Natalia Vtyurina

Natalia behaalde in 2011 een BSc in Natuurkunde en een MSc in Biofysiek aan de staatsuniversiteit in Moskou. Zij miste echter het enthousiasme om een carrière in de Natuurkunde te starten en besloot in plaats daarvan natuurkundige hulpmiddelen toe te passen om biologische systemen te bestuderen. In 2016 rondde zij met succes haar promotie af in de biofysica aan de TU Delft.

Deze ervaring zette haar ertoe om verder te gaan in de ingeslagen richting met een nieuwe uitdaging in het biomedisch onderzoek aan de RUG. In 2019 voltooide zij haar postdoctoraal project op het gebied van nanogeesmiddelen.

Na veertien jaar in de wetenschap miste Natalia een link met de directe impact op de samenleving. Dit resulteerde in een overstap naar het bedrijfsleven, in eerste instantie als consultant in ‘Life Sciences’ ter bestrijding van COVID-19 tijdens de pandemie, met als resultaat de levering van 80 miljoen doses Astra Zeneca vectorvaccingeneesmiddel vrijgegeven voor de Europese markt (2022). 

Vervolgens betrad zij een functie bij Brystol Myers Squibb (BMS) op de  kwaliteitsafdeling op het vakgebied Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP). Momenteel bouwt BMS hun eerste ultramoderne digitale celtherapiefaciliteit in Europa in het BioScience Park in Leiden.

“Omdat ik sociaal ben, pro-actief en gepassioneerd door innovatie in de gezondheidssector, spendeerde ik de afgelopen jaren mijn vrije tijd aan dynamische, snel ontwikkelende non-profitomgevingen. De organisatie van de ISPE Hackathon in Amsterdam in 2023, gesponsord door Roche, was het grootste evenement dat ik heb georganiseerd, waarbij 30 opkomende leiders en 12 senior experts van over de hele wereld samen zijn gekomen om uitdagingen op gebied van ATMP op te lossen met behulp van tools uit Pharma 4.0.”

Natalia ervaart dat de kloof tussen Manager Operations bij een farmaceutisch bedrijf en een carrière bij de overheid en politiek helaas veel te groot is om deze in één beweging te overbruggen. Om succesvol te kunnen zijn in deze transitie moest zij een strategisch plan ontwikkelen met meerdere, baanbrekende, interdisciplinaire stappen, waarbij zij zichzelf uitrust met de relevante kennis en een interdisciplinair netwerk. Om deze motivatie te ondersteunen ging zij op zoek naar geaccrediteerde cursussen die haar zouden helpen een rol te vervullen binnen Public Affairs en Market Access, als brug naar de overheidsinstellingen. Daarbij kwam zij uit op de cursus ‘Market Access’ voor farmaceutische producten – trends en uitdagingen aan de Universieit van Kopenhagen en de cursus ‘Public Affairs’ aan de Universiteit Leiden.

“Ik ben ervan overtuigd dat deze beurs mij zal helpen mijn ideeën te realiseren om daarmee een cruciale wending te maken naar een carrière naar de overheid en mogelijk later naar de politieke lobby. Tevens ben ik ervan overtuigd dat als hoger opgeleide vrouwen met een STEM (science, technology, engineering and mathematics) achtergrond het politieke toneel gaan betreden, zij het goede voorbeeld kunnen geven aan anderen en dit naar een hoger niveau kunnen tillen in de richting van een meer tolerante, evenwichtige zachte samenleving.”