Sociale veiligheid en integriteit

Het is voor alle studenten, medewerkers en gasten bij de TU Delft belangrijk om in een sociaal veilige omgeving te kunnen werken en studeren; een omgeving waar iedereen zich welkom voelt. Sterker nog, een sociaal veilige omgeving is een randvoorwaarde, en iedereen heeft hierin een rol en verantwoordelijkheid. Dat betekent onder meer dat we elkaar met respect behandelen en we ervoor zorgen dat we integer handelen, in onze studie of ons werk.

In een sociaal veilige omgeving is het essentieel dat je elkaar kunt aanspreken als je iets vervelends meemaakt met een medestudent of collega of als je het vermoeden hebt dat een collega of student iets niet goed aanpakt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om ongewenst gedrag of een belangenconflict. Misschien zie of voel je daar geen ruimte voor of je gaat wel het gesprek aan, maar komt er niet uit. In dat geval zijn er mensen binnen onze organisatie waar je bij aan kunt kloppen. Denk dan in eerste instantie aan een vertrouwenspersoon. Je kunt met een vertrouwenspersoon je situatie bespreken, een melding doen, samen bespreken wat andere mogelijkheden zijn en eventueel besluiten een klacht in te dienen.

Waar kan ik terecht? 

Trek altijd aan de bel als je iets vervelends hebt meegemaakt of ergens mee zit. Doe dat ook als je twijfelt over de (ernst van de) situatie of als je je zorgen maakt om iemand anders. Aan de bel trekken is moedig, en kan spannend zijn. Weet dus dat je hierbij hulp kunt krijgen. Je kunt naast de vertrouwenspersonen, terecht bij een ombudsfunctionaris. Twijfel je waar je terecht kunt? Neem vooral contact op met een van de genoemde personen. Je wordt altijd geholpen en ze denken graag met je mee. 

Noodnummer TU Delft: +31 15 278 8888

Dit nummer is 24/7 bereikbaar voor noodgevallen.

Bel direct +31 15 278 8888

Trainingen en sessies sociale veiligheid

Iedere medewerker en student heeft een verantwoordelijkheid in het creëren van een veilige werk- en studieomgeving. Om het open gesprek te helpen voeren over wat dit betekent, is er een divers aanbod aan trainingen en sessies beschikbaar waar ze gebruik van kunnen maken. Medewerkers kunnen hiervoor terecht in de Learning Hub.

TU Delft gedragscode

De TU Delft Gedragscode is er om medewerkers, studenten en gasten te helpen om te handelen volgens de waarden die we belangrijk vinden. De gedragscode geeft antwoord op vragen als: Wat betekenen onze kernwaarden? Hoe zijn de verantwoordelijkheden binnen TU Delft geregeld? Hoe reageer je als je gedrag ziet dat je niet door de beugel vindt kunnen? De gedragscode bevat ook de TU Delft Integriteitsverklaring, met daarin de gedragsregels waarvan verwacht wordt dat iedereen zich eraan houdt. 

Integrity Office: sociale, organisatorische en wetenschappelijke integriteit

Een sociaal veilige omgeving is de randvoorwaarde die direct invloed heeft op de mate waarin we integer kunnen handelen in onze studie of op ons werk. Het raakt daarmee ook integriteitsthema’s op organisatie- of wetenschappelijk vlak. Sociale veiligheid en integriteit is daarom een van de drie pijlers van integriteit. De andere twee pijlers zijn wetenschappelijke en organisatorische integriteit. Alle pijlers zijn ondergebracht in het Integrity Office. Het Integrity Office kun je bereiken via: Integrity@tudelft.nl. Wil je meer weten over hoe we omgaan met wetenschappelijke en organisatorische integriteit, kijk dan op deze webpagina’s:

D&I office

Meer informatie
•    Vision on Integrity
•    Regeling klachten ongewenst gedrag
•    Brochure procedure klachtproces voor: klager en beklaagde.
•    Diversity & Inclusion Office TU Delft
•    Intranetpagina Sociale Veiligheid voor medewerkers
•    Informatie over ondersteuning tijdens je studie
 

Vragen, tips of opmerkingen

Heb je vragen, tips of opmerkingen in relatie tot sociale veiligheid & integriteit bij de TU Delft, dan kun je terecht bij de beleidsadviseur sociale integriteit, Rivka van Mastrigt via: r.vanmastrigt@tudelft.nl.