Nieuws
07 april 2021
Alle 10 miljoen gebouwen in Nederland ontsloten in 3D
Tochtgaten in een kantorenwijk, geluidshinder door industrie, horizon-vervuilende windmolens bij woonhuizen, verkeerde lichtinval in een school. Niet altijd vooraf voorzien, maar wel hinderlijk of ronduit storend nadat een bouwwerk is gerealiseerd. Deze effecten op de leefomgeving kunnen nu op voorhand eenvoudig virtueel worden gesimuleerd doordat er van alle 10 miljoen gebouwen in Nederland 3D data beschikbaar is in een 3D versie van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen: de 3D BAG.
30 maart 2021
Boekpublicatie over stedelijke sociaal-economische segregatie
Overal ter wereld neemt in de steden de sociaal-economische segregatie toe en wonen rijk en arm steeds meer in verschillende delen van stedelijke gebieden. In een nieuw boek verklaren onderzoekers Maarten van Ham en zijn collega’s het verband tussen toenemende ongelijkheid en segregatie.
25 maart 2021
Jaap Bakema Study Centre: van experiment naar solide samenwerking
Het Jaap Bakema Study Centre is in 2013 opgericht als onderzoekssamenwerking tussen onze faculteit en Het Nieuwe Instituut en heeft zich ontwikkeld van een experiment tot een solide meerjarige alliantie tussen een culturele organisatie en een kennisinstelling. Het programma heeft zich verbreed en verdiept met het internationale promotieonderzoek Architecture and Democracy, het NWO project The Critical Visitor en met toonaangevende jaarlijkse conferenties zoals vorig jaar Repositioning Architecture in the Digital.
22 maart 2021
Marie Skłodowska Curie Postdoctoral Fellowship opportunities
The Faculty of Architecture and the Built Environment at Delft University of Technology will accept ‘Expressions of Interest’ to host Postdoctoral Fellows.
19 maart 2021
Nieuwe hoogleraar Buiding Services Innovation wil het onzichtbare hoog op de agenda zetten
Wanneer je tot soms wel 1000 euro per vierkante meter uitgeeft aan een gebouwinstallatie, dan is een gedegen plan vooraf geen overbodige luxe. Toch hebben installatieplannen vaak geen hoge prioriteit in een project. Dat het gros van de installaties uiteindelijk onzichtbaar boven het plafond of in de wanden verwerkt wordt, helpt daar niet bij. ‘Toch zijn ze na ingebruikname van een gebouw jarenlang van vitaal belang. Letterlijk zelfs. Het zijn juist de installaties die bepalen wat de overall energieprestaties van het gebouw worden’, aldus Atze Boerstra. Het tij lijkt sinds afgelopen jaar te keren voor gebouwinstallaties: ‘In de wereld van de ‘building services’ gebeurt op dit moment ontzettend veel.’
11 maart 2021
Nieuwe hoogleraar Delta Urbanism: “Rol van ontwerp verdient meer aandacht bij waterveiligheid in delta’s”
Al vele decennia staat Nederland in de wereld bekend als een van de topkennislanden als het gaat om waterveiligheid en ruimtelijke ordening. “Onze aanpak van het verbinden en het in samenhang bekijken van beide thema’s werd overal geprezen. Toch lijkt het dat we in Nederland de afgelopen jaren deze verbinding zijn kwijtgeraakt; de traditie van sturing in ruimtelijke ordening op centraal niveau is losgelaten,” vertelt Chris Zevenbergen die sinds februari is aangesteld als (deeltijd) hoogleraar Delta Urbanism aan de Faculteit Bouwkunde.
11 maart 2021
Apply now for the 2021 Berlage Dutch Scholarship!
Each year the Berlage awards a scholarship to an outstanding Dutch graduate from one of the universities or academies in the Netherlands. The scholarship is established to support Dutch students who demonstrate academic excellence and wish to join the Berlage's international, one-and-a-half-year English-language Post-Master of Science-degree program in architecture and urban design.
24 februari 2021
Renoveren met respect
Meer dan 30% van de Nederlandse woningvoorraad is gebouwd tussen 1965 en 1985. Deze woningen moeten in de komende jaren gerenoveerd worden om te voldoen aan eisen en wensen op het gebied van energiegebruik, esthetiek, wooncomfort en leefbaarheid. Hoe kunnen we deze grote, diverse en complexe woningvoorraad een duurzame toekomst geven, en daarbij de huidige waarden van de woningen en leefomgeving respecteren?
23 februari 2021
Inclusie en diversiteit bij BK
Roberto Rocco is benoemd tot Diversity and Inclusion Officer voor Bouwkunde met als doel de decaan te adviseren, het faculteitsbeleid te helpen vormgeven en acties voor te stellen met betrekking tot inclusie en diversiteit. “Als buitenstaander heb ik zelf in mijn tijd aan de TU Delft zeer persoonlijk te maken gehad met kwesties rondom inclusie en diversiteit, en niet altijd op een positieve manier. Dit heeft me de handvatten, de nieuwsgierigheid en de ideeën gegeven om diversiteit en inclusie als zeer positieve kwaliteiten en kansen te zien in plaats van als ‘problemen’”, zegt Roberto.
12 februari 2021
Koopwoningmarkt trekt ondanks coronacrisis ook in vierde kwartaal flink aan
De centrale en lokale overheden hebben het enorme pakket aan ondersteunings-maatregelen in het kader van de coronacrisis tot eind 2020 in stand gehouden. Daardoor zijn nog steeds relatief weinig woonconsumenten in economische zin echt geraakt door de coronacrisis. In combinatie met een vooruitzicht op het vaccineren van de bevolking, is het vertrouwen in de koopwoningmarkt in het derde en vierde kwartaal van 2020 weer volledig hersteld. Woonconsumenten durven, tegen forse prijzen, ook in 2020 een (andere) woning te kopen.