Nieuws
20 september 2022
Nieuwe methode van radioactief labelen voor persoonlijke kankerbehandeling
Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe methode gevonden om nanodeeltjes geladen met radioactieve zouten efficiënt te maken voor zowel medische beeldvorming als behandeling. Doordat het ontzettend eenvoudig is om deze nanodeeltjes samen te stellen, is de innovatie zeer geschikt voor klinisch onderzoek en behandelingen van kankerpatiënten.
27 juni 2022
De kascoating van deze natuurkundige zorgt voor een grotere oogst
Wereldwijd worden er steeds meer kassen gebouwd vanwege de stabiele omgevingsfactoren die ze bieden. Maar in de kassen is de hoeveelheid zonlicht voor de groei van de planten beperkt. Natuurkundige Sadiq van Overbeek van PHYSEE, een spin-off van de Radiation Science & Technology afdeling van TU Delft, vond een oplossing voor deze bottleneck: een speciale coating op de kas die het invallende licht omzet naar het deel van het spectrum dat planten voor fotosynthese gebruiken. Van Overbeek: “De eerste resultaten laten een tot 10% grotere opbrengst zien met deze PAR+-coating.”
14 april 2022
NWO Veni-beurs voor Robin de Kruijff
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Veni-subsidie toegekend aan onderzoeker Robin de Kruijff van het Reactor Instituut Delft, voor haar onderzoek naar een nieuw soort radionuclide generator. Zo’n generator kan onder meer de wereldwijde bottleneck bij kankeronderzoek helpen ondervangen. Bovendien is het de eerste recyclebare generator in zijn soort. “Ik hoop dat mijn nieuwe soort generator uiteindelijk zorgt dat diagnostische behandelingen veel meer toegankelijk worden en minder afhankelijk zijn van een paar reactoren”, aldus De Kruijff.
17 maart 2022
Hoe werken splijtstoffen in de volgende generatie reactoren?
Onlangs is een belangrijk project over brandstoffen voor reactoren van de toekomstige generatie afgerond. Het doel van het INSPYRE-project: onderzoek naar MOX-splijtstof (gemengde oxide brandstof) voor snelle reactoren ter ondersteuning van de ontwikkeling en kwalificatie van de splijtstoffen voor de toekomstige generatie reactoren.
10 maart 2022
De Battolyser: batterij en waterstoffabriek ineen
Opslag vormt nu nog de bottleneck in de energietransitie. Professor Fokko Mulder en CEO Mattijs Slee van Battolyser Systems hebben de oplossing binnen handbereik: de Battolyser is een batterij en waterstoffabriek ineen. De TU Delft spin-off is een schoolvoorbeeld van hoe je impact uit onderzoek kunt creëren.
19 januari 2022
Het Reactor Instituut van de TU Delft zet weer een stap vooruit als proeftuin voor innovatie
Het Reactor Instituut Delft (RID) investeert voortdurend in betere meetmethoden en technieken om baanbrekend onderzoek te kunnen faciliteren. Met het programma OYSTER (Optimized Yield - for Science, Technology & Education - of Radiation) hebben we dit versneld.
27 december 2021