Climate Action Programme


Het Climate Action Programme is in 2021 gelanceerd en functioneert als gemeenschap voor klimaatactie op de campus van de TU Delft en daarbuiten. We coördineren verschillende evenementen, activiteiten en functies en en vormen zo een centraal platform voor klimaatgerelateerd onderzoek, onderwijs en innovatie aan de TU Delft. Door deze inspanningen helpen we het doel van onze universiteit om impact te creëren voor een duurzame samenleving te verwezenlijken.

Onze vier overkoepelende thema’s: klimaatwetenschap, tegengaan van klimaatverandering, aanpassing aan klimaatverandering en klimaat governance, zijn samengesteld uit Flagships. Binnen de Flagships werken onderzoekers uit verschillende disciplines samen, en per Flagship zijn toegewijde onderzoekers aangesteld. We bevorderen samenwerking binnen Flagships, tussen de Flagships, met andere klimaatgerelateerde onderzoekers en met externe belanghebbenden en partners om de maatschappelijke impact veilig te stellen.

We actively collaborate with other TU Delft initiatives including:

There is always a reason not to act. Let’s do something about this. Time is running out

― Prof Herman Russchenberg

Climate Action Nieuws

31 juli 2023

Expeditie naar de Noorse geul om koolstofopslag te onderzoeken

Expeditie naar de Noorse geul om koolstofopslag te onderzoeken

Om de rol van de Noordzee in het mondiale klimaatsysteem te onderzoeken, ging het NIOZ-onderzoeksschip de Pelagia op expeditie naar de Noorse geul. Op 15 juni meerde het schip weer aan in de haven op Texel, met aan boord Anna Enge, promovendus Waterbouwkunde aan de TU Delft.

17 juli 2023

TU Delft lanceert online cursus Sustainable Building with Timber

TU Delft lanceert online cursus Sustainable Building with Timber

“De wijze van bouwen en materialiseren moet veranderen,” aldus Arjan van Timmeren, hoogleraar Environmental Technology & Design aan de TU Delft. Meer dan 35% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig uit de gebouwde omgeving, waarvan een derde specifiek gerelateerd is aan de productie van bouwmaterialen zoals beton, metaal en kunststoffen. Naast klimaatverandering zijn er nog andere uitdagingen waar de bouwsector mee te maken heeft, zoals schaarste van grondstoffen, gezondheidskwesties en de noodzaak om voldoende woningen te bouwen.

07 juli 2023

Extra-weerbare gewassen door integratie van plantenbiologie, simulatiemodellen en AI

Extra-weerbare gewassen door integratie van plantenbiologie, simulatiemodellen en AI

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft bekend gemaakt dat zij 15 miljoen euro bijdraagt aan PlantXR, een onderzoeksprogramma van CropXR naar ‘slimme veredeling’ voor extra-weerbare gewassen (eXtra Resilient, XR). Het totaalbudget van CropXR komt hiermee op ruim € 90 miljoen voor de komende 10 jaar. Het NWO-besluit is het startsein voor het nieuwe Nederlandse instituut CropXR, dat plantenbiologie, simulatiemodellen en kunstmatige intelligentie gaat integreren in ‘slimme veredelingsmethoden’ om gewassen beter bestand te maken tegen klimaatverandering, en daarbij ook minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen. TU Delft werkt in dit initiatief samen met Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en Research, de Universiteit van Amsterdam en tientallen bedrijven uit de Nederlandse plantenveredelingssector, biotechnologie en verwerkende industrie samen aan fundamenteel-wetenschappelijk onderzoek, datacollectie en datadeling, onderwijs en het bevorderen van brede toepassing van de uitkomsten.

04 juli 2023

Remco Hartkamp and David Vermaas receive Vidi grants

Remco Hartkamp and David Vermaas receive Vidi grants

The Dutch Research Council (NWO) has awarded two e-Refinery researchers a Vidi grant of up to €800,000. This will allow the laureates to develop an innovative line of research and further expand their own research group over the next five years.

29 juni 2023

David Vermaas ontvangt Vidi-beurs

David Vermaas ontvangt Vidi-beurs

David Vermaas onderzoekt membranen die bestaan uit nano-dunne laagjes, die energie-efficiënt werken en zuivere brandstoffen kunnen leveren om zo de energie transitie te versnellen. David is een van de acht Delftse wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) waaraan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vidi-financiering van maximaal 800.000 euro heeft toegekent.


Climate Action Nieuws

04 oktober 2018

Vliegtuigen gebruiken als weerstation

Vliegtuigen gebruiken als weerstation

Vliegtuigen kunnen fungeren als sensornetwerk dat informatie verschaft waarmee betere weermodellen en voorspellingen kunnen worden gemaakt, aldus onderzoekers van de TU Delft in PLOS One.

26 september 2018

Twee voorstellen TU Delft in de race voor aardobservatie-missie ESA

Twee voorstellen TU Delft in de race voor aardobservatie-missie ESA

De TU Delft levert twee van de drie ideeën die nog in de race zijn voor de tiende Earth Explorer missie van ESA, die is gepland voor 2027-2028. De Earth Explorer missies richten zich op aardobservatie, een van de belangrijke doelen van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

25 september 2018

Ruisdael Observatorium van start

Ruisdael Observatorium van start

Het Ruisdael Observatorium - naar de 17e-eeuwse schilder Jacob van Ruisdael - gaat een landelijk dekkend meetnetwerk combineren met fijnmazige simulaties en de benodigde rekenkracht om gedetailleerd de verandering van het lokale weer, luchtkwaliteit en klimaat in beeld te kunnen brengen. Op 27 september gaat het observatorium officieel van start met een bijeenkomst op het terrein van het KNMI-meetstation bij Cabauw (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research, CESAR). In april kreeg deze nieuwe toponderzoeksfaciliteit een certificaat van NWO’s Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur.

04 juli 2018

Toename van extreme zeewaterstanden langs de kust wereldwijd verwacht

Toename van extreme zeewaterstanden langs de kust wereldwijd verwacht

Klimaatverandering zal leiden tot een toename in extreme zeewaterstanden, en daarmee tot hogere overstromingsrisico’s voor kustgebieden. Een internationaal team bestaande uit onderzoekers uit Italie, Griekenland, Engeland en Nederland (TU Delft / Deltares) publiceerden hier onlangs over in Nature Communications.

21 juni 2018

Bodem onder West-Antarctica stijgt veel sneller dan verwacht

Bodem onder West-Antarctica stijgt veel sneller dan verwacht

Onderzoekers hebben ontdekt dat het bodemgesteente onder de West-Antarctische ijskap een stuk sneller stijgt dan verwacht, wat zou betekenen dat de aarde heel anders is opgebouwd dan voorheen werd aangenomen. Deze ontdekking heeft belangrijke gevolgen voor ons inzicht in de effecten van klimaatverandering in Antarctica. Een team van onderzoekers afkomstig van tien universiteiten, waaronder de TU Delft, publiceert zijn bevindingen op 22 juni in Science.