Onderwijskwaliteit
Binnen de TU Delft en de faculteit CiTG willen we jou als student kwaliteitsvol onderwijs geven. De afdeling kwaliteitszorg CiTG ondersteunt de opleidingen bij de organisatie van het kwaliteitszorgsysteem. De centrale aanpak om de kwaliteit van onze onderwijsprogramma's te bewaken is de Plan - Do - Check - Act Cyclus.
De cursussen worden regelmatig geëvalueerd op twee verschillende manieren. De feedback van studenten wordt verkregen door EvaSys-enquêtes en de Student Response Group. De infographic hieronder geeft een samenvatting van het systeem voor het evalueren van de cursussen
Jouw feedback is belangrijk
De inbreng van studenten is essentieel in dit systeem omdat jullie ervaringen en feedback indicatoren zijn van de kwaliteit van de opleiding. Daarom zijn we erg blij met jullie feedback, en ontvangen wij deze graag. De EvaSys-enquêtes en Student Response Group zijn toegankelijke en laagdrempelige methoden om je feedback te geven. Je kunt als student je stem laten horen en hebt rechtstreekse invloed op de kwaliteit van het onderwijs. De feedback van de studenten is namelijk het uitgangspunt van de evaluatiebijeenkomsten voor en na elke onderwijsperiode. Ook sta je in direct contact met de docenten wanneer je deelneemt aan de Student Response Group. Verder is het een leuke en leerzame manier om je in te zetten voor het onderwijs binnen CiTG.
Meer informatie over het kwaliteitszorgsysteem en welke cursussen geëvalueerd worden is te vinden op Brightspace op de bachelor- en masterpagina onder het kopje ‘Education and course evaluations'. De uitkomsten van de evaluatiebijeenkomsten zijn te vinden op de Evaluations TUD-pagina op Brightspace onder ‘CITG / CEG’. Je krijgt toegang tot deze pagina via zelfinschrijving in de Catalog.
Jullie feedback wordt erg gewaardeerd en daarom worden er iedere periode verschillende bedankjes verloot onder de ingevulde enquêtes. Alvast bedankt voor de steun bij het waarborgen van het kwaliteitsvolle onderwijs binnen CiTG.
Meer informatie
Onderstaand kun je meer informatie vinden over de volgende veelgestelde vragen:
-
Er zijn twee manieren om je feedback over het onderwijs te delen als student. Dit zijn de EvaSys- enquêtes en deelname aan de Student Response Group.
De EvaSys-enquêtes worden elk kwartaal opgesteld per cursus en worden aan het einde van een kwartaal verspreid door de docent(en) van de desbetreffende cursus via Brightspace en/of de mail. Deze enquêtes gaan in op verschillende aspecten van een cursus en zijn een laagdrempelige manier om je feedback over cursussen te delen. Het invullen kost ongeveer 5 minuten per cursus. De enquêtes zijn anoniem, maar wanneer er persoonlijke details gedeeld worden in de open vragen dan kan het zijn dat deze toch naar jou te herleiden zijn.
Mocht je het leuk vinden om meer intensief bezig te zijn met de kwaliteit van het onderwijs en in direct contact te staan met de docenten binnen CiTG, dan kun je je aanmelden voor deelname aan de Student Response Group. De studieverenigingen van elke studie en track vormen aan het begin van het jaar een responsgroep om de cursussen van het kwartaal te bespreken. Vertegenwoordigers van de Student Response Group nemen deel aan de evaluatiebijeenkomsten om de feedback met de docenten te bespreken. Je hoeft geen lid te zijn van de studievereniging om lid te worden van de responsgroep. Mocht je interesse hebben in deelname aan de Student Response Group, neem dan contact op met je studievereniging. Op de website van jouw studievereniging of dispuut kun je meer informatie vinden over deelname aan de Student Response Group van jouw studie. In de volgende tabel kun je een overzicht vinden van de website van de verschillende studieverenigingen en disputen.
CME Dispuut Dispuut Water and Environment Mijnbouwkundige Vereeniging U-BASE Het Waterbouwdispuut Dispuut Verkeer Snellius De Ondergrondse -
De afgelopen jaren is het onderwijs op verschillende punten verbeterd door de feedback van studenten. Voorbeelden hiervan zijn meer vragenuren voor vakken waar dit gewenst was, een betere verbinding tussen het curriculum en de technische toepassing, en meer oefenmateriaal voor cursussen door, bijvoorbeeld, minstens één uitgewerkt voorbeeldtentamen beschikbaar te maken voor iedere cursus.
De feedback over de cursussen afkomstig van de EvaSys-enquêtes en de Student Response Group wordt gedeeld met de docenten. Ook wordt tijdens de evaluatiebijeenkomsten na elke onderwijsperiode in een dialoog tussen de aanwezige studenten, docenten en de Opleidingsdirecteur de feedback, vragen en opmerkingen besproken. Aan de hand van de besproken feedback worden verbeterpunten voor het volgende studiejaar opgesteld en gedocumenteerd.
De implementatie van de verbeterpunten wordt in de bijeenkomst vooraf aan de nieuwe onderwijsperiode in het volgende studiejaar besproken. Op deze manier wordt gewaarborgd dat de verbeterpunten, en daarmee de feedback van de studenten, meegenomen worden in het onderwijs binnen CiTG.
-
Na een onderwijsperiode wordt de feedback van de geëvalueerde cursussen samengevat per cursus. Dit wordt gedocumenteerd in ‘samenvattingsA4'tjes’. Deze samenvattingen bevatten de uitkomsten van de EvaSys- enquêtes en de belangrijkste punten van de evaluatiebijeenkomsten. Hierin worden ook de verbeterpunten voor het volgende onderwijsjaar gedocumenteerd.
De samenvattingsA4'tjes worden gepubliceerd op de Evaluations TUD-pagina op Brightspace. De samenvattingen van het huidige studiejaar en de jaren ervoor zijn hier raadpleegbaar. Ze zijn geordend per opleiding.
Als student binnen CiTG ben je niet automatisch ingeschreven voor de Evaluations TUD-pagina. Je krijgt toegang tot deze Brightspacepagina via zelfinschrijving in de Catalog.
-
Bachelorcursussen worden iedere twee jaar geëvalueerd via een EvaSys-enquête. Wegens de nieuwe opzet van de masters worden deze cursussen dit jaar allemaal geëvalueerd met een enquête. Op de bachelor- en masterpagina onder ‘Evaluation Planning’ staat de planning voor de evaluaties per studie of track. Hier kun je zien welke cursussen geëvalueerd worden en wanneer.
Verder wordt er aan het einde van een onderwijsperiode een bericht geplaatst op de bachelor- en masterpagina met de vakken die op dat moment geëvalueerd worden. Ook staat in dit bericht een link naar iedere enquête. Aangezien je als bachelor of master student automatisch ingeschreven staat voor een van deze pagina’s, zul je een melding van dit bericht ontvangen.
-
Aan het einde van de onderwijsperiode worden de enquêtes geopend voor de cursussen die geëvalueerd worden. De enquête wordt meestal geopend na het tentamen of na de deadline van een project. Vaak is dit in week 9 of 10 van de onderwijsperiode. De enquête wordt dan gedeeld via Brightspace en/of e-mail.
Vervolgens kunnen de enquêtes ingevuld worden tot en met week 2 van de volgende onderwijsperiode. Hierna worden de enquêtes gesloten, wordt de feedback verwerkt en gedeeld met de docenten.
Voor sommige cursussen ligt het openen en sluiten van de enquêtes anders. Dit zal gedeeld worden door de docenten. Mocht de enquête aan het einde van de onderwijsperiode nog niet geopend zijn, dan kun je jouw docent hier vriendelijk aan herinneren.
-
Elke periode worden er verschillende, gave bedankjes verloot onder de studenten die de EvaSys-enquêtes ingevuld hebben. Je kunt mee doen aan de verloting door aan het einde van de enquête je e-mailadres achter te laten. De ingevulde e-mailadressen staan los van de enquête en zullen daardoor de anonimiteit van de vragenlijst niet beïnvloeden.
De bedankjes die verloot zullen worden zijn, bijvoorbeeld, bonnen voor koffie, tegoedbonnen van bol.com en hippe CiTG-merchandise. De bedankjes worden verloot onder de ingevulde e-mailadressen, na het sluiten van de enquêtes. Rond week 4 van de volgende onderwijsperiode zullen de winnaars een e-mail ontvangen met een bericht over hoe ze deze kunnen ontvangen.
Medezeggenschapsraden
Binnen CiTG zijn er nog twee medezeggenschapsraden die zich bezig houden met de kwaliteit van het onderwijs en de faciliteiten. Dit zijn de Opleidingscommissie (OC) en Facultaire Studentenraad (FSR). Mocht je interesse hebben in deelname aan een van deze organen kun je meer informatie vinden op de pagina’s van de verschillende organen.
De OC is een onafhankelijke commissie die (ongevraagd) adviseert over de kwaliteit van het onderwijs binnen CiTG. Via deze site kun je meer informatie vinden over de OC.
De FSR is een inspraakorgaan die met verschillende middelen medezeggenschap heeft op het beleid van de faculteit. Via deze site kun je meer informatie vinden over de FSR.
Vragen en aanvullende informatie
Mocht je vragen of suggesties hebben dan kun je contact opnemen met: Evaluation-CEG@tudelft.nl. Via de onderstaande linkjes kun je op de verschillende Brightspacepagina’s komen. Op de Evaluation TUD-pagina kun je de gepubliceerde samenvattingsA4'tjes per opleiding vinden. Op de bachelor- en masterpagina is een overzicht van het kwaliteitszorgsysteem te vinden en de jaarplanningen voor de evaluaties per opleiding.