Archief
29 november 2022
Op zoek naar de felbegeerde veilige, betere en duurzame batterij: BatteryNL
Iedereen die in Nederland werkt aan de ontwikkeling van batterijen, kleine bedrijven, multinationals en kennisinstellingen, heeft zich verenigd in het consortium BatteryNL om binnen acht jaar de volgende generatie batterijen te ontwikkelen op basis van een beter begrip van materiaalinterfaces. Prof. M. (Marnix) Wagemaker (TU Delft - Faculteit Toegepaste Wetenschappen) is de projectleider van een 9,3 miljoen euro kostend project gefinancierd door NWO-ORC.
24 november 2022
Quantumgeluid verbindt quantumapparaten van de toekomst
Natuurkundigen van het Gröblacher-lab van de TU Delft hebben een apparaat gebouwd dat verschillende quantumapparaten en qubits met elkaar kan verbinden. Voor het eerst zijn wetenschappers in staat zoveel qubits op te slaan als ze maar willen op een zeer compact oppervlak van deze chipsoort.
22 november 2022
ERC Starting Grant om microscopische bloedvaten in het hart en brein te bespioneren
De European Research Council (ERC) heeft een Starting Grant aan de Delftse natuurkundige Sebastian Weingärtner toegekend voor zijn onderzoek naar vernieuwende beeldvormingstechnieken om hart- en hersenziekten tegen te gaan.
22 november 2022
Een kijkje in het 3000 jaar oud zwaard nemen
Het zwaard van Ommerschans is een van de belangrijkste stukken uit de Nederlandse prehistorie en bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Het bijzondere zwaard is nu onderzocht in het TU Delft Reactor Instituut, op zoek naar informatie over de samenstelling en maakwijze.
22 november 2022
Fossielvrije brandstoffen voor drijvende krachtcentrales
Seaborg Technologies uit Denemarken en TU Delft, zijn een éénjarig project gestart waarin onderzoek wordt gedaan naar de chemie van gesmolten zout als brandstof voor de ontwikkeling van een innovatief ontwerp voor een Compact Molten Salt Reactor (CMSR). De onderzoekers van de TU Delft zijn Dr. Anna Smith (Associate Professor) en Lukasz Ruszczynski (Postdoc). De visie van Seaborg Technologies is schone, kosteneffectieve en veilige energie te leveren met hun CMSR concept.
17 november 2022
Elektrische technologie moet energie besparen bij poeders maken
Wetenschappers van TU Delft en vier andere Nederlandse universiteiten werken samen om energie te besparen bij droogprocessen. In het ELECTRIFIED project zullen de onderzoekers de krachten van elektriciteit en elektrische velden gebruiken om doorbraaktechnologieën te ontwikkelen in de industrie.
16 november 2022
Freek Pols benoemd tot Education Fellow
Op de afgelopen Education Day is Freek Pols benoemd tot een van de TUD Education Fellows: De Delft Education Fellowship erkent en waardeert de inzet van docenten voor onderwijsinnovatie en stimuleert de impact van onderwijs-vernieuwing en -ontwikkeling. Freek's project, The road to scientific inquiry “Transforming lab courses” getiteld, is gericht op de samenwerking tussen de vier onderwijsprogramma's van onze faculteit met betrekking tot de inleidende practica.
16 november 2022
Miljoenenimpuls voor jong vakgebied cellulaire agricultuur
Op 21 oktober 2022 werd een overheidssubsidie van €60 miljoen toegekend aan een ambitieus voorstel rondom cellulaire agricultuur, een jong vakgebied dat dierlijke producten zoals vlees en eiwitten rechtstreeks uit dierlijke cellen en micro-organismen wil produceren. Deze financiële ondersteuning – de grootste ooit door een landelijke overheid voor cellulaire agricultuur – is afkomstig uit het Nationaal Groeifonds.
15 november 2022
Acht medische professoren ontvangen gelijktijdig dubbelbenoeming
Acht hoogleraren zijn vandaag gelijktijdig geïnaugureerd als ‘Medical Delta hoogleraar’ bij de Universiteit Leiden, het LUMC, de TU Delft, Erasmus Universiteit en/of het Erasmus MC. Met een aanstelling bij tenminste twee van deze vijf academische instellingen combineren zij technologie en gezondheidszorg in hun hoogleraarschap.
11 november 2022
Schoner en milieuvriendelijker afvalwater
Edward van Dijk combineerde zijn promotietraject met zijn werk bij Royal HaskoningDHV, waar hij onderzoek doet naar zuiveringsinstallaties die afvalwater omzetten in schoon oppervlaktewater. Van Dijk: “Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat we de technologie nog beter begrijpen, waardoor we nog kleinere installaties kunnen bouwen, die schoner water produceren met een lagere CO2-voetafdruk.”