Al van jongs af aan is hij gefascineerd door techniek: dingen uit elkaar halen, ontdekken en vooral leren hoe ze werken. Het is dan ook geen verrassing dat hij in 2011 naar de TU Delft trekt om zijn passie verder te ontwikkelen. Tijdens de studie Technische Bestuurskunde (TBM) voelt Jochem van de Laarschot zich direct als een vis in het water. “Complexe problemen vanuit meerdere perspectieven benaderen ligt mij goed. Dus niet alleen de hardcore techniek, maar juist het bredere plaatje vind ik interessant.”
Zijn keuze in de minor ‘Safety, Security and Justice’ is bepalend voor de rest van zijn carrière. Hier wordt namelijk zijn interesse in cybersecurity aangewakkerd. Jochem: “Tijdens mijn bachelor specialiseerde ik mij in het technische domein Informatie & Communicatie. Daar kwam cybersecurity wel aan bod, maar tijdens mijn minor leerde ik die wereld pas beter kennen. Dat was het moment dat ik mij realiseerde dat ik hierin wilde specialiseren. Daarom heb ik de rest van mijn studie zoveel mogelijk op cybersecurity gericht. Bij elk project en elke paper verdiepte ik mij meer in dit thema.”
Bijzonder afstudeerproject
Het meest waardevolle onderdeel van zijn studie noemt Jochem zijn afstudeerproject bij de FIOD. Hier onderzoekt hij welke digitale veiligheidsmaatregelen cybercriminelen zelf nemen. “Het is een zwaar kwantitatief onderzoek waarbij ik data science-methoden toepaste op complexe datasets. Ik wilde inzicht krijgen in de manieren waarop cybercriminelen zichzelf beschermen. Het gaat niet alleen om de statistieken, maar ook om conceptueel redeneren: wat zien we nu eigenlijk? Hoe kunnen we de data relateren aan theoretische concepten uit de literatuur en de opsporingswereld?”
De combinatie tussen verschillende onderzoeksmethoden en de verbanden leggen tussen disciplines maakt zijn afstudeerproject zo bijzonder. “Alles komt samen: de theorieën en vakken uit mijn studie, de complexe data-analyses en werkervaring bij een organisatie als de FIOD. Het multidisciplinaire denken van TBM komt hier mooi naar voren en mijn afstudeerproject was daardoor een mooi sluitstuk van mijn universitaire studie.”
Levenslessen buiten de collegezaal
Naast zijn academische ontwikkeling beschouwt Jochem zijn tijd in Delft ook op persoonlijk vlak als zeer leerzaam. “Wonen in een studentenhuis met elf anderen is een ervaring op zich. Je woont natuurlijk voor het eerst op jezelf en komt tegelijkertijd met verschillende meningen en perspectieven in aanraking. Delft is een echte studentenstad, met mensen van over de hele wereld. Het samenwerken met mensen uit verschillende culturen biedt een voorproefje van het werkzame leven.”
Een carrière in cybersecurity
Na zijn afstuderen blijft de alumnus werkzaam als onderzoeker bij de FIOD en TU Delft, waar hij de opsporings- en cybersecuritywereld steeds beter leert kennen. Al snel maakt hij de overstap naar Deloitte waar hij als cybersecurity-consultant de kans krijgt om aan verschillende soorten projecten te werken, van technische uitdagingen tot governance- en procesvraagstukken.
Momenteel werkt Jochem als Business Information Security Officer (BISO) bij Schiphol. In deze rol beoordeelt hij de beveiliging van IT-systemen en software binnen specifieke afdelingen van Schiphol. “Het is een leuke uitdaging om een organisatie als Schiphol te beschermen tegen huidige en toekomstige digitale dreigingen. Voor Schiphol is cyber security natuurlijk een belangrijk thema,” legt hij uit. “Het voelt goed om te weten dat ik via mijn werk bijdraag aan een veiliger Nederland.”
Maatschappelijke impact en toekomstambities
Die tastbare impact op de maatschappij is iets wat Jochem belangrijk in zijn werk vindt. “Bij Deloitte vond ik het al leuk om vooral voor publieke organisaties te werken. Daar heb je echt het gevoel dat je een verschil maakt om Nederland een stukje (cyber)veiliger maakt,” vertelt hij. “Deze maatschappelijke impact voel ik ook bij Schiphol.”
Hij zit helemaal op zijn plek bij Schiphol, maar durft wel een blik in de toekomst te werpen. “De IT-wereld staat niet stil. Er komen steeds nieuwe vraagstukken op, zoals de impact van AI op cybersecurity of nieuwe wet- en regelgeving. Hierdoor kun je continu blijven leren en ontwikkelen, binnen dit vakgebied en is er altijd ruimte om door te groeien. Dat kan zowel als generalist, zoals je bij TBM wordt opgeleid, of als specialist.”
Advies voor huidige TBM-studenten
Tot slot deelt de cybersecurityspecialist zijn belangrijkste advies aan huidige studenten van TBM: “Probeer een onderwerp te vinden dat je echt interessant vindt en richt je studieopdrachten daarop in. Bij TBM krijg je de vrijheid om in projecten de (theoretische) concepten uit het curriculum toe te passen op onderwerpen die jij interessant vindt. Het curriculum is breed: je krijgt van veel vakgebieden iets mee en dat is zeer waardevol! Die brede blik is precies wat je nodig hebt om problemen vanuit verschillende perspectieven te benaderen. In de wereld van cybersecurity is dat een unieke skillset waar je trots op mag zijn.”