NWO-subsidie voor sensorband die patiënten met bipolaire stoornis monitort
IO-hoogleraar Kaspar Jansen en zijn team hebben een NWO-subsidie gekregen voor het ontwerp van een sensorband die dagelijks gedragen kan worden en continu de samenstelling van zweet analyseert. Hiermee kunnen ze patiënten met een bipolaire stoornis en lithium als medicijn gebruiken beter monitoren. Het apparaat kan ook andere eigenschappen zoals glucose controleren, of uitdroging detecteren.
Mensen met een bipolaire stoornis moeten regelmatig medicatie met lithium innemen, en dat moet maandelijks gecontroleerd worden. Patiënten gaan naar een ziekenhuis en laten een bloedmonster nemen. Dit wordt dan geanalyseerd en na een paar dagen krijgen ze het resultaat. Deze procedure is duur, vermoeiend en gevoelig voor fouten.
Continue monitoring is veiliger en meer kosteneffectief. En dit is waar wearables een verschil kunnen maken: deze veelbelovende hulpmiddelen kunnen helpen om continue monitoring toegankelijker en praktischer te maken. Ze kunnen in nauw contact met het menselijk lichaam worden gedragen en zijn in staat om vitale signalen zoals hartslag en huidtemperatuur te meten, evenals de concentratie van medicijnen, metabolieten en elektrolyten in iemands bloed of zweet.
Zweetanalyse
Professor Kaspar Jansen (TU Delft | Faculteit IO) heeft samen met professor P.J. French (TU Delft | Faculteit EWI) en dr. Max de Leeuw (LUMC) een NWO-subsidie toegekend gekregen voor het project 'SmartWeave: A smart textile sensor system for unobtrusive monitoring of sweat metabolites'.
Het project heeft als doel een sensorband te ontwikkelen die dagelijks gedragen kan worden en continu de samenstelling van zweet analyseert. Hiermee kunnen ze patiënten met een bipolaire stoornis helpen die lithium als medicijn gebruiken. Het apparaat kan ook andere metabolieten zoals glucose monitoren of uitdroging detecteren.
Kaspar Jansen zegt: “We willen een geweven sensorband ontwerpen die bestaat uit garens die de zweetafscheiding stimuleren, garens die het zweet opvangen, elektrochemische sensorvezels en ingebedde elektronica. Omdat de band tijdens normale dagelijkse activiteiten gedragen zal worden, moeten de sensoren comfortabel te dragen en gemakkelijk te gebruiken zijn.”
“We hebben een sterk, complementair team. We combineren kennis van materialen, design en elektronica en we hebben een testgroep die feedback geeft over de bruikbaarheid. Zit de batterij op de juiste plek? Hoe voelt het textiel aan? Is het comfortabel om te dragen? Als het ons lukt om deze band te maken, zou dat een revolutie betekenen, want er is nog geen dergelijk product beschikbaar voor mensen die worstelen met depressie of een bipolaire stoornis. Ik ben enthousiast om aan dit project te beginnen.”
Over het NWO-programma Open Technologie
Het Open Technologie Programma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en onbeperkt is en niet gehinderd wordt door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.
Contact
Kaspar Jansen
- +31 (0) 152786905
- k.m.b.jansen@tudelft.nl
-
Room B-3-170