Climate Action Programme


Het Climate Action Programme is in 2021 gelanceerd en functioneert als gemeenschap voor klimaatactie op de campus van de TU Delft en daarbuiten. We coördineren verschillende evenementen, activiteiten en functies en en vormen zo een centraal platform voor klimaatgerelateerd onderzoek, onderwijs en innovatie aan de TU Delft. Door deze inspanningen helpen we het doel van onze universiteit om impact te creëren voor een duurzame samenleving te verwezenlijken.

Onze vier overkoepelende thema’s: klimaatwetenschap, tegengaan van klimaatverandering, aanpassing aan klimaatverandering en klimaat governance, zijn samengesteld uit Flagships. Binnen de Flagships werken onderzoekers uit verschillende disciplines samen, en per Flagship zijn toegewijde onderzoekers aangesteld. We bevorderen samenwerking binnen Flagships, tussen de Flagships, met andere klimaatgerelateerde onderzoekers en met externe belanghebbenden en partners om de maatschappelijke impact veilig te stellen.

We actively collaborate with other TU Delft initiatives including:

There is always a reason not to act. Let’s do something about this. Time is running out

― Prof Herman Russchenberg

Climate Action Nieuws

01 november 2021

Smeltwater uit de Oostenrijkse Alpen

Smeltwater uit de Oostenrijkse Alpen

Groots, meeslepend en een urgent maatschappelijk probleem. In haar zoektocht naar een geschikt afstudeeronderwerp legde masterstudent Watermanagement Sarah Hanus de lat hoog. De perfecte uitdaging vond zij in de Oostenrijkse Alpen, waar door klimaatverandering de waterafvoer van rivieren verandert. Met het model dat Hanus zelf ontwikkelde kan ze tot ver in de toekomst voorspellen hoe water uit de bergen zal stromen. Het leverde haar de titel Best Graduate van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen op.

28 oktober 2021

TU Delft doet mee aan Nationale Klimaatweek

TU Delft doet mee aan Nationale Klimaatweek

Van 28 oktober tot 5 november is het Nationale Klimaatweek met als slogan ‘iedereen doet wat’. De TU Delft doet, als klimaatuniversiteit, volop mee, want aandacht voor het klimaat is urgenter dan ooit.

21 september 2021

TU Delft opent Climate Action Hub op campus Den Haag

TU Delft opent Climate Action Hub op campus Den Haag

Op vrijdag 24 september opent TU Delft haar Climate Action Hub in het Wijnhavengebouw op de Campus Den Haag. De Climate Action Hub wordt een fysieke ontmoetingsplaats waar bestuurders en beleidsmakers, kennisinstellingen, burgers en bedrijven samen kunnen werken aan concrete oplossingen voor klimaatuitdagingen.

20 september 2021

Klimaattechnologie die je nooit nodig wilt hebben

Klimaattechnologie die je nooit nodig wilt hebben

Kunnen we wolken aanpassen om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Wolkenexpert Herman Russchenberg onderzoekt dit idee om in te grijpen in ons klimaat en hoopt dat het altijd theorie blijft.

17 september 2021

Technische universiteiten jagen transitieversnelling aan in Techrede

Technische universiteiten jagen transitieversnelling aan in Techrede

Climate Action Nieuws

19 december 2022

Rose Sharifian is speeding up!

Rose Sharifian is speeding up!

PhD defensed her thesis: "Electrochemical oceanic carbon capture using bipolar membrane electrodialysis" and begins her start-up company op CO2 removal

19 december 2022

Emergent behaviour in the energy transition

Emergent behaviour in the energy transition

A research agenda including a concrete action plan for the following research challenges: behavioural theory and modelling of the energy transition, 2) anticipating emergent behaviour to scale up the energy transition, 3) developing transition narratives, and 4) embracing key/change agents and emergent leadership. The action items vary between quick wins and fundamental research ideas that may, together, help us to better shape the energy transition.

14 december 2022

NWO kent subsidie toe aan onderzoek naar bescherming tegen overstromingen

NWO kent subsidie toe aan onderzoek naar bescherming tegen overstromingen

Een groot deel van Nederland kan overstromen. In de zomer van 2021 liep Limburg nog onder water en de zeespiegelstijging en weersextremen maken de urgentie alleen maar groter om te werken aan nieuwe technische en natuurlijke oplossingen. Het programma Future Flood Risk Management Technologies (Future FRM Tech), onder leiding van Bas Jonkman van de TU Delft, ontvangt een NWO Perspectiefsubsidie om aan overstromingsbestendig en klimaatadaptieve kusten en rivieren te werken.

01 december 2022

Meeste stikstofdepositie uit de luchtvaart komt van grote hoogte

Meeste stikstofdepositie uit de luchtvaart komt van grote hoogte

Vliegtuigen stoten tijdens zowel de LTO-vluchtfase (taxiën, opstijgen, landen) als tijdens het vliegen op grote hoogte stikstofoxiden en andere emissies uit. Deze emissies komen terug op het aardoppervlak waar ze in de vorm van stikstof neerslaan op land en wateroppervlaktes. TU Delft onderzoekers hebben met behulp van een atmosferisch model berekend dat de luchtvaart in 2019 verantwoordelijk was voor net iets minder dan 1,2% van de totale wereldwijde stikstofneerslag uit alle bronnen.

30 november 2022

Delfts onderzoek in Rijksmuseum

Delfts onderzoek in Rijksmuseum

Een slim alternatief voor de zandzak én een experiment met klei dat ons meer moet leren over het verstevigen van onze dijken. Het zijn twee voorbeelden van Delfts onderzoek dat momenteel als kunst aan de muren van het Rijksmuseum hangt.