Latest News
13 december 2024
Een nieuwe draai eraan: de moleculaire machientjes die onze chromosomen lussen, wentelen ook het DNA
Wetenschappers van het Kavli Instituut aan de TU Delft en het IMP Vienna Biocenter hebben een nieuwe eigenschap ontdekt van de moleculaire motoren die onze chromosomen vormgeven. Zes jaar geleden ontdekten ze dat deze zogenaamde SMC-motoreiwitten lange lussen in ons DNA maken. Nu hebben ze ontdekt dat deze motoren ook een flinke draai in de lussen aanbrengen die ze vormen. Deze vondst helpt ons beter te begrijpen hoe onze chromosomen zijn opgebouwd en functioneren. Ook geeft het inzicht in hoe verstoringen van die verdraaide DNA-lussen de gezondheid kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld bij ontwikkelingsziekten zoals ‘cohesinopathieën’. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in Science Advances.
11 oktober 2024
Delftse wetenschappers ontdekken hoe aangeboren afweer bacteriën inkapselt
Het eiwit GBP1 is een onmisbaar onderdeel van onze aangeboren afweer tegen ziekmakers. Het stofje bestrijdt bacteriën en parasieten door ze in een jasje van eiwitten te wikkelen, maar hoe GBP1 dat voor elkaar krijgt was tot dusver niet bekend. Delftse onderzoekers hebben nu de precieze werkwijze van het eiwit ontrafelt. Deze nieuwe kennis, gepubliceerd in Nature Structural & Molecular Biology, kan helpen om medicijnen en therapieën te ontwikkelen voor onder meer mensen met een verzwakte afweer.
10 oktober 2024
Natalia Vtyurina wint Marina van Dammebeurs 2024
Donderdag 10 oktober vond de uitreiking van de Marina van Dammebeurs 2024 plaats, georganiseerd door Universiteitsfonds Delft. Drie Delftse alumnae maakten kans op de felbegeerde beurs van € 9.000,-. Na drie indrukwekkende pitches en een kort juryberaad maakte prof.dr. Marina van Geenhuizen, voorzitter van de jury, bekend dat Natalia Vtyurina de Marina van Dammebeurs 2024 heeft gewonnen!
04 september 2024
ERC Starting Grant voor inzicht in neurodegeneratieve aandoeningen
Neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Huntington zijn ongeneeslijk. Deze ziekten zijn progressieve hersenaandoeningen met ernstige effecten op beweging en mentale functies. We begrijpen echter nog niet goed hoe de schade in de hersenen zich ontwikkelt. Biofysicus Kristin Grußmayer ontvangt een ERC Starting Grant waarmee ze op zoek gaat naar oorzaken door in hersencellen en individuele moleculen te kijken.
22 augustus 2024
In recordtijd DNA-gedrag onthullen
Door te bestuderen hoe afzonderlijke DNA-moleculen zich gedragen, kunnen we genetische aandoeningen beter begrijpen en betere medicijnen ontwerpen. Tot nu toe was het één voor één onderzoeken van DNA-moleculen een langzaam proces. Biofysici van de TU Delft en de Universiteit Leiden ontwikkelden een techniek die het onderzoek van individuele DNA-moleculen minstens duizend keer sneller maakt.
18 juli 2024
SURF Onderwijsawards 2023
18 juli 2024
Margreet Docter SUTQ Educator
15 juli 2024
Jos Zwanikken Education Fellow
15 juli 2024
Esengul Yildirim co-teach certificaat
23 mei 2024