Opening van het hypermoderne Biodesign Lab van de TU Delft
De faculteit Industrial Design Engineering (IDE) van de TU Delft heeft de deuren geopend van het hypermoderne Biodesign Lab. Onderzoekers gaan het ontwerppotentieel van levende organismen verkennen, in een wereld die minder afhankelijk moet worden van materialen die zijn afgeleid van fossiele brandstoffen. De zorgvuldig gecontroleerde omgeving van het ML 1 Lab biedt de mogelijkheid om het unieke ontwerppotentieel van micro-organismen, zoals algen, bacteriën en schimmels, te onderzoeken.
Tijdens de officiële opening van het laboratorium knipten professor Caspar Chorus, decaan van IDE, en Elvin Karana, hoogleraar Materials Innovation and Design, samen het lint van deze gemeenschappelijke habitat. Gasten, waaronder Nederlandse en internationale onderzoeksmedewerkers en journalisten, genoten van een rondleiding door het Biodesign Lab en een tentoonstelling van levende artefacten.
Werken met levende materialen is een opkomend onderzoeksgebied dat het pad baant voor nieuwe manieren om artefacten te ontwerpen en vervaardigen, die kunnen bijdragen aan een schonere productie. Professor Karana geeft aan dat "ontwerpers in toenemende mate de taal van biologie en ontwerp zullen moeten spreken, wanneer je werkt met ‘onzichtbare medewerkers’ ". Karana en haar team onderzoekers zijn geïnteresseerd hoe levende artefacten ecologisch en sociaal kunnen worden ingebed in het dagelijks leven en hoe wij als mensen empathischer kunnen worden ten opzichte van andere levende soorten. Levende materialen zijn volgens haar niet alleen een instrument voor de onderzoeker, maar iets om voor te zorgen.
Extra informatie
- Lees hier meer over het Next Skins EIC onderzoeksproject.
- Lees meer over het onderzoek van Elvin Karana in dit Delft Design verhaal.
- Volg hier een IO Masterclass over Biodesign.