Onderwijs

Het is van groot belang om toekomstige generaties goed op te leiden. Studenten aan de TU Delft leren hoe zij bij kunnen dragen aan maatschappelijke problemen via technische oplossingen, maar veiligheid en veilige introductie van dergelijke oplossingen in complexe socio-technische systemen zoals de gezondheidszorg is daarbij cruciaal. Het Centrum levert een actieve bijdrage aan het onderwijs op het gebied van zorg en veiligheid in zowel de bachelor als master fase, zodat studenten oog hebben voor veiligheid. Daarnaast verzorgen wij het onderwijs aan veiligheidsprofessionals.


Bachelor onderwijs

Klinische technologie

Binnen de bacheloropleiding Klinische Technologie verzorgen wij onderwijs in de leerlijn Vaardigheden en Veiligheid  . Aanstaande klinisch technologen worden door ons opgeleid om veiligheidsdenken al vroeg in hun opleiding te verweven. In het eerste jaar leren studenten welke concepten er toe doen in veiligheid, geplaatst in de geschiedenis van de veiligheidskunde en wat je nodig hebt om technologie veilig te laten zijn. In het tweede jaar krijgen studenten methoden en technieken aangereikt om risico’s, scenario’s en processen te analyseren en te kunnen managen. In het derde jaar gaan studenten zelfstandig aan de slag om knelpunten in de klinische praktijk te onderzoeken en dragen suggesties aan ter verbetering van de veiligheid en kwaliteit van zorg.

Ethiek & Veiligheid

Veiligheid en ethiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het vak Ethiek & Veiligheid wordt gegeven aan studenten uit het tweede jaar van Technische Bestuurskunde. Het doel van deze cursus is om de basisconcepten en methoden van de wetenschapsfilosofie, ethiek en veiligheidskunde te introduceren. Studenten leren deze onderzoeksdomeinen te verbinden tijdens verschillende hoorcolleges en groepsopdrachten. Studenten worden uitgedaagd om hun eigen pilot study uit te denken en uit te voeren, waarin ze een onderzoeksvraag, evenals hun methoden, resultaten en een kritische en ethische reflectie op hun werk beschrijven.

 

Health Systems Management

De cursus Health System Management is een onderdeel van de Bachelor minor ‘MedTech Entrepreneurship’ en gaat over de organisatie van gezondheidszorgsystemen en mogelijkheden voor ondernemen in de zorg. Veiligheid heeft, uit het principe van veilig ontwerpen en verantwoord ondernemen, een vaste plek in deze cursus. Deze principes worden toegepast op een (technologische) oplossing of verbetering voor een probleem in de klinische praktijk die studenten zelf bedenken.


Master onderwijs

Health Systems

Health Systems’ is een keuzevak binnen de COSEM master over de gezondheidszorg en modellering van de organisatie van gezondheid in bredere zin, opgezet in een brede samenwerking binnen TBM. Ons centrum draagt zorg voor het onderwijs over de organisatie en de effecten van systeem interacties in de gezondheidszorg, onder andere rondom veiligheid.

Lopende thesis projecten

  • Mart Vloet. How do we know today that hospital care will be safe tomorrow? Using routinely collected hospital data to predict the impact of changes in capacity on safety metrics. Master thesis Engineering & Policy Analysis (EPA).
  • Maarten Lemmens. Exploring Factors Influencing Patients Willingness to Consent to Robotic-Assisted Surgery in The Netherlands: Trust, Technology and Presence of Technician. Master thesis, Management of Technology (MoT)
  • Matthijs van der Wiel. Exploring factors that influence nurses’ ability to perform in the context of their workload and work environment in emergency care, and subsequent impact on work satisfaction and motivation. Master thesis Engineering & Policy Analysis (EPA).
  • Suus Wielders. Optimizing care capacity in the emergency department. Balancing care demands and availability of (specialized) medical personnel to deliver high-quality emergency care. Master thesis Engineering & Policy Analysis (EPA).

Professionals

Management of Safety, Health & Environment (MoSHE)

MoSHE is de post-initiële opleiding die al meer dan dertig jaar door de sectie Safety & Security Science van de TU Delft wordt gegeven aan Nederlandse veiligheidsprofessionals. De cursus van negen lesweken verdeeld over 1,5 jaar biedt een brede kijk op onderwerpen op het gebied van veiligheidsmanagement, met oog voor beleid en strategie, risicomanagement, risicoanalyse, veiligheidsleiderschap, cultuur en gedrag, gezondheid en welzijn, milieu en inspanningsevaluatie. De medewerkers van het Centrum voor Veiligheid in de Zorg zorgen voor de coördinatie van dit onderwijs en leveren een belangrijke bijdrage aan het cursusprogramma. Voor meer informatie over MoSHE, volg deze link.