Laatste nieuws
24 oktober 2024
Vidi-beurs voor acht TU Delft wetenschappers
NWO heeft 102 wetenschappers een Vidi-financiering van totaal 86,7 miljoen euro toegewezen. Acht veelbelovende wetenschappers van de TU Delft uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) zijn hiervoor gehonoreerd. Met deze Vidi-beurs van maximaal 850.000 euro krijgen de onderzoekers de kans om in de komende vijf jaar onder andere een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten en een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.
17 oktober 2024
Onderzoeksreactor TU Delft klaar voor sneller onderzoek
De afgelopen jaren heeft een team van wetenschappers en technici van het TU Delft Reactor Institute zich ingespannen voor een grootschalige verbetering en modernisering van de Delftse reactor. Het resultaat is een state-of-the-art faciliteit waar onderzoekers en studenten van over de hele wereld nu sneller en geavanceerder onderzoek kunnen doen. Deze mijlpaal is officieel gevierd op donderdag 17 oktober 2024.
17 oktober 2024
Onderzoekers TU Delft bieden deel van de puzzel om alternatieven voor fossiele brandstoffen te produceren
In de zoektocht naar de ontwikkeling van synthetische oliën en brandstoffen heeft de TU Delft met succes een in-situ cel geproduceerd die helpt bij het begrijpen van het proces van katalysatoren. Deze prestatie is onderdeel van onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Eindhoven en het National Institute of Clean and Low-Carbon Energy.
16 oktober 2024
Squeezing and steering electrons to advance valleytronics in graphene
Quantum physicist Josep Ingla-Aynes has found new ways to control valleytronics, an alternative for electronics where the charge is trapped in crystals instead of moving through a semiconductor.
13 oktober 2024
Onderzoeksreactor TU Delft onthult binnenkant Boeddhabeeld met behulp van neutronen
11 oktober 2024
Delftse wetenschappers ontdekken hoe aangeboren afweer bacteriën inkapselt
Het eiwit GBP1 is een onmisbaar onderdeel van onze aangeboren afweer tegen ziekmakers. Het stofje bestrijdt bacteriën en parasieten door ze in een jasje van eiwitten te wikkelen, maar hoe GBP1 dat voor elkaar krijgt was tot dusver niet bekend. Delftse onderzoekers hebben nu de precieze werkwijze van het eiwit ontrafelt. Deze nieuwe kennis, gepubliceerd in Nature Structural & Molecular Biology, kan helpen om medicijnen en therapieën te ontwikkelen voor onder meer mensen met een verzwakte afweer.
10 oktober 2024
Natalia Vtyurina wint Marina van Dammebeurs 2024
Donderdag 10 oktober vond de uitreiking van de Marina van Dammebeurs 2024 plaats, georganiseerd door Universiteitsfonds Delft. Drie Delftse alumnae maakten kans op de felbegeerde beurs van € 9.000,-. Na drie indrukwekkende pitches en een kort juryberaad maakte prof.dr. Marina van Geenhuizen, voorzitter van de jury, bekend dat Natalia Vtyurina de Marina van Dammebeurs 2024 heeft gewonnen!
27 september 2024
Ziekteverwekkers voor het eerst real time in slablaadjes te zien
Met een groeiende wereldbevolking van meer dan 8 miljard mensen is voldoende voedsel produceren een uitdaging. Nederland is ‘s werelds tweede exporteur van voedsel en verbouwt enorm efficiënt allerlei gewassen. Plantenziektes zoals valse meeldauw zijn echter een veelvoorkomend probleem dat de oogst van de boer flink kan bederven. Delftse wetenschappers hebben voor het eerst een manier ontwikkeld om de infectie in planten real-time te volgen, zonder de plant te hoeven doden. De hiermee opgedane kennis helpt om nieuwe resistente gewassen te kweken met een hogere opbrengst en minder gebruik van pesticiden. Het onderzoek staat nu in Nature Communications.
25 september 2024
Doe iets wat ertoe doet
We komen in Nederland in het basis- en voorgezet onderwijs samen 13.500 leraren tekort. Het leraarschap heeft niet altijd de reputatie die het verdient. En dat terwijl het alles in zich heeft. Daarom startte Universiteiten van Nederland (UNL) vorig week de campagne ‘Doe iets wat ertoe doet’. Het doel is om mensen met een nieuwe blik naar het leraarschap te laten kijken.
18 september 2024
Stefan Witte start bij Imaging Physics als hoogleraar
Het College van Bestuur van de TU Delft heeft Stefan Witte per september 2024 benoemd tot hoogleraar Optica voor nanoschaal metrologie aan de afdeling Imaging Physics van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Dankzij het TU Delft Excellence Fund kan Stefan Witte een vliegende start maken met zijn nieuwe onderzoeksgroep en verwacht hij snel eerste onderzoeksresultaten te boeken.