Archief
05 oktober 2023
Hoe we opkomen voor Equity, Diversity and Inclusion in onze community
Robert Gorny, bijnaam Bob, is architectuurtheoreticus, docent en onderzoeker. In zijn werk heeft hij zich altijd beziggehouden met feministische filosofie en queer theory. Daarom was zijn benoeming tot Diversity Officer (nu EDI-officer genoemd) afgelopen februari een logische volgende stap. Cecile Calis solliciteerde oorspronkelijk naar dezelfde functie, maar haar pleidooi voor een community-gerichte aanpak overtuigde de decaan om de nieuwe functie van Community Officer te creëren. Samen zetten ze zich binnen de faculteit Bouwkunde in voor Equity, Diversity, Inclusion (EDI) en het verbinden van onze Community.
04 oktober 2023
In gesprek met Ai Weiwei – een terugblik
Ai Weiwei is een conceptueel kunstenaar, politiek activist en filosoof uit China. Hij was in Nederland voor de opening van de tentoonstelling 'Ai Weiwei. In Search of Humanity' in de Kunsthal. Voor docent Job Schroën van de master studio Extreme was dit een uitgelezen kans om Ai Weiwei uit te nodigen op onze faculteit.
27 september 2023
AI inzetten voor bouwkunde en bouwkunst
Promovendi Nail Ibrahimli en Shenglan Du doen allebei onderzoek naar de manier waarop architectuur met AI kan worden verbeterd. Nail bouwt AI-modellen die fotogrammetrie combineren met kunstwerkanalyse om gestileerde 3D-objecten te maken. Shenglan raakte gefascineerd door het verwerken van puntenwolken van bomen en het reconstrueren van hun vormen uit ruwe gegevens. Voor haar PhD breidt ze dit uit naar stedelijke objecten in het algemeen.
26 september 2023
BK-Archiprix selectie 2024 bekend
Tijdens de feestelijke slotceremonie van BK-Archiprix zijn de deelnemers voor de Nationale Archiprix, de jaarlijkse prijsvraag voor aanstormend ontwerptalent, bekendgemaakt. De jury selecteerde de negen projecten voor deelname aan deze toonaangevende Archiprix.
20 september 2023
Achter de schermen bij de vervaardiging van de Apple glassculptuur Mirage
De Mirage is een buitensculptuur gemaakt van meer dan 450 glazen cilindrische zuilen uit 70 verschillende soorten woestijnzand. De realisatie ervan was geen gemakkelijke taak en honderden mensen wereldwijd hebben er aan bijgedragen. De afgelopen 2 jaar heeft de TU Delft Glasgroep achter de schermen gewerkt aan de R&D van een prachtige maar uitdagende gegoten glassculptuur.
20 september 2023
De Delftse Bomenatlas: meer dan slechts kaarten
Wist je dat veel steden ook bossen zijn? Je kunt het zelf zien als je Google Maps op satellietbeeld zet. Vanuit de lucht zie je dat de gemiddelde boombedekking in steden vaak meer dan 40% is, ruim boven de ondergrens van de classificatie 'bos'. Bepaalde delen van Delft bereiken zelfs 65%, wat meer is dan de meeste natuurlijke bossen in Europa. Maar wat voor soort bos is Delft? Of, beter gezegd, welke soorten vinden we in Delft?
20 september 2023
Marina Tabassum benoemd als hoogleraar Architectural Design for Climate Adaptation
Marina Tabassum woont en werkt in Bangladesh. Voor haar is ‘Architectural Design for Climate Adaptation’ niet zozeer een keuze als wel een noodzaak. Daarbij hanteert ze een eigen stijl, gebaseerd op kennis over de lokale klimaatomstandigheden, materialen, geschiedenis, cultuur en gemeenschap. Marina Tabassum is per 15 september 2023 benoemd als hoogleraar bij de faculteit Bouwkunde.
28 augustus 2023
Kom Kijken: een tentoonstelling over Antoni van Leeuwenhoek ontworpen door vijf studenten
Vandaag opent de tentoonstelling 'Kom Kijken' in de Oude Kerk in Delft. De tentoonstelling viert zowel het leven en werk van Antoni van Leeuwenhoek als het onderzoek binnen de microbiologie. Ze is het resultaat van ruim een jaar werk van kunstenaars, ontwerpers en een bouwteam. Essentieel voor het project waren de ontwerpen en marketing door studenten van de TU Delft Faculteit Bouwkunde.
10 augustus 2023
Ontwikkeling koopwoningmarkt past binnen normaal seizoenspatroon
Het tweede kwartaal van 2023 laat een gunstigere koopprijsontwikkeling zien, evenals een hoger aantal afgesloten hypotheken en verkochte woningen. Dit past binnen het gebruikelijke seizoenspatroon van de koopwoningmarkt. Dit kan daarom nog niet gezien worden als de definitieve ommekeer van de huidige neerwaartse correctie op de koopwoningmarkt. Er zijn wel aanwijzingen dat een vrije val van transacties en prijzen niet te verwachten is in de komende maanden.
17 juli 2023
TU Delft lanceert online cursus Sustainable Building with Timber
“De wijze van bouwen en materialiseren moet veranderen,” aldus Arjan van Timmeren, hoogleraar Environmental Technology & Design aan de TU Delft. Meer dan 35% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig uit de gebouwde omgeving, waarvan een derde specifiek gerelateerd is aan de productie van bouwmaterialen zoals beton, metaal en kunststoffen. Naast klimaatverandering zijn er nog andere uitdagingen waar de bouwsector mee te maken heeft, zoals schaarste van grondstoffen, gezondheidskwesties en de noodzaak om voldoende woningen te bouwen.
14 juli 2023
Intreerede Zef Hemel: ‘Mooi land, een Odyssee.’
In zijn Delftse onderzoek naar de revitalisering van stad en land, in het bijzonder Groningen en Friesland, neemt hoogleraar Zef Hemel het noordelijke landschap met zijn rijke bewoningsgeschiedenis als uitgangspunt. In de komende klimaatverandering moeten wij ons voorbereiden op zeespiegelstijging, verzilting, overstromingen, hitte en intense droogte.
28 juni 2023
Hoogleraren Urban Design slaan brug tussen universiteit en praktijk
De Faculteit Bouwkunde heeft twee nieuwe deeltijdhoogleraren bij de sectie Urban Design aangesteld: Anne Loes Nillesen en Tess Broekmans. Met hun praktijkervaring brengen ze waardevolle inzichten naar de academische wereld én andersom. “De TU Delft speelt een cruciale rol bij het aanpakken van grote maatschappelijke vraagstukken. Daar hebben we goede ontwerpers voor nodig.”
21 juni 2023
Afscheidsrede hoogleraar Thijs Asselbergs ‘Over de nieuwe architect’
Ter gelegenheid van het afscheid van Thijs Asselbergs als hoogleraar Architectural Engineering (AE&T) organiseert de faculteit Bouwkunde van de TU Delft op dinsdag 4 juli het symposium 'Dag van de nieuwe architect' in de Oostserre. Om 16:00 uur spreekt Thijs zijn afscheidsrede ‘Over de nieuwe architect' uit. “Ik zie dit afscheid niet als een einde, maar als een nieuw begin”.
20 juni 2023
Klimaatverandering als spel - Comenius Grant voor Laura Cipriani
Met haar voorstel ‘Klimaatverandering als spel. (Mede)ontwerpen met kinderen aan het landschap van de toekomst’ heeft Laura Cipriani de prestigieuze Comenius Grant 2023 gewonnen. Met deze beurs kan zij haar visie op onderwijsinnovatie in de praktijk brengen.
19 juni 2023
Overlijdensbericht hoogleraar Tillmann Klein
Afgelopen zaterdag ontving de faculteit Bouwkunde het verdrietige bericht dat onze gewaardeerde en zeer betrokken collega Prof. Dr.-Ing. Tillmann Klein na een lange strijd tegen kanker op 17 juni 2023 in Rotterdam is overleden. Ons diepste medeleven gaat uit naar Tillmanns vrouw Usch, zoon Jakob, familie, vrienden, zijn collega's en studenten. We wensen hen allen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
15 juni 2023
Blinde vlekken vinden in de historiografie van architectuur en stedenbouw
Licht werpen op onderbelichte aspecten van de architectuur en stedenbouw in de twintigste eeuw. Dat is wat Janina Gosseye, hoogleraar Building Ideologies per maart 2023, voor ogen heeft. Hiervoor acht ze middelen zoals beeldverhalen en mondelinge bronnen heel geschikt. “Hoe beïnvloeden politieke, sociale en economische ontwikkelingen onze gebouwde omgeving? Wat betekent dit voor bewoners, opdrachtgevers, architecten, aannemers?”
15 juni 2023
Faculteit Bouwkunde TU Delft, PME Pensioenfonds en Achmea Real Estate starten Biobased Design Team
Tijdens de vastgoedbeurs Provada hebben Dick van Gameren, decaan van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, Eric Uijen van PME Pensioenfonds en Mascha Hendrickx van Achmea Real Estate op 14 juni een samenwerkingsovereenkomst getekend. Mede door de steun van PME Pensioenfonds en Achmea Real Estate kan een team van wetenschappers, inclusief een beoogd hoogleraar, bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft van start met het vergroten van kennis en kunde over het ontwerpen van gebouwen met hout en andere biobased materialen.
22 mei 2023
Het landschap als vertrekpunt voor duurzame verstedelijking
Duurzame verstedelijking, klimaatadaptatie en biodiversiteit vragen om een ontwerpaanpak die het landschap als uitgangspunt nemen. Dat is in het kort waar de nieuwe hoogleraar Steffen Nijhuis zich op richt binnen de leeropdracht Landscape-based Urbanism. “Het landschap biedt structuur, ecologische samenhang en variatie, maar is ook flexibel en multifunctioneel.” In een interview licht Steffen zijn onderzoek en ambitie verder toe.
15 mei 2023
BK alumna ontvangt runner up prijs bij Marina van Damme prijsuitreiking
Donderdag 11 mei vond de uitreiking van de Marina van Dammebeurs 2023 plaats, georganiseerd door Universiteitsfonds Delft. Drie Delftse alumna maakten kans op de felbegeerde beurs van €9.000. Bouwkunde alumna Ludovica Cassina won niet maar ging zeker niet met lege handen naar huis. Haar presentatie werd zo gewaardeerd dat ze een dubbele runner-up prijs in ontvangst mocht nemen ter waarde van €5.000, waarvan één ter beschikking gesteld door alumnus ir. Allerd Stikker vanuit het Fortuna Fonds en de ander door het Universiteitsfonds.
09 mei 2023
Tentoonstelling BK Africa: A Laboratory of the Future? te zien in Venetië
Met de tentoonstelling BK Africa: A laboratory of the future? van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft als voortrekker, brengt de tentoonstelling in Venetië een selectie van recente projecten, onderzoek en andere initiatieven samen die ingaan op de snelle transformatie van het Afrikaanse continent. Het werk is ontwikkeld door studenten, docenten en partners in Afrika van de faculteit Bouwkunde.
08 mei 2023
TU Delft zet in op batterij van de toekomst
Een belangrijke uitdaging in de energietransitie is het efficiënt en flexibel opslaan én transporteren van hernieuwbare energie. Batterijen spelen daarin een belangrijke rol. Maar toch is er nog veel onderzoek en innovatie nodig. Om dat te stimuleren, lanceert TU Delft – donderdag 11 mei 2023 – e4BatteryDelft: een gloednieuw platform dat kijkt naar het elektrochemisch opslaan van hernieuwbare energie – met respect voor de wereld om ons heen, op een manier dat het betaalbaar is en ook nog eens volledig Europees.
08 mei 2023
Project ‘Cowborgs in de polder’: van ontworpen zuivellandschappen tot stikstofcrisis
Geautomatiseerde technologieën hebben de groei van de Nederlandse zuivelindustrie gestimuleerd. Tegenwoordig wordt deze sector bekritiseerd vanwege het negatieve effect op de natuur met name in de context van de stikstofcrisis. Om de milieuproblemen veroorzaakt door de landbouw beter aan te pakken, is het belangrijk om te begrijpen hoe de toepassing van automatisering en andere digitale technologie in deze sector, de omgeving waar voedsel wordt geproduceerd beïnvloedt.
04 mei 2023
Druk op de Nederlandse koopwoningmarkt neemt verder af
In het eerste kwartaal van 2023 zet de daling van de koopprijzen van woningen verder door. Ook blijkt het aantal verkochte woningen in de bestaande woningvoorraad op een lager niveau uit te komen dan we in voorgaande jaren gewend zijn geweest. Toch is er zeker geen sprake van een vrije val op de koopwoningmarkt. De markt raakt wel meer ontspannen, waardoor de consument iets meer keuze krijgt en steeds vaker weer onder de vraagprijs durft te bieden. De geringe nieuwbouwproductie van koopwoningen en de aanhoudende bevolkingsgroei zorgen wel voor een toenemende vraagdruk, waardoor prijsstijgingen op de middellange termijn aannemelijk is.
13 april 2023
Onderzoek bij faculteit Bouwkunde zeer goed beoordeeld
Eind november 2022 bezocht een commissie van vooraanstaande experts de Faculteit Bouwkunde om zich een oordeel te vormen over ons onderzoek (2016-2021). De bevindingen van de commissie tijdens deze onderzoeksvisitatie zijn heel positief.
12 april 2023
Toekomst van een omstreden linie
Ons verleden heeft soms omstreden kanten, als het bijvoorbeeld gaat om erfgoed verbonden met de Tweede Wereldoorlog of de slavernij. Bij het beschermen van dit omstreden erfgoed, moet er een goed plan zijn om de verschillende visies en gevoeligheden rond dit erfgoed te waarderen. Erfgoedexperts willen dit natuurlijk bewaren. Maar hoe denkt het publiek dat naast dit erfgoed woont daarover?
07 april 2023
Open technologie laureaat voor ‘‘UPCAST GLASS: Upcycling van glasafval door gieten’
Het recyclen van glas reduceert het gebruik van primaire grondstoffen en energiegebruik tijdens productie. Alleen verpakkingsglas wordt nu gerecycled. Bijna al het andere glas wordt gedowncycled of gestort. De huidige glasproductieprocessen kunnen niet omgaan met de vervuiling en de chemische variaties in de reguliere afvalglasstromen.
07 april 2023
"De wooncrisis lossen we niet op door bouwen 1 miljoen woningen"
De wooncrisis staat tegenwoordig hoog op de politieke agenda. Dat was in 2019 nog wel anders. Bij TU Delft waren de contouren van het probleem destijds wél al in beeld. Marja Elsinga (hoogleraar Housing Institutions & Governance) kreeg de vraag om het project 1M Homes te leiden. Centraal stond de vraag: is het noodzakelijk om één miljoen woningen bij te bouwen of kan het anders?
07 april 2023
Groeifondsgelden voor Toekomstbestendige leefomgeving
Met het Nationaal Groeifonds investeert de Nederlandse regering miljarden in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. Onlangs is voor het programma Toekomstbestendige Leefomgeving, waar industriële nieuwbouw- en renovatieoplossingen worden (door)ontwikkeld het definitieve budget toegekend.
28 maart 2023
“Duurzame toepassingen lossen niet vanzélf alle problemen op.”
Welke woorden zijn nodig om uitdrukking te geven aan wat je ervaart als je de IPCC-rapporten en de kranten leest? Om een echt duurzame toekomst te beschrijven? Silke Jonk (student industrial ecology TU Delft) en Elise Chalcraft (oud-student sociology and urban studies, EUR) maakten een woordenboek met tien nieuwe begrippen. Eén daarvan wordt voorgelegd aan Arjan van Timmeren hoogleraar Environmental Technology & Design en wetenschappelijk directeur van Resilient Delta Initiative.
28 maart 2023
Vier ontwerpen voor aardbevingsbestendige onderkomens voor Turkije en Syrië
Modulaire woningen die snel aangepast kunnen worden aan een gezinssituatie, puin slim hergebruiken als bouwmateriaal voor tijdelijke woningen, noodopvang in tentenkampen zo opzetten dat toch gemeenschappen samen kunnen zijn. Met zulke woonoplossingen en ontwerpen kwamen 50 studenten van de TU Delft na een onderwijsweek over aardbevingsbestendig bouwen en architectuur na humanitaire rampen.
28 maart 2023
Dick van Gameren herbenoemd als decaan van de faculteit Bouwkunde
Het College van Bestuur heeft Prof. ir. Dick van Gameren herbenoemd als decaan van de faculteit Bouwkunde. Hij trad in april 2019 aan als decaan en begint op 1 april aanstaande aan een tweede termijn van vier jaar.
16 maart 2023
Bouwkunde wetenschappers bij UN Water Conference
Naar aanleiding van Wereld Waterdag is er een grote conferentie van de United Nations over water in de week van 20-24 maart. Deze UN Water Conference gaat over het versnellen van veranderingen om de water- en sanitaire crisis op te lossen. Wetenschappers en stakeholders vanuit de hele wereld komen samen tijdens de UN Water Conference om hun kennis te delen. Vanuit de TU Delft en onze faculteit zijn er ook meerdere bijdragen.
16 maart 2023
100 jaar Mythe Maison d’Artiste - De toekomst is aan de ingenieurs
In 1923 werd Maison d’Artiste ontworpen door Cor van Eesteren en Theo van Doesburg in Parijs. Een wereldberoemd ontwerp, maar nooit gebouwd. Onder leiding van prof. Mick Eekhout hebben studenten destijds in 2002 een prototype gebouwd dat binnenkort op het voorplein van de faculteit wordt geplaatst. Eekhout heeft onlangs een innovatieve methode ontwikkeld waarmee het maison op 1:1 schaal zou kunnen worden gerealiseerd.
14 maart 2023
Campus NL 2023-2027: onderzoek voor en door universiteiten
Universiteiten in Nederland lopen met het managen van hun campus aan tegen een aantal gemeenschappelijke uitdagingen. Denk aan grote aantallen instromende studenten, dilemma’s rond hybride werken en studeren, de krappe (studenten)woningmarkt, verduurzaming en een gezond werkklimaat. Onderzoeksproject Campus NL gaat komende vier jaar deze uitdagingen samenbrengen om het campusmanagement binnen elk van de 14 Nederlandse universiteiten (nog) effectiever en efficiënter te kunnen organiseren.
13 maart 2023
Studenten ontwerpen shelters voor getroffen Syrië en Turkije
Na de aardbeving in Turkije / Syrie bivakkeerden duizenden getroffen inwoners van Turkije en Syrië in de ijzige buitenlucht zonder eerste levensbehoefte. Zoals vaker in een rampgebied zijn er onvoldoende geschikte opvang- of noodlocaties om al die getroffenen van een ramp op te vangen. Bij de faculteit Bouwkunde heeft een team van studenten en deskundigen het initiatief genomen om hun expertise in te zetten om een modulaire shelters te ontwerpen.
08 maart 2023
De positieve veranderingen die vrouwelijke architecten teweegbrengen
Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, met als thema "Choice Challenge", organiseert het consulaat-generaal van Nederland in Guangzhou een salonuitwisseling voor vrouwelijke architecten. Het doel is een interactief platform op te bouwen tussen Chinese en buitenlandse vrouwelijke architecten en de 'groeiverhalen' en waardevolle ervaringen van vrouwelijke architecten te delen. Caroline Newton is uitgenodigd om deel te nemen.
08 maart 2023
Carola Hein onderscheiden met de Open Education Ambassador Award
Op 7 maart, ter gelegenheid van de Open Education Week 2023, ontvingen acht docenten van de TU Delft de award als erkenning voor hun inzet om kennis en leermiddelen openlijk te delen met de wereld. Van onze faculteit ontving hoogleraar Carola Hein de Award.
07 maart 2023
Marie Skłodowska Curie Postdoctoral Fellowship opportunities
Excellent postdocs and recent PhD graduates who would like to apply for the Marie Sklodowska Curie Postdoctoral Fellowships 2023 (MSCA-PF-2023) are invited to express their interest. Selected candidates will receive support from our university to write a successful proposal for this call.
01 maart 2023
TU Delft wint 2022 edX Prize voor innovatief online onderwijs over duurzame stedelijke ontwikkeling
26 februari 2023
Uniek schaalmodel in de maak: Toren van Vladmir Tatlin
Niemand weet precies hoe de Toren van Vladimir Tatlin in elkaar heeft gezeten. Er zijn maar een paar tekeningen, schetsen en foto’s van de toren. En een beperkt aantal nog bestaande eerder gemaakte schaalmodellen; maar zijn die kloppend? Momenteel zijn Bas Vahl (Maquettetechniek) en Peter Koorstra (Vormstudie) in de maquettehal bezig met het reconstrueren en opbouwen van een nieuw schaalmodel van deze bijzondere toren.