Twee voorstellen TU Delft in de race voor aardobservatie-missie ESA
De TU Delft levert twee van de drie ideeën die nog in de race zijn voor de tiende Earth Explorer missie van ESA, die is gepland voor 2027-2028. De Earth Explorer missies richten zich op aardobservatie, een van de belangrijke doelen van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.
De voorstellen gaan onder andere over het meten van bewegingen van het oceaanoppervlak, gletsjers en het aardoppervlak, en het beter voorspellen hoeveel neerslag er gaat vallen bij hevige stormen. De komende tijd worden haalbaarheidsstudies gedaan, waarna uiteindelijk één idee wordt gekozen om te worden uitgevoerd in de ruimte.
Concepten
Er werden 21 voorstellen op het gebied van aardobservatie ingediend voor de tiende Earth Explorer missie van ESA. De ruimtevaartorganisatie pikte er drie uit die doorgaan naar de volgende fase, waarvan twee uit het Satellite Radar Lab van de TU Delft. ‘De drie ideeën zijn alle technologisch innovatief en hebben grote potentie. We kijken er naar uit om te volgen hoe deze concepten zich in de volgende fase ontwikkelen’, zegt Josef Aschbacher, Director of Earth Observation Programmes bij ESA.
Impuls
Het gaat volgens de TU Delft in beide gevallen om nieuwe concepten die onze aardobservatie-capaciteiten fundamenteel zullen veranderen. De keuze voor deze missies betekent dat de concepten in het komende jaar samen met de industrie ontwikkeld kunnen worden, waarna één van de drie daadwerkelijk gebouwd kan worden. Voor de komende jaren betekent dit een flinke impuls voor het Satellite Radar Lab van de TU Delft.
STEREOID
De eerste missie, STEREOID, is een voorstel geleid door dr. Paco Lopez-Dekker, en heeft tot doel kleine bewegingen van het oceaanoppervlak, gletsjers, en het aardoppervlak te meten. Hierdoor verbetert het inzicht in fijnschalige oceanische processen, in de dynamiek van gletsjers en hun bijdrage aan zeespiegelstijging, en de 3D modellering van deformaties door aardbevingen, vulkanen en aardverschuivingen. Bij STEREOID vliegen twee passieve radar satellieten in een variabele formatie samen met een van de reeds bestaande Sentinel-1 satellieten.
G-CLASS
Bij de tweede missie, G-CLASS, is prof. Ramon Hanssen betrokken, en wordt vanuit een hoge geo-synchrone radarsatelliet een groot gebied in Europa en Afrika continu gemonitord. Hierdoor kunnen meteorologen beter voorspellen hoeveel neerslag er gaat vallen bij hevige stormen, waardoor de ontwikkeling van overstromingen beter wordt voorspeld. De missie maakt gebruik van een techniek die Hanssen in 1999 voorstelde. Ook kunnen aardverschuivingen real-time worden voorspeld.
Het gaat in beide gevallen om niet-eerder gerealiseerde concepten die onze aardobservatie capaciteiten fundamenteel zullen veranderen. Ook prof. Susan Steele-Dunne van het Satellite Radar Lab ziet nieuwe kansen voor het monitoren van bodemvocht en hydrologische processen.
Het derde gehonoreerde project heet Daedalus en betreft instrumenten voor metingen in het nog grotendeels niet bemeten gebied tussen de bovenste atmosfeerlagen en de ruimte.
Meer informatie
Contact Paco Lopez-Dekker
Contact Ramon Hanssen
Contact Roy Meijer, adviseur wetenschapscommunicatie TU Delft, 015-2781751
Zie ook het persbericht van ESA hierover Three Earth Explorer Ideas Selected
Afbeelding ESA: New views of dynamic Earth