Siemens CEO verkent Controlekamer van de Toekomst bij EWI
Op donderdag 15 februari bezocht de CEO van Siemens AG, Roland Busch, het Technologiecentrum Controlekamer van de Toekomst (CRoF), om de gedeelde ambities van Siemens en de TU Delft te tonen voor het verkennen van de grenzen van innovatie in energiebeheer. De CRoF, onder leiding van universitair docent Alex Stefanov, is een Technology Centre dat gericht is op het intelligent, digitaal veerkrachtig en cyberveilig maken van het toekomstige elektriciteitsnet.
De innovatieve aanpak van de CRoF gebruikt meerdere digitale tweelingen van het elektriciteitsnet, variërend van directe replica's tot synthetische varianten met unieke kenmerken, deels om verstoringen volledig te begrijpen en ons erop voor te bereiden. Deze digitale tweelingtechnologie, gecombineerd met vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI), heeft als doel om revolutionair te veranderen hoe netbeheerders storingen voorspellen, erop reageren en ze voorkomen.
We moeten een nieuw tijdperk van netbeheer ingaan, waar we overgaan van terugkijken naar inzicht, en uiteindelijk naar vooruitzicht. In plaats van beschrijvende data en enige diagnose te gebruiken, moeten we vooruitzicht krijgen met voorspellingen en uiteindelijk onze netten autonoom of tenminste semi-autonoom runnen. Samen met Siemens zijn we de toekomst van netbeheer aan het vooropstellen in de Controlekamer van de Toekomst.
Alex Stefanov
De faciliteit maakt het mogelijk om talloze scenario's te verkennen, van directe aanvallen op elektriciteitsnetten tot kwetsbaarheden geïntroduceerd door onderling verbonden apparaten in laagspanningsnetwerken, zoals elektrische auto's. Dit onderzoek is cruciaal omdat cyberaanvallen op de energie-infrastructuur, hoewel vaak afgeweerd, significante gevolgen kunnen hebben als ze succesvol zijn – mogelijk leidend tot complete black-outs.
De samenwerking tussen Siemens en de TU Delft benadrukt een wederzijdse toewijding aan het ontwikkelen van een slimmere, meer veerkrachtige energie-infrastructuur. Het bezoek benadrukt ook het belang van het overbruggen van de fysieke en digitale werelden om de beveiliging en efficiëntie van het net te verbeteren, de weg vrijmakend voor een toekomst waar digitale tweelingen en AI een centrale rol spelen in energiebeheer.