook geen educatieve voorstelling, maar een sciencefiction thriller die vooral het gesprek nadien wil losmaken en verdiepen. Met vijf topacteurs en een intrigerend verhaal. En na afloop een gesprek over wat je gezien en ervaren hebt, waar we juist jou heel hard bij nodig hebben. Want een prettig werkklimaat kunnen we alleen met elkaar creëren, geen stem uitgezonderd.
-
Hoe is Mindlab ontstaan?
Het project is ontstaan uit een samenwerking van TheaterMakers Radio Kootwijk met prof. Dr. Ellen Giebels (UTwente) en prof. Dr. Naomi Ellemers (Universiteit Utrecht), die beiden het thema sociale veiligheid en goed werkklimaat tot een topic in hun werk hebben gemaakt. Samen met Theo Toonen (UTwente) en Madelijn Strick (UU) namen zij het initiatief om TheaterMakers Radio Kootwijk deze voorstelling Mindlab te laten ontwikkelen. Het is een artistieke interpretatie van daadwerkelijk gebeurde situaties uit de universiteit, gebaseerd op uitgebreid literatuuronderzoek en interviews met medewerkers van verschillende universiteiten.
-
Waar gaat de theatervoorstelling over?
Mindlab is een theatervoorstelling die het hart van de wetenschap raakt. Over waarheidsvinding, waarden en waarachtigheid binnen het instituut ‘de universiteit’. Een sciencefictionthriller die ons allen kan overkomen als we onze eigen waarheid en impact van handelen in volledige transparantie durven te beleven. Als cognitieve dissonantiereductie onze mind heeft verlaten…Veni, Vidi, Vici? Een uitdagende theatervoorstelling voor eenieder die met hart en ziel een groot deel van zijn leven deelt binnen de universiteit. Voor diegene die ooit wil zeggen: "het was alle moeite werkelijk waard".
"Je bent niet wie je denkt dat je bent. Je bent wat je doet."
-
Wat is de doelstelling van theatervoorstelling Mindlab en het nagesprek?
De theatervoorstelling Mindlab is ‘een voorstelling die het hart raakt van de wetenschap en het gesprek los wil maken over wie we zijn, waar we (voor) staan en waar we naartoe willen’, aldus initiatiefnemers Ellen Giebels en Theo Toonen van de Universiteit Twente, en Naomi Ellemers en Madelijn Strick van de Universiteit Utrecht. Mindlab beoogt dat er gesprekken loskomen over wat nodig is om een sociaal veilig, integer en inspirerend klimaat binnen de universiteit te creëren en in stand te houden. Een klimaat waarin diverse medewerkers tot hun recht komen en erkenning en waardering krijgen; een klimaat waar integriteit boven alles gaat. Mindlab inspireert en daagt uit om - met elkaar - na te denken en in gesprek te gaan over wat belangrijk is in het dagelijks werk, je carrière en je leven – binnen en buiten de universiteit. Mindlab is drempelverlagend, pakkend en uniek.
-
Voor wie is de voorstelling bedoeld?
Mindlab is bedoeld voor alle medewerkers van universiteiten.