Laatste nieuws

316 resultaten

08 april 2021

Buigen tot het breekt

Buigen tot het breekt

Hoe ver kan je glas buigen, zodat het sterker wordt maar niet breekt? Tim van Driel, master student Civil Engineering, werd tijdens zijn bachelor al enthousiast van gave bouwprojecten met glas. Voor zijn afstudeeronderzoek besloot hij de grenzen van glazen façades op te zoeken, door grote glazen panelen in het lab te buigen zonder ze te verhitten. Maar hoe ver kan je gaan totdat zo’n glazen paneel in duizenden stukjes uiteen spat?

08 april 2021

Zandkastelen bouwen voor je afstuderen

Zandkastelen bouwen voor je afstuderen

Jasper Scheijmans, master student Civil Engineering, wilde eigenlijk bij een grote baggeraar afstuderen, maar Covid-19 gooide roet in het eten. Samen met zijn docenten bedacht hij een heel nieuw idee: containers inzetten voor duinonderzoek.

12 maart 2021

Interpore Award voor Hadi Hajibeygi

Interpore Award voor Hadi Hajibeygi

Hadi Hajibeygi (GSE) heeft dit jaar de InterPore Award for Porous Media Research gekregen voor zijn uitmuntende onderzoek op het gebied van poreuze media. De InterPore Award wordt slechts aan één persoon per jaar uitgereikt die heeft aangetoond aanzienlijke vooruitgang te hebben geboekt op theoretisch, experimenteel en/of modelleringsgebied bij het begrijpen van problemen waarbij natuurlijke of industriële poreuze media zijn betrokken.

12 maart 2021

Zoetwatertekorten door droogte voorkomen

Zoetwatertekorten door droogte voorkomen

Onderzoeker Edo Abraham gaat zich onder leiding van Wageningen University & Research richten op het hergebruik van afvalwater en brak grondwater om zo meer zoet water in reserve te hebben tijdens droge periodes in Nederland. In het onderzoeksprogramma AquaConnect staan technologische oplossingen centraal waarmee Nederland en ook andere deltagebieden zelfvoorzienend in zoetwatervoorziening kunnen worden.

08 maart 2021

Veilig uit eten door online tool

Veilig uit eten door online tool

Wetenschappers van Wageningen University & Research, de TU Delft en het Erasmus MC hebben een online tool ontwikkeld om vast te stellen hoe binnenruimtes coronaproof ingericht en gebruikt kunnen worden. Met de SamenSlimOpen-tool kunnen restauranthouders de risico’s op verspreiding van het coronavirus in hun restaurant beperken. De onderzoekers nodigen restauranthouders uit om mee te doen aan een online pilot.

26 februari 2021

ESA proceeds with TU Delft mission proposal

ESA proceeds with TU Delft mission proposal

After several years of in-depth studies involving several candidates, ESA has decided to take TU Delft’s mission idea Harmony to the final decisive phase for the Earth Explorer 10 satellite mission. Harmony will address key scientific questions related to ocean, ice and land dynamics. If the final phase is completed successfully, Harmony is expected to be launched into orbit around 2030. Dr. Paco López-Dekker from the Geoscience and Remote Sensing Department, was the lead proposer of Harmony and serves as principal investigator.

15 februari 2021

Nieuw onderzoek werpt licht op toekomstige routes voor steden op het gebied van duurzaamheid en klimaatactie

Nieuw onderzoek werpt licht op toekomstige routes voor steden op het gebied van duurzaamheid en klimaatactie

Wat zegt een woord? "Smart", "eco" of "future" steden? Wereldwijd zijn er de laatste jaren tal van stadsinitiatieven ontstaan om aan te geven dat ze zich willen inzetten voor duurzame ontwikkeling en wereldwijde maatregelen tegen klimaatverandering. Maar wat is het verschil tussen deze en andere stadslabels? Zijn sommigen belangrijker dan anderen? En hoe zullen ze zich in de komende 50 jaar ontwikkelen?