Latest News
08 juli 2022
Evolutionair model voorspelt hoe cellen de verdeling van hun moleculen regelen
Onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Dynamica en Zelforganisatie in Göttingen, Duitsland, en de TU Delft in Nederland hebben een nieuwe methode ontwikkeld om te bestuderen hoe mengsels, die uit veel verschillende moleculen bestaan, op elkaar inwerken om op betrouwbare wijze verschillende druppels te vormen, zoals voortdurend gebeurt in de levende cel. Dit is de eerste keer dat wetenschappers een model van veel op elkaar inwerkende moleculen hebben ontworpen dat kan voorspellen hoe bepaalde druppels zich vormen. Ze hebben hun bevindingen deze week gepubliceerd in PNAS.
14 april 2022
Rubiconbeurs voor Jochem Vink
Jochem Vink (Bionanoscience) heeft van NWO een Rubiconbeurs ontvangen, waardoor hij de kans krijgt om onderzoekservaring op te doen bij een buitenlandse topinstelling. Zijn onderzoek zal gaan over nuttige schimmels die ziekteverwekkers aantrekken. Hij is een van 22 onlangs gepromoveerde onderzoekers aan wie de felbegeerde financiering is toegekend.
16 maart 2022
Nieuw Cas9-model brengt knipgedrag van DNA voor het eerst in kaart
Onderzoekers van de TU Delft hebben een natuurkundig model ontwikkeld dat een kwantitatief kader schetst over hoe gen-editing met CRISPR-Cas9 werkt, en dat hen in staat stelt te voorspellen waar, met welke waarschijnlijkheid, en waarom fouten in targeting (off-targets) optreden. Dit onderzoek, dat is gepubliceerd in Nature Communications, geeft ons voor het eerst een gedetailleerd fysisch inzicht in het mechanisme achter het belangrijkste gen-editing platform van vandaag.
14 maart 2022
IM Claire Wyman
Donderdag 10 maart jl. hebben we met grote verslagenheid kennis genomen van het overlijden van onze collega Prof.dr. Claire Wyman, oprichter en lange tijd directeur van de opleiding Nanobiologie.
23 februari 2022
Signaal ontdekt dat celgrootte verbindt met celgroei
De mechanismen die celgroei en celgrootte aan elkaar verbinden, waren tot nu toe mysterieus: in een recente publicatie in Current Biology hebben onderzoekers van de TU Delft en AMOLF ontdekt dat het signaalmolecuul ppGpp essentieel is voor het reguleren van celgrootte. Verrassend genoeg ontdekten zij ook dat cellen hun grootte aanpassen aan concentraties van ppGpp, in plaats van alleen aan de groeisnelheid.
07 februari 2022
ERC Proof of Concept Grant voor Arjen Jakobi
Arjen Jakobi (afdeling Bionanoscience) ontvangt de ERC Proof of Concept Grant voor zijn grensverleggende onderzoek naar cryogene elektronenmicroscopie (cryo-EM). “Met deze beurs kunnen we onze nieuwe CryoChip techniek voor hoge resolutie beelden van eiwitmoleculen naar een nieuw niveau tillen, voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen”, aldus Jakobi.
31 januari 2022
The Boukany and the Koenderink groups have been awarded an EMW-M-2 grant (700 kEuro)
Genome editing technologies such as CRISPR-Cas systems are revolutionizing the life sciences because they make it possible to change or repair the genomes of cells with high precision. However, a major challenge that hampers widespread application is that genome editing requires getting molecular tools (nucleic acids and enzymes) into the cell, across the its insulating membrane.
11 januari 2022
ERC Starting Grant voor vier Delftse onderzoekers
De European Research Council (ERC) heeft de ERC Starting Grants voor jonge onderzoekers bekend gemaakt. Vier van hen zijn wetenschappers van TU Delft. Deze Europese subsidie van 1,5 miljoen euro voor een programma van vijf jaar, is bedoeld om individuele wetenschappers hun eigen teams te laten opbouwen en baanbrekend onderzoek te doen.
04 november 2021
Een enkel eiwit scannen met de precisie van één aminozuur
Met behulp van nanopore DNA sequencing technologie zijn onderzoekers van de TU Delft en de University of Illinois erin geslaagd één enkel eiwit te scannen: door een gelineariseerd eiwit langzaam door een minuscuul nanogaatje te trekken, één aminozuur tegelijk, konden de onderzoekers elektrische stroompjes aflezen die betrekking hebben op de informatieinhoud van het eiwit. De onderzoekers publiceerden hun proof-of-concept vandaag in het vakblad Science. Deze nieuwe, single-molecule peptide scanner betekent een doorbraak in de identificatie van eiwitten, en opent de weg naar single-molecule eiwit sequencing en het in kaart brengen van de eiwitten in een enkele cel.
02 november 2021
Marileen Dogterom gekozen tot KNAW-president
Wij feliciteren professor Marileen Dogterom van harte met haar benoeming per 1 juni 2022 tot president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), het forum, de stem en het geweten van de wetenschap in Nederland.