Climate Action Programme


Het Climate Action Programme is in 2021 gelanceerd en functioneert als gemeenschap voor klimaatactie op de campus van de TU Delft en daarbuiten. We coördineren verschillende evenementen, activiteiten en functies en en vormen zo een centraal platform voor klimaatgerelateerd onderzoek, onderwijs en innovatie aan de TU Delft. Door deze inspanningen helpen we het doel van onze universiteit om impact te creëren voor een duurzame samenleving te verwezenlijken.

Onze vier overkoepelende thema’s: klimaatwetenschap, tegengaan van klimaatverandering, aanpassing aan klimaatverandering en klimaat governance, zijn samengesteld uit Flagships. Binnen de Flagships werken onderzoekers uit verschillende disciplines samen, en per Flagship zijn toegewijde onderzoekers aangesteld. We bevorderen samenwerking binnen Flagships, tussen de Flagships, met andere klimaatgerelateerde onderzoekers en met externe belanghebbenden en partners om de maatschappelijke impact veilig te stellen.

We actively collaborate with other TU Delft initiatives including:

There is always a reason not to act. Let’s do something about this. Time is running out

― Prof Herman Russchenberg

Climate Action Nieuws

04 februari 2022

TU Delft wil met nieuwe serie MOOCs de energietransitie helpen versnellen

TU Delft wil met nieuwe serie MOOCs de energietransitie helpen versnellen

Op 8 februari 2022 lanceert TU Delft een serie van vier nieuwe massive open online courses over “Intelligent and Integrated Energy Systems”.

02 februari 2022

Campus TU Delft in 2030 CO2-neutraal

Campus TU Delft in 2030 CO2-neutraal

In 2030 wil TU Delft volledig duurzaam opereren. Alle activiteiten op en vanaf de campus zijn dan CO2-neutraal, circulair, klimaatadaptief en dragen bij aan de kwaliteit van leven voor haar gebruikers en voor de natuur. Samen met alle medewerkers, studenten en partners van de universiteit maakt duurzaamheidscoördinator Andy van den Dobbelsteen zich sterk om deze ambitie te realiseren. Op een nieuwe website kan iedereen de vorderingen volgen.

14 januari 2022

Verjaardag TU Delft in teken energietransitie

Verjaardag TU Delft in teken energietransitie

Op vrijdag 14 januari vierde TU Delft haar 180ste Dies Natalis, ofwel verjaardag. De universiteit heeft ‘speeding up the energy transition’ gekozen als thema voor de lustrumactiviteiten die na de officiële Dies Natalis-ceremonie van vrijdag nog 180 dagen zullen duren.

11 januari 2022

The Earthshot Prize

The Earthshot Prize

The search for the winners of The Earthshot Prize 2022 has begun and TU Delft is proud to be an official Nominator. Launched in 2020 and with the first incredible winners announced in October 2021, The Earthshot Prize is one of the most prestigious global environment prize in history, aiming to find new solutions to the world’s biggest environmental problems.

10 januari 2022

TU Delft bouwt lokaal, CO2-vrij energiesysteem voor gebouwde omgeving

TU Delft bouwt lokaal, CO2-vrij energiesysteem voor gebouwde omgeving

De energietransitie wordt het meest tastbaar in woonwijken, waar de uitdagingen groot zijn. Op The Green Village – het fieldlab voor duurzame innovatie op TU Delft Campus – start vrijdag 14 januari een uniek project dat de energietransitie in de gebouwde omgeving moet gaan versnellen: het 24/7 Energy Lab.


Climate Action Nieuws

04 februari 2020

Geen pleister maar een zandinfuus

Geen pleister maar een zandinfuus

In het weekend pakt Matthieu de Schipper graag zijn surfplank, doordeweeks onderzoekt hij nauwkeurig hoe golven het zand van onze kusten verplaatsen. “Door zeespiegelstijging komen overal ter wereld kusten in het nauw. Ik wil wereldwijd de kracht van de natuur inzetten om hier oplossingen voor te vinden.” Bij de Zandmotor in Nederland leidt hij studenten op om het veldwerk te doen dat hiervoor nodig is. In weer en wind.

01 februari 2020

Wat je van wadden leren kan

Wat je van wadden leren kan

Intergetijdengebieden zijn van groot belang voor de bescherming van onze kust en als tussenstop voor trekvogels. Maar steeds meer van deze zand- en modderplaten dreigen voorgoed onderwater te verdwijnen. Cynthia Maan onderzocht hoe we dankzij samenwerking met de natuur en met hulp van het systeemdenken ervoor kunnen zorgen dat ze behouden blijven.

30 januari 2020

Dijken veiliger maken met een basgitaar

Dijken veiliger maken met een basgitaar

Een basgitaar bespelen bovenop een dijk. Het is niet direct iets wat je verwacht van een TU Delft wetenschapper. Toch is dat precies wat post-doc Juan Aguilar-López gebruikte bij zijn experiment over het monitoren van dijken met glasvezelkabels. Een technologie die in de toekomst veel kan betekenen voor de veiligheid van de Hollandse dijken.

25 januari 2020

Rivieren zonder plastic

Rivieren zonder plastic

Elke dag stroomt er via rivieren meer en meer plastic de oceaan in. Niemand weet waar het precies vandaan komt. En hoe haal je het eruit? Wim Uijttewaal, hoogleraar Experimental Hydraulics, en Peter Rem, hoogleraar Resources & Recycling, hebben een missie. “Wij willen zorgen dat plastic uit rivieren halen straks ‘big business’ wordt. En dat iedereen op een soort plasticradar kan zien waar welke plastics zitten, en hoe ze daar gekomen zijn.”

22 januari 2020

Het dak op voor klimaatadaptatie

Het dak op voor klimaatadaptatie

De TU Delft is een stukje groen rijker: het dak van een collegezaal van de faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen is omgetoverd tot een polderdak. Het vangt regenwater op, maar kan dat ook tijdelijk bergen en op een geschikt moment pas afvoeren. Voor onderzoeker Olivier Hoes (Watermanagement) is het vooral een onderzoekslab om met studenten te bekijken hoe dit slimme groenblauwe dak hoosbuien en hittestress het hoofd kan bieden.