Paintrobot 'Bob Rob'
Kan een schilderij als 'kunst' worden beschouwd als het is gebouwd door kunstmatige intelligentie en geschilderd door een robot? Paintrobot ‘Bob Rob’ stelde deze vraag tijdens een Duitse kunsttentoonstelling die onlangs plaatsvond. Met een van de Universal Robots-manipulators van de Applied Labs heeft een multidisciplinair team een systeem opgezet dat in staat is sensorische informatie te gebruiken, een schilderij te berekenen en het in verschillende kleuren te schilderen.
Kunstmatige intelligentie is een trending topic en slimme robotica kan beschouwd worden als zijn hoogste discipline. Nadat een AI-gegenereerde afbeelding is verkocht voor 430k, werd de discussie geopend: kunnen we iets als ‘kunst’ beschouwen, ook al hebben mensen dit alleen mogelijk gemaakt, maar niet het feitelijke artistieke proces uitgevoerd?
Het project Paintrobot ‘Bob Rob’ wilde deze discussie verder voeden tijdens de Duitse kunstenaarsbeurs Kunsttage Sommerhausen en de bezoekers motiveren na te denken over de disruptie die digitalisering momenteel in de maatschappij veroorzaakt.
Universitair docent Doris Aschenbrenner en docent Joris van Dam van de Applied Labs (faculteit IO, TU Delft), werkten samen met twee Duitse bedrijven (Awesome Technologies Innovationslabor GmbH en Tokeya Deep Data Dive) aan de ontwikkeling van de installatie, die gebruikmaakt van beeldherkenning, een flexibel 3D-geprint penseel en met lasersnij-apparatuur. De paintrobot is te bezichtigen in Applied Labs.
Aanvullende informatie kun je vinden op de Duitse website paintrobot.de. Hier worden ook de broncode en de informatie over 3D-printen en lasersnijden van de apparatuur gepubliceerd, zodat dit project vrij kan worden gebruikt door andere niet-commerciële organisaties.
Doris Aschenbrenner
Joris van Dam
- +31 15 27 86870
- j.j.f.vandam@tudelft.nl
-
Room B-0-080
Present on: Mon-Tue-Wed-Thu-Fri
“To condense fact from the vapor of nuance” - Snowcrash, Neal Stephenson