Over de opleiding
Nanobiology gebruikt de taal van de wiskunde binnen de context van de natuurkunde om de complexiteit van de biologie te doorgronden. Het unieke van de opleiding is dat studenten van begin af aan een gedegen achtergrond krijgen in de fundamentele wiskunde, natuurkunde en moderne biologie.
De bedoeling is dat vakoverstijgend denken voor de studenten standaard wordt, zodat zij gemakkelijk bruggen slaan tussen de verschillende vakgebieden. De studenten maken niet alleen kennis met geïntegreerde theoretische modules, maar ook met geavanceerde praktische vaardigheden bij laboratoriumexperimenten, informatietechnologie, programmeren en onderzoeksmethoden.
Studielast
180 EC, 36 maanden
Indeling studieweek
Colleges
10-15 uur
Projecten en practica
10 uur
Zelfstudie
15-20 uur
Vakgebied
Waarom Nanobiology? De technologische vooruitgang maakt het pas sinds kort mogelijk om biologie op nanoniveau te beoefenen. Je studeert aan de grenzen van een interessant nieuw vakgebied waarin natuurkunde en biologie samenkomen. Je profiteert van de gebundelde expertise van twee topinstituten in Delft en Rotterdam en je krijgt de kans om in een stimulerende internationale omgeving te werken met state-of-the-art onderzoeksvoorzieningen.
-
Nanobiologie is een snelgroeiend internationaal onderzoeksgebied dat is gebaseerd op technische ontwikkelingen en interdisciplinaire samenwerking. We mogen verdere vooruitgang verwachten in methoden voor nieuwe vormen van onderzoek naar en inzicht in de fundamentele mechanismen die verantwoordelijk zijn voor gezondheid en ziekte op molecuul- en celniveau.
-
De bacheloropleiding Nanobiology brengt de basiskennis en -vaardigheden bij die nodig zijn voor de beschrijving en bestudering van de complexiteit van levende systemen. De nadruk ligt in deze opleiding op het leren toepassen van kwantitatieve analyses op basis van natuurkundige principes. Deze vaardigheden en kennis kunnen tot veranderingen leiden die in de nabije toekomst maatschappelijke gevolgen zullen hebben, niet alleen voor geneesmiddelen maar ook op het gebied van energie, voeding en verder. De nanobiologie stelt je in staat positief bij te dragen aan de samenleving door huidige en toekomstige problemen aan te pakken.
Onderwijsprogramma
Tijdens de driejarige voltijdsbacheloropleiding Nanobiology betreed je een aantal verschillende wetenschappelijke en technologische werelden. De opleiding is fundamenteel interdisciplinair.
Het onderwijsprogramma bestaat uit hoorcolleges, werkcolleges, laboratoriumtraining en combinaties van deze drie studievormen. Het voordeel is dat je in kleine groepen studeert, zowel bij het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam als aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen in Delft. De parallel gegeven vakken zullen vaak naar elkaar verwijzen, waarbij voorbeelden worden gebruikt die op elkaar lijken, of andere integratievormen worden toegepast. Zo kun je je kennis in perspectief plaatsen. Het onderwijsprogramma richt zich verder op twee aspecten:
- Nanowetenschap en nanofysica toegepast op biologische systemen.
- Een kwantitatieve benadering van de biologie met betrekking tot gezondheid en ziekte bij de mens.
In de eerste twee studiejaren ligt de nadruk op kennisverwerving, in het derde jaar krijg je de gelegenheid om het geleerde toe te passen.
Bindend Studieadvies
De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.
Voor Nanobiology geldt het BSA-reglement zoals vastgesteld door de TU Delft. De Nominaal is Normaal regel (BSA = 60 ECTS), zoals vastgesteld door de Erasmus Universiteit Rotterdam, geldt niet voor Nanobiology.
Feiten en cijfers
Colleges
In het Engels
Studentenpopulatie
121 studenten (alle NB studenten).
51% man | 49% vrouw
48% behaalt het diploma binnen 4 jaar
88% stroomt door naar een master
Studievereniging Nanobiologie Hooke
De Studievereniging Nanobiologie Hooke (afgekort S.V.N.B. Hooke) is de studievereniging voor studenten Nanobiology aan de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. De vereniging is opgericht op 20 november 2014. Het doel van de studievereniging is onder andere om de vak- en studiebelangen van de Nanobiology studenten te bevorderen en de band tussen de studenten te verstevigen.
De studievereniging is vernoemd naar Robert Hooke, de bedenker van het woord ‘cel’ in de biologie.
S.V.N.B. Hooke heeft een bestuur van 5 studenten dat fulltime aan het werk is en 16 commissies. De vereniging heeft ongeveer 450 leden waarvan 150 leden actief betrokken zijn bij het organiseren en bezoeken van activiteiten.
Er wordt jaarlijks een eerstejaarsweekend georganiseerd voor de aankomend eerstejaars Nanobiology studenten, een activiteitenweek om de verjaardag van de vereniging te vieren, een reis en vele carrière evenementen. Om het jaar wordt er ook een grote studiereis naar het buitenland georganiseerd waar verschillende universiteiten, instituten en bedrijven bezocht worden die relevant zijn voor Nanobiology. Ook wordt er een symposium georganiseerd waar meerdere wetenschappers komen vertellen over hun onderzoek in ons vakgebied.
Daarnaast zijn er nog activiteiten om het onderwijs te evalueren en op vervolgonderwijs te oriënteren.